27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Diplomatski skandal: Mađarević šokirala rasističkim izjavama

Izvor: Dnevnik.hr

Region

Comments 0

Diplomatski skandal: Mađarević šokirala rasističkim izjavama

Izvor: dnevnik.hr

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Elizabeta Mađarević, diplomata i prva sekretarka hrvatske ambasade u Berlinu, uzburkala je javnost komentarima na Fejsbuku.

 „Čista i autentična Evropa. Samo bijeli Evropljani, kao što je to bilo prije samo 30 godina u cijeloj Evropi. Ovo bi trebalo da bude dobra reklama za odmor. Čovjek bi pomislio da to više nije moguće, ali srećom jeste”, napisala je Elizabeta Mađarević, ispod fotografija s mora koju je objavila na Fejsbukuu, piše Indeks.

Ističu da ovo nije usamljeni slučaj i da se Mađarević često zalaže za oštre stavove o LGBT osobama i pobačaju i za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Kako javlja Jutarnji list, Mađarević je komentarisala natpise medija o svojim komentarima kasnije na Facebooku.

 „Na odmoru van Hrvatske prijatelji me zovu i kažu da sam postala tema dana. Indeks je objavio "lijepu" priču o meni na komentar o autentičnoj Evropi koji sam objavila na svom privatnom profilu nakon što sam posjetila zemlju na Mediteranu izvan Hrvatske. Ja nijesam zvaničnik niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoja konzervativna stanovišta od kojih ne odstupam i od kojih slobodno dijelim jer živim u slobodnoj zemlji, koja su zasnovana na činjenicama “, napisala je Magarević.

 „Neprofesionalno je da novinari na ovaj način uništavaju obične ljude. Ili više ne bi trebalo da ramišljamo i imamo slobodu govora? A ako trebe nekome da objasnite kako je Evropa izgledala kao demografska prije desetak godina i tokom istorije, neka se samo uključi demografska statistika. "

 Prema pisanju medija, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova oglasilo se povodom ovoga.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro se ograđuje od stajališta koje je na društvenim mrežama, kako je danas (16. avgusta) izvijestio index.hr, objavila službenica Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Elizabeta Mađarević, od januara 2019. godine na diplomatskom mandatu u Berlinu.

S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima, službenica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova će preduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR