4 °

max 19 ° / min 4 °

Četvrtak

28.10.

19° / 4°

Petak

29.10.

19° / 10°

Subota

30.10.

19° / 11°

Nedjelja

31.10.

18° / 11°

Ponedjeljak

01.11.

13° / 10°

Utorak

02.11.

19° / 13°

Srijeda

03.11.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EK formirala ekspertsku grupu za dezinformacije i digitalnu pismenost

Tehnologija

Comments 0

EK formirala ekspertsku grupu za dezinformacije i digitalnu pismenost

Izvor: Autonomija, Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Evropska komisija je oformila ekspertsku grupu koja će napraviti zajedničke smjernice za prosvjetne radnike u cilju borbe protiv dezinformacija i unaprjeđenja digitalne pismenosti građana.

Grupu čine kompanije, organizacije i pojedinci iz više sektora, a njome će rukovoditi Generalni direktorat za obrazovanje i kulturu (DG EAC) i Generalni direktorat za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije (DG CNECT).

Inicijativa je dio Akcionog plana EK za digitalno obrazovanje koji je počeo da se primjenjuje ove godine u nastojanju da se odgovori na dvostruke izazove tranzicije u digitalno doba i postapandemijski svijet.

Slična ekspertska grupa na visokom nivou za borbu protiv lažnih vijesti i širenja dezinformacija na internetu oformljena je 2018. godine.

„Danas, kritičko mišljenje i procjenjivanje kvaliteta informacija kojima pristupamo onlajn je isto toliko važna vještina kao čitanje i pisanje“, izjavila je evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabrijel.

„Želimo da osnažimo naše mlade ljude da doprinesu svijetu onlajn debata i diskusija. Da bismo uspjeli, radićemo, preko ove ekspertske grupe, sa našim nastavnicima i edukatorima, kao pravom pokretačkom snagom promjene u obrazovanju i obuci“, rekla je Gabrijel.

Glavni cilj grupe, dodala je, jeste da se mladima usadi „kritički duh“ nepohodan za preispitivanje sadržaja na koje nailaze na internetu i za razlikovanje činjenica od fikcije.

Grupa ima 25 članova, uključujući akademike, ljude iz medija, obrazovnog sektora i sajber bezbjednosti, a uključuje i istraživačke institute, nevladine organizacije i međunarodne i agencije EU.

Njihov zadatak će biti da oblikuju zajedničke pristupe obrazovanju mladih i unaprjeđenju njihovih digitalnih vještina i svesti, a koji će biti primjenjivani u svim zemljama EU.

Komisija je, u okviru svog plana za Digitalnu deceniju, postavila cilj da do 2030. godine 80 odsto stanovnika Evrope ima osnovne digitalne vještine. Taj procenat je 2019. bio 56 odsto.

U grupi je angažovana i kompanija Fejsbuk, što bi moglo da bude kontroverzno zbog kritika na račun te društvene mreže zbog neuspješne borbe protiv dezinformacija.

Jedna od članica grupe Džulijan fon Reper Bizmark, direktorka organizacije za medijsku pismenost Li detektors (Lie Detectors), izjavila je za EURACTIV.com da „Evropa mora da razmišlja o ulozi koju obuka i obrazovanje mogu da imaju u borbi protiv dezinformacija i njihovog korozivnog uticaja na demokratiju“.

„Mjerenje efekata rada na medijskoj pismenosti mora biti ključan dio ovog savjetodavnog procesa. I dalje smo zabrinuti zbog uloge velikih tehnoloških kompanija u širenju dezinformacija na društvenim mrežama“, rekla je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR