14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Apel 250

Izvor: Ana Blažić Pavlović, Danas

Stav

Comments 10

Apel 250

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Nikola Samardžić

Na adrese EU, SAD i NATO uputili smo 3. maja 2021. apel (političari, građanski aktivisti, novinari, profesori) da se zaustave pokušaji prekrajanja granica u bivšoj Jugoslaviji: podela BiH, anšlus Crne Gore i severnog Kosova, pripajanje Albaniji delova Crne Gore i Severne Makedonije.

Planovi zapadnobalkanskih populista predviđaju uvećanje teritorija Srbije, Hrvatske i Albanije. Ideja prekrajanja granica zasniva se na uverenju, da su propali svi pokušaji izgradnje funkcionalnih, tolerantnih i otvorenih država.

„Apel 250“ računa na nove šanse za budućnost evropskog projekta koji je nepotpun i nelogičan bez bivše Jugoslavije i Albanije.

Nijedan od naših sistemskih nedostataka nije moguće ukloniti bez podrške EU, SAD i NATO.

Tri su osnovna problema: korupcija, vladavina prava i bezbednost. U sva tri sektora, koje je vlast uterala u metastazu, prisutni su maligni uticaji Rusije i Kine.

Rusija i Kina podržavaju sve političke ekstremiste.

Od Šešelja i Karića, preko gašenja Demokratske stranke i LDP-a, do ekoloških pokreta i patkica, formiran je jedan sklerotičan politički poredak zaustavlja evropsku integraciju i modernizaciju društva: monopolizacija ekonomije, staljinizacija pravosuđa, svetosavska kultura, Palmina etika.

„Apel 250“ računa na nove šanse za budućnost evropskog projekta koje se otvaraju porazom Donalda Trampa na američkim izborima.

Najznačajnija pobeda demokratije u 21. veku podsetila je na snagu američke demokratije.

Javnost i institucije izborile su se s populističkom demagogijom i političkom korupcijom.

Pobeda američke demokratije je najvažnija poruka za EU koja je u blokadi zbog pojave niza otpadničkih režima, koji su se u međuvremenu okrenuli Kini i Rusiji sa sve očiglednijim odobravanjem nemačke kancelarke.

Evropa kao da se vraća u kasne tridesete.

Pretnje na koje ukazuje „Apel 250“ paradigma su za ostatak Evrope.

I raspad Jugoslavije odvijao se u načelnom sukobu dva principa, principa evropske integracije i principa obnove Sovjetskog Saveza.

Bivša Jugoslavija nije rupa na tepihu Evropske unije, kako često aludiraju i zlonamerni evropski zvaničnici, bivša Jugoslavija je najtanja karika evropskog jedinstva, vrednosti i sloboda.

Sličan apel uputili smo prošle zime upozoravajući da je litijaški pokret deo plana zaustavljanja Crne Gore na putu evropske integracije, podrazumevajući da će Crna Gora napustiti NATO i uključiti se u projekat „srpskog sveta“, zapravo male Rusije.

U Crnoj Gori uspostavljena je tragikomična boratovska koalicija, zahvaljujući činjenici da je nova vlast projekat ovdašnje vlasti, opozicije, SPC i ruskih službi.

Slična sudbina namenjena je Bosni i Hercegovini, sa svim užasnim prognozama o novim masovnim ljudskim tragedijama.

Dodik bi do Velike Srbije tako da podrži NDH.

„Apel 250“ ne poziva na odricanje od nacionalnih prava. Samo evropsko ujedinjenje pomiriće teritorijalne aspiracije i obezbediti punu zaštitu svih manjina.

Alternativa su ratne pretnje i dalje razaranje institucija. U Srbiji su finansije zarobljene pljačkaškim koruptivnim aranžmanima kojima upravljaju ruska i kineska agentura.

Podrazumeva se razaranje društvenog tkiva i životne sredine.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Vladimir

Nastavak..3 dana zbog necega?? Inace jedan od tih ludaka,kako ih Vi nazivate je bio u Srebrenici.

Vladimir

@Partizan ,pravi ste politicar,Na pitanje odg.pitanjem.Kad Vi meni odg.prvi na pitanje,koje sam ja Vama postavio,odmah posle toga ja Vama odg na pristojan nacin za razliku od Vas.

Partizan

@Vladimir Objasni mi kako glasi presuda za Srebrenicu i KO je izvršio TO sto se tamo desilo a sada u Potočarima svakog 11.jula obilježava a ovi LUDACI koji se svaka 3 dana zbog nečega sastaju NIKADA ne odu u Srebrenicu? Hvala unaprijed na odgovoru.