12 °

max 21 ° / min 10 °

Nedjelja

01.11.

21° / 10°

Ponedjeljak

02.11.

20° / 8°

Utorak

03.11.

21° / 10°

Srijeda

04.11.

21° / 10°

Četvrtak

05.11.

22° / 11°

Petak

06.11.

20° / 10°

Subota

07.11.

19° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đenero: Ne sviđa mi se to što rade neki ambasadori EU u CG, projekat velikih malih država je put u pakao za region

Stav

Tag Video
Comments 4

Izvor: Face TV

Autor: Antena M

  • Viber

Đenero: Ne sviđa mi se to što rade neki ambasadori EU u CG, projekat velikih malih država je put u pakao za region

Hrvatski analitičar Davor Đenero, gostujući sinoć u Centralnom dnevniku sarajevske FACE televizije, dotakao se u dva navrata i situacije u Crnoj Gori. Govoreći o "malom Šengenu" kao o "po svemu sudeći" američko-ruskom dogovoru, Đenero je kazao da postoje "globalni interesi koji nijesu evropski i nijesu interesi pristupanja ovih država Uniji".

Đenero je podsjetio na Đukanovićeve riječi o tri velikodržavna projekta, ocijenio da "hrvatski nije oficijelna politika Vlade, za predsjednika (Milanovića) ne bih stavio ruku u vatru", dodao da je "Srbija sve otvorenije na poziciji 'srpskog svijeta', što je drugi izraz za projekat Velike Srbije" i da "Đukanović, očito, ima informacije o tome što se događa u Albaniji". 

"Crna Gora, ako independistički projekat dođe u pitanje, može biti prostor u kojem bi ta dva velikodržavna projekta mogli zaigrati važnu rolu" - upozorava Đenero. 

Ugledni hrvatski analitičar smatra da sve u regionu trenutno izgleda "jako konfuzno" i, ističući da nije pristalica teorija zavjere, kaže kako  ne vjeruje da postoji "jedna ruka koja vodi te procese, ali postoji puno malih ruku koje guraju u pogrešnom smjeru".

"Ova ideja sa malim velikim državama, koja se već neko vrijeme pušta kao probni balon je, čini mi se, najopasnija. Gospodin Vučić se nje jako uhvatio. Vidjećemo šta će se dešavati sa Crnom Gorom? Meni se čini da bi najmanje loše rješenje bila parlamentarna kriza koja bi vodila prema novim izborima i ne čini mi se da bi bilo fizibilno od ovih ljudi formirati vlast. Ne sviđa mi se to što rade neki ambasadori EU u Crnoj Gori! Čini mi se da to nije usklađena evropska vanjska i sigurnosna politika prema državi koja je harmonizirala sigurnosnu i vanjsku politiku sa vanjskom politikom EU. Ne sviđa mi se ideja jačanja jedne države u regiji, kao hegemona u odnosu na druge"- kazao je Đenero u razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem, dodavši da se najviše grozi osovine Zagreb-Beograd, jer je to je siguran put u pakao.

Pogledajte kompletan intervju: 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Ab_Ovo

Da se razumijemo: da nam bilo ko krade Državu, nećemo gledat skrštenih ruku!

Johnny

Parlamentarna kriza i izbori bi bili civilizovan izlaz. Nazlost iskustva pokazuju da dje god su se retrogradne, istocne snage domogle vlasti, ucvrstile su svoje pozicije na duzi rok prevazilazeci sva svoja unutrasnja neslaganja. Cesto asimilirajuci interesne grupe prividno demokratske orijentacije

Gutijer

Qui bono? Rusija, svakako. Uz nju (Velika) Srbija. (Velika) Albanija. (Neuvećana) EU. Tramp (ne i Amerika, ali to ionako nije isto). Nabrojani već mogu da otvore šampanjac i popiju po jednu za dušu Crne Gore i civilizacijskih vrijednosti. Pa se poslije čudimo ambasadama i NVOima...