Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izađu napolje, ne donose velike odluke: Stvari koje psihoterapeuti rade kad se osjećaju loše

Izvor: Pixabay-ilustracija

Mozaik

Comments 0

Izađu napolje, ne donose velike odluke: Stvari koje psihoterapeuti rade kad se osjećaju loše

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Nemoguće je prolaziti kroz život bez loših dana. Bilo da se nosite s negativnim iskustvom, suočavate se s promjenom u životu ili se jednostavno probudite loše raspoloženi, ne osjećate se 100 odsto mentalno ili emocionalno dobro, sastavni je dio života.

Kako će tačno izgledati dan lošeg mentalnog zdravlja razlikuje se od osobe do osobe – neki ljudi mogu da se osjećaju rasijano, dok drugi nemaju energiju i umorni su. Bez obzira na to kako vam izgleda jedan od tih teških dana, može se reći da je neprijatan. I sigurno ne želite da uradite ništa što bi vam pogoršalo već težak dan.

Čak i terapeuti imaju ovakve dane ― i postoje određene stvari koje oni rade kako bi se brinuli za sebe kada se oni dogode, piše N1 Zagreb. Ovo su njihovi savjeti.

1. Vode računa o svojim fizičkim potrebama

„Uglavnom počinjem tako što napravim popis toga gdje su moje fizičke potrebe i jesu li tog dana zadovoljene ili ne“, rekla je Em Evans, terapeutkinja i koosnivačica The Understory Group u Pensilvaniji.

To može da znači izradu bukvalnog popisa fizičkih potreba, rekla je Evans: „Jesam li uzeo svoje lijekove? Pijem li dovoljno vode? Jesam li se dovoljno naspavao? Jesam li pojeo odgovarajuću količinu hrane u tom dijelu dana? Jesam li pokrenuo svoje tijelo tako da se osjećam dobro?“.
Ako ne snabdijevate svoje tijelo hranom, vodom i drugim potrepštinama, nećete činiti nikakvu uslugu svom mentalnom (ili fizičkom) zdravlju.

2. Prebacuju stvari koje ne moraju da obave tog dana

Kada imate težak dan, dobra je ideja ne stavljati sebi nikakav dodatni pritisak – ko želi da ima poduži popis obaveza kada je teško čak i ustati iz kreveta?

Nat Adej, terapeut i drugi koosnivač The Understory Group u Pensilvaniji, rekao je da u danima lošeg mentalnog zdravlja može biti od pomoći procijeniti šta treba učiniti danas, a šta se može pomjeriti kasnije tokom nedjelje.

„Zato što je ponekad biti produktivan samo sloj stresa koji nam nije potreban“, rekao je Adej.
„Takođe se podsjećam da budem dobra prema sebi“, rekla je Pajal Patel, licencirana bračna i porodična terapeutkinja koja radi s klijentima u Severnoj Karolini i Nju Džersiju.

„I da ću stvari obaviti kad se budem osjećala bolje“.

Dakle, da, usisavanje može da se odloži za sutra. Taj dosadni zadatak može da sačeka do vikenda. Taj radni projekt koji je u toku vjerovatno se neće urušiti ako izdržite još nekoliko dana dok ne budete na boljem mjestu.

3. Izbjegavaju donošenje velikih odluka

„Pokušavam da izbjegnem donošenje velikih odluka, bilo da se radi o planiranju putovanja s nekim ili donošenju velike zdravstvene odluke“, rekao je Adej.
„Ako nisam na pravom mentalnom jestu u tom trenutku, neću donositi nikakvu odluku koja bi mogla da utiče na moj život u daljoj ili samo bližoj budućnosti“.

Razmislite o tome: ako niste u dobrom položaju, mogli biste da završite tako da pristanete na nešto što zapravo ne želite da uradite ili donesete odluku zbog tjeskobe i nepažljivog razmišljanja.

4. Izađu napolje

Poznato je da je priroda dobra za vaše mentalno zdravlje. Studije pokazuju da boravak u prirodi može povećati sreću, a šetnja prirodom u poređenju s užurbanim okruženjem može da smanji stres.

Ako je moguće, Patel je rekla da izađe van kad se osjeća potišteno – „brza šetnja ili čak malo sjedenje napolju uveliko pomažu“, rekla je.

5. Daju prednost kretanju

Utvrđeno je da vam vježbanje može pomoći da se osjećate manje pod stresom i može vam pomoći da se osjećate bolje emocionalno, tako da, kada niste emocionalno dobro, bilo bi dobro pokrenuti se.

„Veliki sam zagovornik pokretanja tijela, i bilo da se radi samo o odlasku u šetnju ili jogu ili trčanje i nešto malo intenzivnije, smatram da kretanje obično stvarno pomaže da postavi moj dan u drugom smeru“, rekao je Adej.

6. Povezuju se s ljudima

Evans je rekla da je sklona izolaciji kada se ne osjeća dobro, zbog čega se samo osjeća gore.
„I ruku pod ruku s tim pokušavam da ograničim i korišćenje društvenih mreža. Mogu da budem uhvaćena u beskrajni ciklus listanja društvenih mreža zbog čega se osećam iscrpljeno. Ali, osim toga, kada se izolujete u stvarnom svijetu, a ipak, satima ostajete na društvenim mrežama… to može da vam da iluziju da se povezujete s drugim ljudima“, dodala je Evans.

Lajkovati nečiju objavu na Fejsbuku nije isto što i sjesti s njim i razgovarati o njegovom životu.

„Zato pokušavam svjesno i namjerno da odem i povežem se s prijateljima, voljenima“, istakla je Evans, dodajući da joj je takođe korisno da bude u fizičkom prostoru s drugim ljudima, poput parka ili kafića.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR