10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučeviću specijalno priznanje na Svečanoj akademiji "Dana reprezentacije Crne Gore"

Ostalo

Comments 0

Vučeviću specijalno priznanje na Svečanoj akademiji "Dana reprezentacije Crne Gore"

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Košarkaški reprezentativac, Nikola Vučević dobitnik je nagrade za izuzetan doprinos promociji Crne Gore u svijetu, koju je u okviru Dana reprezentacije ustanovilo Ministarstvo sporta i mladih.

Vučević zbog obaveza u Orlandu nije mogao da prisustvuje svečanoj akademiji, a nagradu je primila njegova sestra. 
Centar Orlanda zahvalio se Ministarstvu sporta i mladih što su prepoznali njegov rad i uspjehe u prethodnom periodu.

"Hvala što je pored velikog broja uspješnih sportista u Crnoj Gori izabrala baš mene. I dalje ću se truditi da svojim radom i ponašanjem budem što bolji primjer omladini u Crnoj Gori“, kazao je Vučević.

Ministarstvo je nagradilo i 19 talentovanih sportista, koji su rezultatima stekli zvanje perspektivnog sportiste za 2019. godinu.

Nagrađeni su džudistkinja Jovana Peković, kik bokser Miloš Mugoša, karatisti Bojan Bošković i Nemanja Mikulić i vaterpolisti Đorđe Čvorović, Mlađan Janović, Danilo Krivokapić, Aron Jovanović, Pavle Krivokapić, Marko Bošković, Miloš Vukšić, Neđo Baštrica, Pavle Kankaraš, Josip Rajhel, Vladan Vukićević, Lazar Vukičević, Andrija Bjelica, Balša Vučković i Novak Vukajlović, osvajači srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Burgasu 2019. godine.

Ministar sport i mladih Nikola Janović kazao je da su crnogorskli sportisti jedva dočekali da dobiju svoju državu, da imaju za koga da se bore i ni oni neće dozvoliti da im je bilo ko uzima, mijenja joj zastavu i skrnavi ponose i pobjede.

On je naglasio da od praznika očekuje da bude vodilja sportistima u nove pobjede i podvige, u novo pronošenje imena Crne Gore širom svijeta.

“Obilježavamo Dan reprezentacije, jednako sportski koliko i identitetski praznik ustanovljen prije godinu kroz novousvojeni Zakon o sportu. A u stvari – obilježavamo dan Crne Gore i njenih sportista i omladine", rekao je Janović.

On je naglasio da je to još jedan vrijedni datum koji treba da bude putokaz za državni i nacionalni ponos i dostojanstvo.

"Praznik je konstituisan i proslavljen prvi put u jednom posve novom ambijentu za crnogorski sport, u sredini mandata 41. Vlade Crne Gore, u kojoj je sportska oblast zadobila posebno mjesto i značaj”, kazao je Janović.

On je istakao da se drugi po redu Dan crnogorske reprezentacije proslavlja sa zapaženim rezulatima, do kojih je MInistarstvo stiglo posvećenošću, entuzijazmom i znanjem svih zaposlenih u tom Vladinom resoru.

“Sa takvim određenjem, već na pola mandata realizovali smo sve što jeu oblasti sporta bila obaveza u Ekspozeu ove Vlade. I zato smo posebno ponosni na činjenicu što smo, poštujući rezultate i doprinos naših sportista u promociji Crne Gore u svijetu, značajno unaprijedili njihov položaj postavivši ih na centralno mjesto u sistemu sporta, tamo gdje jedino i pripadaju", rekao je Janović.

On je kazao da su u cilju jačanja kulta crnogorske reprezentacije, zajedno sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, Paraolimpijskim komitetom i nacionalnim savezima, mladim sportistima koji su budućnost crnogorskog sporta, ukazali da slijede put svojih proslavljenih idola koji su pronosili slavu države u svijetu jer su oni pravi primjer ljubavi prema svojoj Crnoj Gori.

Janović je naglasio da Dan crnogorske reprezentacije nije samo praznik sportista, već i omladine, učenika i studenata, dijaspore i svih dobronamjernih ljudi kojima je Crna Gora u srcu.

“Svi oni radovali su se uspjesima crnogorske reprezentacije i u ovoj i u minulim godinama, diveći se našim sportistima koji su imali snage da sportski nadjačaju i mnogo moćnije suparnike. Samo takve pobjede, fer i dostojanstvene, na pravi način pronose ime naše Crne Gore širom svijeta, i doprinose njenoj daljoj evropeizaciji”, kazao je Janović.

On je, citirajući Veljka Vlahovića da je “Nositi neprekidno u sebi Crnu Goru znači i dar i prokletstvo”, kazao da je Crnu Goru i sam nosio u njedrima, kao sportista i kapiten reprezentacije.

“I danas ništa manje – kao dio kolektiva koji se za njen i napredak svih njenih građana bori demokratskim sredstvima. Zbog toga ne želim da vjerujem da u ovom vremenu postoje oni drugi - koji bi Crnu Goru, slavnui slobodarsku, zemlju više kultura i više vjera, poništili i u ovom stoljeću, kako je to učinjeno početkom XX vijeka. Nećemo to dopustiti nikome, bio on pod mantijom, pod šinjelom ili pod plaštom... U to ime – živjeli, i da je vječna Crna Gora”, rekao je Janović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su najviši predstavnici državnih institucija i čelnici Crnogorskog olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta, nacionalnih sportskih saveza i sportisti.

Promovisan je i desetominutni film posvećen rezultatima, najznačajnijim uspjesima i istorijskim trenuciuma crnogorskog sporta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR