23 °

max 23 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Povezanost je postala okosnica naše svakodnevice, a mreža je njen temelj

Tehnologija

Comments 0

Povezanost je postala okosnica naše svakodnevice, a mreža je njen temelj

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski Telekom, prema zvaničnim mjerenjima EKIP-a, i ove godine ima najbržu mobilnu mrežu u Crnoj Gori, a korisnicima fiksnog interneta nudi pristup mreži nove generacije, saopšteno je iz te komapanije. 

O značaju mrežne infrastrukture za korišćenje digitalnih servisa u vrijeme krize, i ulaganjima u razvoj mreže i nove tehnologije, za AmCham Blog piše Valentina Radulović, direktorica Sektora tehnike Crnogorskog Telekoma.

U autorskom tekstu Radulović navodi: 

Primjećujemo samo ono za šta smatramo da je vrijedno primijetiti – kazao je britanski mislilac Alan Vots – te su naši pogledi i naša percepcija izuzetno selektivni. U to nas je dodatno uvjerila pandemija virusa korona, zbog koje smo sve ono što obično uzimamo zdravo za gotovo – digitalne servise, mrežu, povezanost – počeli da posmatramo kao neophodan dio svakodnevice.

Digitalne tehnologije i servisi omogućili su nam da za vrijeme korone radimo i učimo od kuće, ostanemo u kontaktu sa porodicom i prijateljima, da prekratimo slobodno vrijeme provedeno u samoizolaciji. Konektivnost je postala okosnica svakodnevice u vanrednim okolnostima u kojima smo se našli, a mrežna infrastruktura njen temelj, uslov bez kojeg bi cijelo društvo stalo.

 Koliko smo koristili internet?

Stabilnost i pouzdanost mrežne infrastrukture u fokusu je Telekoma kako u regularnim tako i u vanrednim okolnostima, budući da korisničko iskustvo od nje direktno zavisi. Naša infrastruktura u prethodnim mjesecima podnijela je značajan rast saobraćaja, što je korisnicima Telekoma omogućilo da bez problema obavljaju svakodnevne obaveze. To potvrđuju i brojke.

 Najinteresantnija se odnosi na korišćenje fiksnog interneta za slanje podataka, čija je upotreba porasla dvostruko (čak 104%) u odnosu na vrhunac sezone u 2019, zahvaljujući aplikacijama i servisima za video razgovore i konferencije koje smo koristili u poslovne i privatne svrhe. Preuzimanje podataka preko fiksnog interneta poraslo je za 27%, a sličan trend zabilježili smo i kod mobilnih korisnika (rast saobraćaja od 65% za upload, i 13% za download), u odnosu na isti period.

Najbrža mreža zahvaljujući dobrim odlukama i strateškim ulaganjima

Ovo nam jasnije nego ikada govori da je naša zemlja zakoračila na put digitalizacije i da je budućnost u tom pravcu izvjesna, ali i da su potrebne još veća povezanost i liberalizacija interneta.

 No da bi se to postiglo, potrebna su značajna ulaganja. Crnogorski Telekom je prethodnih godina 80% cjelokupnih investicija usmjeravao u razvoj mrežne infrastrukture – od jezgra mreže, preko transporta, agregacije i pristupne mreže, sve do doma svakog korisnika – i mogu da kažem da je ta strategija dala rezultate.

 Telekom i ove godine, prema zvaničnim mjerenjima Agencije za elektronske komunikacije (EKIP), ima najbržu 4G mrežu u Crnoj Gori, a zahvaljujući naprednoj optičkoj infrastrukturi korisnicima nudimo brzine preko 100 Mbps i pristup širokopojasnoj mreži nove generacije.

 Da li su nam zaista neophodne nove tehnologije?

 Ipak, telekomunikacione kompanije u Crnoj Gori posluju na veoma izazovnom i ograničenom tržištu, što značajno utiče i na buduće investicije. Isplativost svakog novog ulaganja pažljivo se ispituje, a kompanije koje nemaju promišljenu strategiju razvoja, gube trišnu utakmicu. Telekom ipak nastavlja sa ulaganjima, jer je nedavna situacija pokazala da su servisi koje nudimo korisnicima među osnovnim i najvažnijim potrebama, i da je uloga operatora tokom krize ključna.

 Industrija u kojoj radimo je među najdinamičnijima, i bilježi bržu smjenu tehnologija i čitavih generacija tehnoloških inovacija nego ijedna druga. To je, po mom mišljenju, i najveći izazov za eksperte – testiranje i pilotiranje novih tehnologija, analiza reakcija korisnika, zatim njihovo prilagođavanje... I sve to ne podrazumijeva samo uvođenje novih tehnologija, već i penzionisanje starih, koje više ne mogu da odgovore na potrebe korisnika.

 To ipak nije samo tehničko pitanje, već i pitanje spremnosti građana da prihvate nove tehnologije i razumiju njenu primjenu.

 I dok je na mojim kolegama i meni da prije donošenja odluka uradimo analiziru tehnoloških trendova, potencijalnih troškova, koristi koju od toga imaju privreda i građani, ali i da motivišemo sve koji rade na tome da ulože dodatni trud kako bismo ideje pretvorili u stvarnost, na ovom prethodnom moramo da radimo svi zajedno – i građani i eksperti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR