14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Telekom lansirao 5G mrežu na visokim frekvencijama

Tehnologija

Comments 0

Telekom lansirao 5G mrežu na visokim frekvencijama

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski Telekom je uspješno nastavio svoj pionirski poduhvat u Crnoj Gori – uspješno lansiranje komercijalne 5G mreže na visokim frekvencijama, koja korisnicima donosi gigabitne brzine. Komercijalno dostupna 5G usluga s gigabitnim brzinama dostupna je na lokaciji TC Big Fashion u Podgorici, pa korisnici u tom dijelu grada već sada mogu da osjete moć i brzine 5G mreže.

Nakon što je u martu prošle godine prvi u zemlji lansirao komercijalnu 5G mrežu a mjesec kasnije prvi postigao gigabitne brzine u svojoj 5G mreži, Crnogorski Telekom je prošlu godinu završio sa najvećom 5G mrežom u Crnoj Gori, dostupnom za preko 70% građana Crne Gore.

Lansiranjem gigabitne 5G mreže u Podgorici, Crnogorski Telekom je započeo sa korišćenjem spektra iz opsega 3.6 GHz, zakupljenog na aukciji koju je u decembru prošle godine organizovala Agencija za elektronske komunikacije (EKIP).

„Telekom je u decembru prošle godine na aukciji spektra važnog za širenje 5G i unapređivanje 4G mreže postigao najbolji rezultat, čime smo osigurali preduslove za snažan razvoj mobilne mreže u 5G eri i u narednih 15 godina, kao i preduslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži.

Kako smo tada i najavili, ubrzano nastavljamo sa najvećom modernizacijom mobilne mreže u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući kojoj će 5G mreža biti dostupna na još širem području Crne Gore, dok će korisničko iskustvo u našoj 4G mreži biti još bolje“, kazao je Predrag Stanišić, rukovodilac odjeljenja za pristupne mreže u Sektoru tehnike u Telekomu.

Telekom je današnjim puštanjem u rad bazne stanice koja omogućava gigabitne 5G brzine pokazao da se drži strateške odluke da izgradi najbržu, najveću i najjaču mobilnu mrežu u Crnoj Gori.

„Jaka i pouzdana mreža je preduslov ne samo za vrhunsko korisničko iskustvo, već i za razvoj digitalnog društva i ekonomije jedne zemlje. Velikim investicijama u nove tehnologije i spektar, kao i predstavljanjem ovih tehnologija koje su sada dostupne korisnicima, zauzeli smo prvo mjesto – koje nam i pripada – sa našom gigabitnom mrežom“, kazao je izvršni direktor Telekoma Stjepan Udovičić.

Više o Telekom 5G mreži dostupno je na stranici https://telekom.me/5g

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR