Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Oštra reakcija hrvatskog Ministarstva na Vučićeve poruke: Odbacujemo pokušaj relativizacije odgovornosti

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Jutarnji.hr

Oštra reakcija hrvatskog Ministarstva na Vučićeve poruke: Odbacujemo pokušaj relativizacije odgovornosti

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske ocijenilo je krajnje neprihvatljivom jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti s ciljem rušenja ustavnopravnog poretka početkom '90-ih. Kako prenosi Jutarnji list pozvalo je Srbiju da umjesto manipulisanja činjenicama unaprijedi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država.

"Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju ministarstva i podsjeća da o tome jasno govore brojne relevantne rezolucije Vijeća bezbjednosti i Opšte skupštine Ujedinjenih nacija, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Hagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protivtužbe.

Kako se dalje navodi, upravo pretenzije na miješanje u unutrašnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od juče.

"Nasuprot ovakvim srbijanskim pokušajima, Hrvatska je zainteresovana za stabilnost svog susjedstva i otvorena za prenos vlastitih iskustva na putu u Evropsku uniju. Ne dopuštamo nepoštovanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i odbranjena u nametnutom joj ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama", ističe ministarstvo.

MVEP navodi da Hrvatska garantuje najviši stepen zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima.

"Umjesto manipulisanja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, u skladu sa preuzetim obavezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država."

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u srijedu dok su gledali prenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu krivičnu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

Vučić je televiziji "Pink“ izjavio da su napadi "strašni" i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti.

"I dan danas ih love da vide ko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu", rekao je Vučić.

"Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji."

Komentari

maki,

jadna je drzava koja ima ovakvog kvazi politicara na vlast. procitana knjiga, sarena laza, podvala, narcisoidnost...

Ostavi komentar

0/300