8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nema revanšizma!

Stav

Comments 17

Nema revanšizma!

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Adnan Čirgić

Vjesnici slobode u jednome će sigurno održati riječ. Nema revanšizma! – ponovljeno je to nebrojeno puta. Sudeći po onome što raznorazni moralni i intelektualni prcoljci po društvenim mrežama, portalima i komentarima uz tekstove vijetaju Fakultetu za crnogorski jezik i književnost – revanšizma neće biti! Jer kad bi bilo revanšizma prema toj ustanovi, ova bi se nova oslobođena Crna Gora i korifeji te slobode toj ustanovi revanširali dubokim poštovanjem što je razgrnula filološki i kulturološki mrak u kojem se nalazila Crna Gora – s većim ili manjim prekidima – cio vijek i po.

Objašnjavati u sopstvenu neznavenost zakletoj fejsbuk eliti da je to ustanova koja je objavila prvu i dosad jedinu Istoriju crnogorske književnosti, da je to ustanova koja je s mizernim finansijskim sredstvima uspjela organizovati najprestižniji međunarodni filološki simpozijum u Crnoj Gori a možda i u regionu, da je to ustanova koja je okupila ljude što su doprinijeli da Crna Gora ima najfleksibilniji pravopis u južnoslovenskoj porodici jezika (a i šire) koji javno pljuju oni što ga ne čitaju, objašnjavati da je to ustanova čijoj izdavačkoj produkciji ne može parirati nijedna druga kod nas itd. – bio bi ne samo uzaludan posao no i spuštanje na intelektualne visine kojima lebdi ta elita. Nema, dakle, revanšizma. Potvrđuje to i jedan član kolektiva Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, od čije se sramote stidi cio Fakultet. Taj poletarac slobode ovako naukuje:

„Pametniji je otac Joil u guzicu nego svi pisci članaka po nalogu UDBE u rubrici 'Stav' na portalu Antena M sa FCJK zajedno u glavu“ ili „Ne misliš valjda da FCJK i ostali udbaši imaju poentu. Pogubljeni su jer vide da tonu kao Titanik; ovo su im potonja riganja otrova“.

Jer kad bi se taj neostvareni stručnjak (a imao je sve uslove da se kao takav ostvari) i ostvareni intrigant htio revanširati Fakultetu i ljudima koje proziva, činio bi sve što sad ne čini. Nažalost, on je potvrda one kod nas vazda aktuelne narodne: „Ne učini dobro da te jad ne nađe!“ Ne pada mi na pamet, naravno, da ga podśećam na njegovo dobro od kojega nas jad nalazi. On je metla za čišćenje terena u kojem će se javno diskreditovati ljudi koji rade na FCJK i sam FCJK kako bi razni jovani markuši i njemu slični koji na In4S podmeću navodne protivzakonite izbore za dekana te ustanove śutra potegnuli formalno ili faktičko gašenje Fakulteta.

I to nije revanšizam. To je progon! No ako ne bude FCJK, karikaturalni će Abović tada biti bivši profesor jednoga bivšega fakulteta jer oni što ga bodre i češkaju po javno istaknutim kuljama kad već po pameti ne mogu ponajbolje znaju da takvome radnoga mjesta u realnome svijetu nema.

Nije ovaj kratak osvrt motivisan iluzijom da će Miomir Abović nakon njega postati pametan. Znamo da će Abovića i njegove fb dopisnike nakon ovoga osvrta ponijeti novi talas slobode – slobode blaćenja, dezinformisanja, prijetnji i drugih grdila. Ovaj osvrt, ako i uzaludan, neophodna je reakcija na sramotu koja proizilazi iz činjenice da na FCJK ima i takvih kao što je Miomir Abović.

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Roksana

Čirgicu, vaka Vama čast, možete biti pimjer svakom Crnogorcu kako se srcem bori za svoju domovinu. Ja samo mogu da Vam čestitam na znanju i istrajnosti da ovom narodu predočite činjenice, i osvijestite ga. Kamo srece da su druge institucije budne. No,probudice se u onome što ste se Vi darivali.

Nina

Očito da fcjk ima problem sa incelom - online očajnikom koji zbog sopstvenih frustracija koje nije u stanju promijeniti mrzi sve druge koji sličnih problema nemaju. Kako drugačije objasniti ovu količinu ekstremne mržnje koju plasira.

Nina

Nije pitanje zašto radi za platu, nego kako jedna takva ljudska i moralna veličina za koju se izdaje može da radi sa tako lošim ljudima, to dosta govori o njegovim namjerama, a blaćenje kolega još i više. Čirgić kad je trpio nepravdu dao je otkaz na Filozofskom fakultetu, a Abović je s njega otpušte