8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blamaža u tri čina

Stav

Comments 4

Blamaža u tri čina

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ahmed Avlijani

Čin prvi

Premijer Zdravko i predsjednica Željka u epizodi: Pišman čestitka (bos. Pišman - kajanje)

O čestitki koju (ni)je predsjednik Vlade CG Zdravko Krivokapić uputio Željki Cvijanović dosta toga, ili skoro sve, već je rečeno.

Bila je to, suština je, "privatna poruka" premijera jedne nezavisne države predsjednici jednog entiteta, dakle regije ili administrativne cjeline druge države.

Četiri "mala" problema remete ovu idiličnu sliku dvoje prijatelja koji telefonom ćaskaju sebetom (bos. Sebet - razlog) jednog za oboje važnog datuma.

Problem prvi:

Na datum sebetom kojeg su prijatelji ćaskali  jedno od njih počelo je graditi kuću. Ništa posebno da nije bilo nelegalno i bez dozvole.
I toga smo se, reći ćete, nagledali.
Ali, polakote, najgore tek slijedi.
Prvo su sa placa istjerali neke od ranijih vlasnika, koji nisu bili po meraku projektantu i investitoru jer se nisu uklapali u širu sliku ambijentalno-urbanističke cjeline radnog naziva "Velika Srbija".
Izvođač radova po zamisli projektanta i investitora neke je komšije pobio i zakopao u dvoristu.
Onda je porušio neke objekte starih vlasnika, a u neke se uselio.
Neki koji su strčali, bukvalno strčali, i minaretima prema nebu arhitektonskim stilom podsjećali na one otjerane i pobijene komšije, porušili su i zakopali.

Problem drugi:

Ovo dvoje prijatelja imaju zajednički stav o imovinsko pravnim odnosima u regionu.
Oboje su žitelji teritorija koje zvanično, pravno i kulturno istorijski pripadaju vlasnicima koji im nisu po meraku pa bi da nekako zemlju na kojoj žive prepišu na nosioca projekta one cjeline što se zove "Velika Srbija".
Novi radni naziv operacije: Srpski svet.
Šta bi oni radili sa onim komšijama što se ne uklapaji u taj svet - ne znamo, ali nam se pravo na istorijske paralele ne može osporiti.

Dakle, premijer jedne zemlje i predsjednica administartivne cjeline unutar druge zemlje teritorije na kojima su vlast smatraju vlasništvom treće zemlje.
I intimno, i javno.
Mnogima u svijetu čudno.
Nama, u svetu još malo pa srpskom, nije.

Problem treći:

Ovo dvoje prijatelja do prije neki dan nisu se ni poznavali i nikada ne bi vodili ovaj "privatni" razgovor da nisu javne ličnosti i da tamo gdje žive ne obnašaju vlast sa pozicije vrlo odgovornih i istaknutih funkcija.
Dakle, čulo su se službeno.

Problem četvrti:

Premijer Zdravko, sasvim pogrešno, računa na našu naivnost i time nam vrijeđa inteligenciju smatrajući da ćemo progutati ovo njegovo objašnjenje o privatnoj čestitki neustavnog praznika i blamažu kojoj je izložio našu državu i društvo koje, oj tugo, sticajem nesretnih okolnosti baš on predstavlja.
O osjećanjima Bošnjaka nismo ni očekivali da brine.

Čin drugi

Abazović i lažni Komšićev Twitter nalog

"Vlada Crne Gore zvaničnu politiku vodi samo preko zvaničnih kanala komunikacije", odgovorio je potpredsjednik Vlade CG Dritan Abazović članu Predsjedništva BIH Željku Komšiću, koji je pozvao Vladu CG i Abazovića da se ograde od veličanja dana početka genocida i čestitke koju je premijer Zdravko Krivokapić uputio Željki Cvijanović povodom neustavnog praznika, 9 januara - dana Republike Srpske.

I sve bi bilo u redu da potpredsjednik Vlade CG koji je, da blamaža bude još veća, zadužen za bezbjednosni sistem i inostrane poslove nije svoj odgovor uputio putem Twittera na lažni Twitter nalog otvoren na ime člana Predsjedništva BIH Željka Komšića.

Ništa novo, čak ni za površne poznavaoce prilika u Crnoj Gori u kojoj je Twitter politika u potpunosti potisnula ozbiljnu i državničku pa se najkrupnije odluke poput, recimo, zaduživanja države za oko 900.000.000 eura vrši tajnim pregovaranjem, a objelodanjuje na Twitteru a odluka o gašenju nacionalnog avioprevoznika donosi i saopštava u tv emisiji vladine televizije u kojoj, doduše, učestvuju tri apostola. O otkazima, prestancima mandata, postavljenjima da i ne govorimo.

Čini se da je globalna pandemija trampizma u Crnoj Gori uzela maha tek sada kada u zemlji njegovog nastanka ide u drugi plan ali iskustvo američkog naroda u borbi protiv ove pošasti moglo bi biti itekako važno građanima Crne Gore u procesu vraćanja dostojanstva državi i državnoj politici.
A ono je itekako poljuljano jer naši sljedbenici trampističke politike imaju jednu veliku manu - imaju samo želju da populističkim pragmatizmom i nokaut politikom preuzmu u ruke državu, ali iza sebe nemaju nikakvog iskustva, ne posjeduju znanje, a reklo bi se da im fali i osnovne, sirove inteligencije i liderske harizme da urade bilo šta ozbiljno.

Osim da ozbiljmo upropaste sve.

To znaju.

Državnička mudrist i vizionarstvo nešto je što i onako ne može stati u 280 karaktera Twitter objave i sa njima ne može ni u istoj rečenici.
Zato je Vlada, koju su samoprozvali apostolskom, reformskom i prvom demokratskom od prvog dana nelegalna, nelegitimna i donosi više nego sporne odluke i sa aspekta legalnosti i sa aspekta društvene koristi.

Čin treći

Misija odbrane lika i djela premijera Zdravka

Za odbranu premijera Krivokapića pred domaćom i regionalnom javnošću u predmetu: Blamaža Crne Gore i međunarodni diplomatski skandal - Zdravkova zdravica Željki povodom neustavnog praznika, dobrovoljno se javila advokatska firma iz Novog Pazara preko svojeg predstavništva u Rožajama.

To je nastavak saradnje ove firme i protagonosta srpskog sveta ili arhitekata i izbodjača radova na projektu "Velika Srbija".

Naime, ova firima već brani lik i djelo jednog drugog državnika, poznatog po tome što je sa kalašnjikovim u ruci sa jednim kasnije osuđenim ratnim zločincem obilazio linije sarajavske opsade sa kojih se rušio grad i ubijalo njegovo stanovništvo i što je jednom drugom prigodom u Skupštini Srbije rekao da za jednog Srbina treba ubiti 100 muslimana.

Sjetićete se sigurno i ovih snimaka sa fronta i te jezive rečenice iz parlamenta.

Za ključni tačku na kojoj bi da lome optužbu izabrali su činjenicu da su i drugi zvaničnici Crne Gore, ranije, čestitali ovaj dan.

Malo su, sasvim svjesno, ali odbrana ima pravo da laže, izbacili nekoliko važnih činjenica pri iznošenju odbrane ali to je njihovo pravo baš kao i izbor da izlože sebe javnoj blamaži pokušavajući da spinovima, poluistinama i prećutkivanjem činjenica spašavaju svog koalicionog partnera.

Ono što upada u oči je da je partnerska firma iz Sarajeva odbila da pruži podršku ovoj odbrani, stavljajući se na stranu optužbe.

Došlo im odnekle u glavu.

Dako i ovima dođe, našima, iz Rožaja.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

Ćuti Krivokapić kao dijete na tuti, ali je zato isturio svoje dvorske pudlice, poput Dtitana Abazovića i onog nesrećnog Kalača, koji ne misli svojom glavom, već bezglavo slijedi upute svoga Ajatolaha... Avlijaniju sve čestitka na preciznom seciranju, krivokapića i njegovih kerova.

Nikola

Briljantno! Gospodin Avlijani je upotpunio ekipu ubjedljivo najboljih kolumnista koju ima neki portal u Regionu. Istina, sroskiportal Novosti u Hrvatskoj ima Viktora iDezulovica, ali ostali su daleko ispod. Na Anteni piše 15-ak izuzetnih autora. Nevjerovatno!