16 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
POTRESNO OBRAĆANJE VIKARA RUSKOGA PATRIJARHA IZ SOBE ZA REANIMACIJU ZARAŽENIH KORONOM

Stav

Comments 3

POTRESNO OBRAĆANJE VIKARA RUSKOGA PATRIJARHA IZ SOBE ZA REANIMACIJU ZARAŽENIH KORONOM

Autor: Antena M

  • Viber

Rektor Moskovske duhovne akademije i vikar (zamjenik) Patrijarha Moskovskoga i cijele Rusije, episkop zvenigorodski Pitirim Tvorogov (53), koji je obolio od korone – obratio se sinoć javnosti potresnim svjedočenjem. Članak objavljen na njegovome blogu napisao je iz bolničke sobe za intezivnu njegu, dok oko sebe posmatra agonije umiurćih i teško oboljelih od korone…

Kako smo ranije pisali, preosvešteni Pitirim jedan je od svijetlih primjera dogmatski i eklisiološki obrazovanih, mudrih i odgovornih arhijereja Istočno-pravoslavne crkve koji nijesu pričali anticrkvene, sulude, opake i možda kriminalne gluposti i vjernike navodili na iskušenje smrti pozivima da dolaze na bogosluženja.

Prije nego će oboljeti, Preosvećeni je objavio kategorički apel vjernicima da ne odlaze u hramove, nazivajući svakoga ko pokuša suprotno – „zločincem"! A mora se uzeti u obzir da Preosvećeni bira riječi, jer je bogoslovski specijalista za omilitiku – hrišćansku propovijed.

Pitirim je prvi pravoslavni arhijerej koji je saopštio: „Zarazio sam se u hramu na bogosluženju!"

Sinoćnji članak preosvećenoga Episkopa Zvenigorodskoga i Glavnoga vikara Patrijarha Moskovskoga i cijele Rusije, objavljujemo u cjelini…


***

Piše: Pitirim Tvorogov, episkop

Bio sam veoma kritikovan jer sam javno pozivao da se hramovi ne obilaze tokom epidemije. Zahtijevali su čak i „čelični dokaz" da sam zaražen upravo u hramu, a ne na nekome drugome mjestu.

Sada je anamneza moje bolesti tačno utvrđena, pokušajmo da joj pratimo porijeklo.

Tokom posljednjega (vaskršnjega) posta, kao i obično, služio sam sve liturgije. Sasluživaali su mi jerođakon Inokentij i novopostriženi monah Mihej – veoma revnosni.

Prvi se u Moskovskoj duhovnoj akademiji od korone razbolio jedan student, pojac u horu hrama. Najviše studenata zaraženi su upravo u horovima; tu su idealni uslovi za širenje infekcije.

Sveštenici su veoma rizikovali i rizikuju, obavljajući svetu tajnu ispovijedi vjernika. Inficiraju se i u najvećoj su opasnosti oni svštenici koji ne bježe od ljudi, koji se ponizno žrtvuju u slabašnoj nadi da će bolesni vjernici ostati kod kuće u samoizolaciji. Ali nade se nijesu ostvarile.

Bio je Veliki poneđeljak. Jutro. Kapije Sveto-Trojicke Sergijeve lavre blizu Moskve zatvorene su. Pred njima je uzavrela gomila koja zahtijeva otvaranje Lavre. Demonstranti se ponašaju vrlo agresivno, psuju!

Vladika Paramon (Golubka, episkop sergijevsko-posadski, star 43 godina) otvara Lavru za vjernike tokom cijele Strasne neđelje i Vaskrsa.

Agonija je počela na Veliki petak.

Najbolji od sveštenomonahâ Lavre razboljeli su se, neki u ozbiljnoj formi. Vladika Paramon razbolio se, ja sam se razbolio; stariji sveštenomonasi Lavre takođe, kao i jedan naš akademac.

I eto, baš na Veliki petak, kako se i očekivalo, svi smo bili prikovani za Krst!

A dolje ispod, kao što bi trebalo biti, gomila zahtijeva čudo!

Nije se dogodilo čudo…

Nama prigovaraju zbog napuštanja ljudi. To nije tačno. Mogli smo da odgovorimo samo na jedan način – da se razbolimo; ali ljudi, viđevši našu muku, sažaljevaju one episkope, sveštenike i pojce koji su još zdravi!

Budući da se nalazim na intenzivnoj njezi, vidio sam i danas na reanimaciji umiruće od korone – i teško bolesne pacijente u agoniji bolova i gušenja. I tiho pitamo naše vjernike: sažalite li se i na nas, barem onako kako se sažaljevate na one koji su još živi, još zdravi.

A na ljekare? Neki od njih umirući pružaju njegu bolnima, ne štedeći sebe. I njih sažalite!

Ko će vas duhovno voditi, ko će vas pričešćivati, ko će vas liječiti, ko će vas oduševiti divnim crkvenim pojanjem, ako neki od nas umru, a neki postanu invalidi sa oštećenim plućima?

Imao sam blagu formu korone, ali danas je CT (najsavremeniji pregled grudnoga koša) pokazao djelimičnu plućnu fibrozu (fibrosis).

A što će se dogoditi s teškim slučajevima?

Mi, klirici i crkvenoslužitelji Rusije u ovoj epidemiji najčešće se razbolijevamo – imajte milosrđa za nas!

Na kraju, Gospod se takođe obraća svima: „Želim milosrđe, a ne žrtvu!“ (Matej, 9, 12).

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

@Đoko Orlandić Zamisli Djoko koji je to moral,postenje,obzirnost i na kraju ljudkost pozvati narod na okupljanje i to dobro zna da ja i ti i ostali 100% crnogorci nece doci nego zove svoje pristalice.Zamisli sto bi nama radio kad o svojima tako brine.Ovaj pop iz Rusije je samo normalan nego u upored

@@@@

Nisam najbolje razumio dali je "zlocinac"Risto Radovic iz Morace koji poziva u hramove ili su "zlocinci"oni koji dolaze u hramove ili su "zlocinci"i jedni i drugi.Molio bih neko strucan od LITIJASA da mi odgovori.

Đoko Orlandić

Ovaj vikar je liberalni evroski intelektualac za ove mračnjake iz MCP. Po duhovnosti on je "Majka Tereza" u odnosu na Amfilohija i njegove inkvizitorske saradnike, odnosno azijatske talibane. PS Nema sumnje da je vikar koristio tamjan tokom vjerskih obreda, te onda tvrdnja MCP da je to lije