11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Više nećemo morati da držimo telefone u "airplane" modu tokom leta, da li je to pametno?

Tehnologija

Comments 0

Više nećemo morati da držimo telefone u "airplane" modu tokom leta, da li je to pametno?

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Putnici koji putuju unutar EU uskoro će moći u potpunosti da koriste svoje mobilne uređaje na letovima, jer je Evropska komisija nedavno odlučila da avionski prevoznici moraju do 30. juna 2023. da obezbijede potrebnu 5G tehnologiju.

"Ovu presudu čekali smo dugih 20 godina", rekao je Vans Hilderman, avionski stručnjak i izvršni direktor avionskee konsultantske kompanije AFuzion, za The Brussels Times. "Neki ljudi su zabrinuti za bezbjednost, ali svi sistemi u avionima imaju zaštitu i posebne dizajne koji obezbjeđuju da ne dolazi do smetnji zbog pametnih telefona".

Pravilo o stavljanju telefona na avionski režim rada, objašnjava Hilderman, osmišljeno je zbog različitih faza leta: tokom polijetanja i slijetanja službe za bezbjednost u vazdušnom saobraćaju žele da putnici obrate pažnju na bezbjednosna uputstva i slušaju sva obavještenja.

"Ali tokom faze krstarenja, kada avion samo leti, korišćenje telefona nije važno – putnik ne može ništa da učini da poremeti frekvencije", izjavio je Hilderman. "Ova pravila su donijeta kada nije bilo pametnih telefona, a svi smo imali Nokijine modele i preklopne telefone s veoma malo tehnologije".

U SAD-u se za 5G tehnologiju koriste drugačiji radiofrekvencijski pojasevi od onih u EU, odnosno malo su viši nego u Evropi. Zbog toga je ona bliža pojasu na kojem radi uređaj za mjerenje visine (mjeri koliko je avion iznad zemlje), što je posebno važno tokom slijetanja po lošem vremenu.

Stoga je nekoliko američkih avio-prevoznika tvrdilo da bi 5G tehnologija mogla da ometa mjerače visine i drugu osjetljivu opremu, ali veći jaz između tih uređaja i 5G pojaseva u Evropi znači da će filteri mjerača visine bolje funkcionisati u blokiranju lutajućih 5G signala.

"Kada je dan maglovit, piloti ne mogu ništa da vide kada slijeću i teoretski je moguće da bi 5G tehnologija mobilnih tornjeva u blizini aerodroma mogla da ometa frekvencije u SAD-u. Ali Evropa radi na različitim frekvencijama. Ova presuda Evropske komisije uopšte neće uticati na bezbjednost", smatra Hilderman.

On očekuje da će SAD slijediti odluku Evropske unije u roku od tri godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR