9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruski intelektualci apeluju na Kirila: Manastiri su žarišta korone, objavite istinu – zaštitite ljude

Religija

Comments 2

Ruski intelektualci apeluju na Kirila: Manastiri su žarišta korone, objavite istinu – zaštitite ljude

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 Epidemija korone se munjevitom brzinom širi među jerarhijom Moskovske patrijaršije. Danas su mediji objavili da je umro protođakon Evgenij Trofimov (60) iz Moskve. On je treća žrtva među pravoslavnim klirom u Rusiji.

 Potvrđena je juče hospitalizacija mitropolita voskresenskoga Dionisija Porubaja (45), administrativnoga upravitelja Moskovske patrijaršije.

 Od ranije je u bolnici zbog infekcije rektor Moskovske duhovne akademije i glavni vikar Patrijarha Moskovskoga i cijele Rusije, episkop zvenigorodski Pitirim Tvorogov (53).

 Još jedan patrijarhov vikar, episkop sergijevsko-posadski Paramon Golubka (43) je hospitalizovan, skupa sa grupom sveštenomonaha iz čuvene Sveto-Trojicke Sergijeve lavre blizu Moskve.

 Lavrska bratija broji oko 200 monaha, a njezin sveštenoarhimandrit je lično patrijarh Kiril Gundjajev. Prema juče objavljenim podacima, praktično svi monasi su zaraženi koronavirusom.

 „Masovna manifestacija bolesti počela je na Veliki petak”, navodi se u dramatičnome obraćanju javnosti jednoga od monaha Lavre. „U početku su pacijenti bili hospitalizovani u arhijerejskoj gostionici. Poslije nekoliko dana nije mogla da prihvati sve pacijente, koji su bili poslati na liječenje u kelije, a teški pacijenti su odvedeni u bolnice Moskve. Tim ljekara došao je sa testovima, ali ih nije bilo dovoljno za sve pacijente. Teško je stanje kod igumana Pitirima, koji je iz ćelije iznešen na nosilima, jer nije mogao da hoda; isto je stanje i kod jerođakona Polikarpa…”

 Na vjerskim blogovima je objavljeno da su iz Sveto-Trojicke Sergijeve lavre hospitalizovani: arhimandrit Nikita, arhimandrit Vartolomej, arhimandrit Diodorat, iguman Dorotej, iguman Pitirim, iguman Lav, jeromonah Dalmat, jeromonah Mojsej, jerođakon Polikarp, jerođakon Isaij, poslušnik Artemij… i vjernici su pozvani da se mole za njihovo zdravlje (Помянник о здравии лаврской братии на Светлой седмице 2020 года).

 Međutim, Moskovska patrijaršija se službeno ovim povodom ne oglašava. Grupa poznatih ruskih intelektualaca – vjernika, danas je uputila javni apel patrijarhu Kirilu s prijedlogom da se hitno javnost obavijesti o pravim razmjerama epidemije u jerarhiji.

 Apel je objavila „Новая газета”. U cjelini glasi:

 „Vaše Svjatejšestvo, Hristos voskrese!

 Obraćamo Vas se ovim zahtjevom, jer, nažalost, očigledno je da u Crkvi nema jedinstva u odnosu na ono što se događa. Među episkopima i sveštenstvom Ruske pravoslavne crkve, postoji mnogo onih koji ne shvataju ozbiljno prijetnju da će biti zaraženi virusom COVID-19.

 Razne teorije zavjere i pseudo-teološke ideje nijesu samo popularne među nekim pravoslavnim, već ih aktivno šire i poznati ispovjednici i televizijski propovjednici.

 Postoje sveštenici koji tiho ignorišu Vaše pozive da vjernici ostanu kod kuće, a postoje i oni koji otvoreno propovijedaju da je nemoguće zaraziti se u hramu, a pričešćivanje sa izvršavanjem naredbe koju ste Vi blagoslovili (dezinfekcija kašičice, otkaz od cjelivanja Putijera) za njih je gotovo otpadništvo od pravoslavne vjere.

 Mnogi episkopi i dalje služe u prisustvu vjernika, neki direktno pozivaju ljude na bogosluženja. Postoje episkopi koji bukvalno prisiljavaju sveštenike da služe u praznim crkvama, mada bi u mnogim crkvama službe mogle biti privremeno obustavljene.

 Zabilježena su nekolika svjedočenja sveštenika da je u njihovim eparhijama i manastirima rasprostranjena praksa da se kriju podaci o stvarnome obimu zaraze među sveštenstvom.

 Već govorimo o desetinama zaraženih sveštenika samo u Moskvi, među njima ima i onih koji su u ozbiljnome stanju. I kao groznu opomenu prihvatili smo vijest o smrti protojereja Aleksandra Agejkina, nastojatelja saborne crkve u Jelohovu (Moskva).

 U skoro svim velikim manastirima, i muškim i ženskim, postoji mnogo zaraženih, često i većina, ali manastiri nijesu zatvoreni za hodočasnike i postaju centri masovne zaraze.

 Vjerujemo da će svakodnevne informacije o tome koliko je novih zaraženih sveštenika pojavilo, koliko je crkava zatvoreno, pomoći Crkvi da ozbiljno shvati našu nesreću, donese odgovorne odluke i kolektivno i pojedinačno moli za bolesne.

 Naravno, postoje velike poteškoće u prikupljanju ovih podataka. Korišćeni testovi za koronu su vrlo nesavršeni, ali na osnovu opšte slike širenja karakteristične pneumonije može se razviti pristup koji će omogućiti odvojeno razmatranje i potvrđenih i vjerovatnih slučajeva. Očuvanje medicinske tajnosti, naravno, ostaje uslovljeno zakonom. Zbog toga ne smijete otkrivati imena bez pristanka bolesnih.

 Međutim, postoji mnogo primjera kada sveštenici, koji se brinu za svoje stado, javno objavljuju svoju bolest. Uvjereni smo da takva otvorenost može i treba da postane norma za sveštenike.

 U svakome slučaju, treba da budu dostupne informacije u kojim crkvama, u kojim manastirima postoje bolesni i zaraženi sveštenici i drugi personal. Cijena je vrlo visoka – zdravlje i život vjernika, hodočasnika i porodica, često mnogobrojnih porodica, samih sveštenika.

 S poštovanjem Vas molimo za podršku i nadamo se da će takve informacije uskoro biti dostupne. Punoti Crkve je potrebna istina, čak i ako je ta istina gorka i uznemirujuća”.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Građanka_Mne

A, imamo li mi intelektualce, liše onih koji iznose stavove u ova dva-tri medija? Nemamo mi ni Akademiju nauka, a bogami, ni univerzitetsko patriotsko jezgro, opet kažem, liše pojedinaca...

Zlo na treci stepen

Lako je njima kad nemaju Rista S....u