8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Oštra reakcija hrvatskog Ministarstva na Vučićeve poruke: Odbacujemo pokušaj relativizacije odgovornosti

Region

Comments 1

Oštra reakcija hrvatskog Ministarstva na Vučićeve poruke: Odbacujemo pokušaj relativizacije odgovornosti

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske ocijenilo je krajnje neprihvatljivom jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kojom opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti s ciljem rušenja ustavnopravnog poretka početkom '90-ih. Kako prenosi Jutarnji list pozvalo je Srbiju da umjesto manipulisanja činjenicama unaprijedi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dviju država.

"Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića", navodi se u saopštenju ministarstva i podsjeća da o tome jasno govore brojne relevantne rezolucije Vijeća bezbjednosti i Opšte skupštine Ujedinjenih nacija, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Hagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srbijanske protivtužbe.

Kako se dalje navodi, upravo pretenzije na miješanje u unutrašnje stvari susjedne zemlje čine temeljnu razliku između hrvatske i srbijanske politike, koja nije od juče.

"Nasuprot ovakvim srbijanskim pokušajima, Hrvatska je zainteresovana za stabilnost svog susjedstva i otvorena za prenos vlastitih iskustva na putu u Evropsku uniju. Ne dopuštamo nepoštovanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i odbranjena u nametnutom joj ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama", ističe ministarstvo.

MVEP navodi da Hrvatska garantuje najviši stepen zaštite prava nacionalnih manjina te izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i povjerenju među građanima.

"Umjesto manipulisanja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, u skladu sa preuzetim obavezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država."

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu, nakon najnovijih napada na lokalne Srbe u Hrvatskoj, da je "razumljivo" što su se prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti.

Gosti kafića srpske nacionalnosti u Uzdolju i Đevrskama napadnuti su u srijedu dok su gledali prenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu krivičnu prijavu dok se slučaj u Uzdolju još istražuje.

Vučić je televiziji "Pink“ izjavio da su napadi "strašni" i dodao da će Srbija pomoći svom narodu u Hrvatskoj, ne navodeći pojedinosti.

"I dan danas ih love da vide ko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu", rekao je Vučić.

"Razumljivo je što se najveći dio pobunio protiv takvog režima i što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji."

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

maki

jadna je drzava koja ima ovakvog kvazi politicara na vlast. procitana knjiga, sarena laza, podvala, narcisoidnost...