18 °

max 18 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnoj Gori ne treba pomirenje

Izvor: Screenshot TVCG

Stav

Comments 8

Crnoj Gori ne treba pomirenje

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Miodrag Živković


Decenijama slušamo iste, populističke i demagoske priče o neophodnosti pomirenja u Crnoj Gori. Naravno, misli se prije svega na Crnogorsko - Srpsko pomirenje i namjerno se zanemaruje da to nije suština i prava istina o našim podjelama.

Prava linija "našeg" neslaganja i razdvajanja jeste na pitanju prema državi i njenom karakteru, u kojoj punu podršku opstanku i napretku CG, osim nacionalnih Crnogoraca, daju i svi ostali nesrpski narodi koji žive u ovoj zemlji.

Svi zagovornici pomirenja u potpunosti zanemaruju dvije važne činjenice,... prvu, da prije devedesetih godina prošlog vijeka u Crnoj Gori nije bilo podjela i da je vladala nacionalna i svaka druga harmonija i drugo, ne manje važno, da je one koji su ratovali u posljednjem ratu (partizane i četnike) crna zemlja odavno pomirila.

Važno je shvatiti da su današnje podjele nastale kao izraz velikosrpske hegemonističke i nacional - šovinističke politike u namjeri ujedinjenja srpstva u jednu srpsku državu, nakon smišljenog i okrutnog razaranja bivše SFRJ.

Upravo ta politika je stvorila, pothranjivala i produbila i našu unutarcrnogorsku podjelu, na one koji ne priznaju crnogorsku državu, istoriju, kulturu, jezik i naciju, smatrajući sve to srpskim i suvišnim i sve one druge koji žele po svaku cijenu zaštititi sve te ugrožene i napadnute vrijednosti.

Svakome normalnom je jasno da se pomirenja i kompromisi ne mogu i ne smiju praviti o najvažnijim i najznačajnim vrijednostima i da koncept građanske, antifašističke, sekularne i multinacionalne Crne Gore nema i ne smije imati alternativu. O tim vrijednostima nema i ne može biti ni razgovora, ni pregovora i nema tog pomirenja koje može i smije ugroziti ove temeljne vrijednosti.

Pomirenja se mogu praviti samo i isključivo na istini, a ona je ovdje neumoljiva, da je naša Crna Gora država sa desetovjekovnim trajanjem, tradicijom, istorijom, kulturom i svim narodima koji u njoj žive. To su dobra i vrijednosti o kojima nema pogađanja i pregovaranja i svaki atak na ove vrijednosti nije pokušaj pomirenja, nego pokušaj okupacije i satiranja Crne Gore i svih nas koji druge države nemamo.

U vremenu maksimalno produbljenih podjela sa ciljem potiranja i nestanka Crne Gore, nama umjesto traženja nemogućeg pomirenja, isključivo treba traženje ŠTO ŠIREG DRUŠTVENOG KONSENZUSA I DOGOVORA o neupitnom građanskom karakteru crnogorske drzave, udobne i jednake za sve njene građane, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Nama treba kompromis o poštenoj i pravednoj drzavi čiji evropski put nema alternativu. Nama treba kompromis o emancipaciji i obrazovanju kao najbolji lijek i za one koji danas sa nama ne dijele ove vrijednosti.

Nama treba Crna Gora da bi mogli živjeti u ovim njenim vrijednostima.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Rajan

@Đuro Krnić Misliš na ove 200% Crnogorce za kakvog se izdaje Z.Krivokapić i ove što im je mir nacija?

Đuro Krnić

Slažem se sa tekstom, osim sa generelizacijom u drugom pasusu. Znam ljude koji se izjašnjavaju kao Srbi, a život su posvetili boljitku CG. Znam ih iz redova časnog LSCG, a znam i neke nesrbe, pa čak i Crnogorce, koji bi se radovali da se Maloj śeme zatre!

Medij

Crnogorce nazivaju fašisti sa Cetinja,Crveni Hrvati i sl.Koliko mi je poznato fašizam je negiranje crnogorskog etnosa.Crnogorci ne negiraju srpski indetitet u Crnoj Gor. Crnogorci su dukljanskog porijekla,slovenski narod sa područja bližeg Bijele Hrvatske nego Bijele Srbije.