16 °

max 16 ° / min 11 °

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Depeša br. 155/2018

Stav

Comments 18

Depeša br. 155/2018

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Miodrag Vlahović

Stotinu godina poslije tragične propasti i brutalne eliminacije Crne Gore, u decembru 2018, jedan crnogorski diplomata, pošto je pročitao interni dokument Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, smatrao je za obavezu da tom našem Ministarstvu pošalje ovakvu poruku:

"_Pisali smo, u više navrata, da su postojeće formulacije iz dokumenta “TEZE ZA RAZGOVOR” sasvim neodgovarajuće i pogrešne - i u logici, i u iskazu. Nedostatak (bilo kakvog) odgovora i reakcije iz MVP nismo tumačili kao prosto neslaganje sa našim stavovima, koje smo iznosili napismeno i transparentno, već drugim fenomenima, koji ne zaslužuju da ovdje budu pomenuti. To je sada (još) manje značajno, ali svakako nije dobra praksa u radu MVP. 

POLITIKA SRPSKE VLADE, i direktna, i izvedena/posredna je, svakim danom je sve vidljivije, zasnovana na kompromitaciji, ugrožavanju, negiranju i potiranju crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta i integriteta. Brojni su primjeri za to i, sada, gotovo svakodnevni, od najviših zvaničnika, preko srpske crkve, pa do intelektualnih, naučnih i medijskih krugova i zajednica. Unisonost i uniformnost tih napada ukazuje na koordinisanu aktivnost. Njena snaga nije u argumentaciji, jer tu argumenata nema, niti su cjeloviti, logični, istorijski utemeljeni i legitimni, sklopovi, već je njihov potencijal u fokusiranom i koordinisanom naporu da se svim raspoloživim sredstvima, uključujući djelovanje srpske diplomatije, erodira spremnost crnogorskih institucija, političkih, diplomatskih i drugih instanci, pa i značajnih pojedinaca, da reaguju na vrijeme i na efikasni način na takve ciljane i organizovane napade.

(U svemu tome, naše, crnogorske, slabe tačke su neorganizovanost i nepovezanost subjekata koji treba da odgovore ovim izazovima. Tu se radi i o “sistemskoj insuficijenciji”, tj. neizgrađenosti/nedovršenosti, ali i, ponekad, ali češće nego što bi to smio biti slučaj, o nedostatku entuzijazma kod onih koji su pozvani prvi da reaguju.)

NAšE POZICIJE treba da polaze od SVIJESTI O PRAVOJ PRIRODI tog IZAZOVA, od znanja o motivacijama i namjerama susjedne Srbije i njene diplomatije. Potreba za “nezamjeranjem”, ignorisanje srpskih reakcija, uvreda i napada (zvaničnih, poluzvaničnih, privatnih, pisanih i verbalnih, itd.), kao i permisivno i oprtunističko ponašanje (“linija manjeg otpora” i sl.) nam nisu saveznici u ovim stvarima.

CRNA GORA I SRBIJA, kao, uostalom, i svi drugi naši susjedi, dijele jedan dio istorije, zajedničke interese, projekcije i perspektivu, ali i čitavu lepezu opterećenja iz prošlosti, aktuelnih izazova i rizika (dvostranih i višestranih, balkanskih i vanbalknaskih), kao i manje ili više vidljive i značajne razlike u pogledu pravaca i logike razvoja - političkog, ekonomskog i kulturnog.

SITUACIJE I POZICIJE naše zemlje, s jedne, i Republike Srbije, s druge strane, imaju BITNO RAZLIčITE ODREDNICE. To je nemoguće i vrlo je štetno izjednačavati i izjednačiti.

CRNA GORA je zemlja članica NATO, koja je najdalje otišla u kontekstu pristupnih pregovora sa EU (realističnost te agende u sagledivoj budučnosti je, u ovom kontekstu, u drugom planu). Crna Gora ima, uz izuzetak upravo Srbije (što uopšte nije slučajno), regulisane granične sporazume (sporazume o granici, to jest) sa susjedima (i privremeni režim u vezi sa Prevlakom, sa Hrvatskom). Crna Gora nema otvorenih pitanja i sporova težeg karaktera sa susjedima (moguće komplikacije na Cijevni sa Albanijom, na primjer), i usmjerena je, i ekonomski i politički i bezbjednosno, pa i kulturno, u širem smislu, prema evropskim i evro-atlantskim integracionim sistemima. Crna Gora ima, uz permanentne disturbacije srpske crkve i satelitskih “pro-srpskih” partija, relativno, pa i bolje od toga, sređene međunacionalne i međuvjerske odnose, što je dio naše tradicije, na koju smo s pravom ponosni. Mi smo zajedno i svi jednaki i svi svoji na svome.

(SRPSKA CRKVA U CRNOJ GORI ostaje najveći izazov i remetilački faktor u našem društvu i najveća unutrašnja/uvezena prijetnja za našu državu. “Samo mi ne dirajte crkvu” nije rečenica koja treba da krasi crnogorskog diplomatu, jer iz toga proističe šitava lepeza konfuzija, neprincipijelnih i neodgovarajućih stavova i ponašanja. Nemoguće je braniti sopstvenu zemlju logikom i emocijom koji toj istoj zemlji ne pripadaju. Ovo se posebno javlja kao potreba u vremenu kada predstoji kolizija/sukob sa interesima srpske crkve u Crnoj Gori povodom projekta Zakona o slobodi vjeroispovijesti.)

SRBIJA ima druge prioritete. Ona je, površno gledano, na “klackalici” između Istoka i Zapada, opet, s tim što je predsjednik Vučić inicijalno podržan sa Zapada zbog razloga i interesa koji nisu saglasni, čak ni u tragovima, sa njegovom aktuelnom politikom prema Ruskoj Federaciji, prema Kosovu, Bosni i Hercegovini i, posebno, prema Crnoj Gori. “Antisrpska histerija u Crnoj Gori”, što je izjava predsjednika Srbije, je najbenigniji iskaz iz srpske državne strukture, jer tamo postoje msp Dačić i ministar odbrane, a i drugi, čiji su iskazi učestaliji i predstavljaju direktne uvrede. Srbija nije usmjerena prema NATO, naravno, niti će biti. Njena evropska agenda je opterećena nizom “susjednih” i unutrašnjih problema, koji su svi kompleksni i vrlo mučni, u pojedinim slučajevima, a Kosovo je problem koji aktuelna srpska državna struktura, kulturne, naučne i vjerske institucije nemaju ni interesa, ni snage, ni pameti da riješe.

Zbog svega ovoga, nemoguće je, i suprotno je crnogorskom nacionalnom/državnom interesu tvrditi/izreći, čak i u najkurtoaznijim situacijama i povodima, da “nas sve povezuje”, “spaja” itd. To nije tako i tu crnogorske diplomate nemaju ni razloga ni opravdanja da se snebivaju i popuštaju.

SRPSKA DIPLOMATIJA (srpska, dakle, a ne “srbijanska”, jer im ni jezik nije “srbijanski”, niti što svoje tako zovu, dok se kod nas, malo-po-malo to vraća u javnu upotrebu, bez rezona i opravdanja) IMA INSTRUKCIJU da se prema Crnoj Gori i našim predstavnicima odnosi kao prema zalutaloj mlađoj braći (i sestrama), koji su otišli, ali su nesvjesni da ne mogu sami. Uz to, za srpsku diplomatiju, agencije, medije i i državu - naša nezavisnost i samostalnost državne politike (dakle: naša nezavisnost, suštinska, djejstvujuća i sadržinska, a ne deklarativna, formalna i isprazna), zapravo, ne mogu i ne treba dugo da traju. POSTOJEćE STANJE JE ZA SRBIJU PROVIZORIJUM i tako se oni prema nama i našoj državi i odnose. Bezbrojni su primjeri takvog njihovog svjetonazora i ponašanja, i svako od naših diplomata se bar jednom susrio sa takvim fenomenima. Na takve iskaze i ponašanje srpskih diplomatskih predstavnika UVIJEK TREBA REAGOVATI - smireno, uljudno, civilizovano, kulturno, pametno i promptno, zavisno od situacije, riječju, gestom i postupkom, ali i jasno, odlučno, da čuju oni koji treba i koji prate i to kako se mi odnosimo prema takvom ponašanju srpske diplomatske službe. Nemamo interesa da uzmičemo, niti je to dobra taktika i poruka, a posebno ne kada su njihovi napadi, u raznim formama, usmjereni prema Predsjedniku i Vladi, ili prema našim institucijama. Isto važi za i za personalne i “opšte” napade, poluuvrede i primjedbe.

Naravno, crnogorski diplomate moraju da prednjače otvorenim, srdačnim, prijateljskim i dobronamjernim nastupom i stavom prema svima iz našeg susjedstva, bez (vidljive, bar) razlike i “diferencijacije”. Eventualna personalna ograniženja i “preferencije” treba “ostaviti kući”, jer crnogorska državna politika nema takve gradacije i liste. Stoga nam je Srbija prijateljska i bliska zemlja, koju, _NARAVNO_, poštujemo i cijenimo - ali sve ovo do mjere i na način na koji oni nas cijene, đe čujemo i vidimo i đe ne čujemo i ne vidimo - bar ne odmah. Vlahović.”

Crnogorski diplomata nikada nije dobio odgovor našeg, crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova na ovaj dopis.

(Autor je crnogorski političar i diplomata, ministar vanjskih poslova Crne Gore u vrijeme obnove crnogorske državne nezavisnosti, potom ambasador u SAD-u, Kanadi, na Islandu; pri Svetoj stolici i Malteškom redu..

Izneseni stavovi i mišljenja ne izražavaju nužno zvanične crnogorske pozicije)

Komentari (18)

POŠALJI KOMENTAR

Sandra

@Djoko kako mislite jedini? Ako ste mislili na ambasadore nijeste u pravu. Crnogorci od vaza su i Vujica, Sanja V., Boro V., Darko P i jos poneki. Ne racunam ove sto su bili tada u Milisevicevom DPS a sad su se pretvorili u Crnogorce (Tarzan, Jeknicka, Mišo S. itd)!

Koleginica

Ubitacna i otreznjujuca depesa, koju sigurno niko (od onih koji su to morali) nije uzeo za ozbiljno ili nije procitao! Zato nam se desava sto se desava....pa sada nema Mica da pise “depese” nego ce sve nove diplomate jednako dobro da rade o glavi svojoj drzavi!

Andromeda

Ne mozemo. Trenutno je na sluzbi u inostranstvu i lajkuje tviter statuse.