16 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

20° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dragan Bursać: Luđaci bi kažnjavali nastavnicu zbog antifašizma

Stav

Comments 15

Dragan Bursać: Luđaci bi kažnjavali nastavnicu zbog antifašizma

Autor: Antena M

  • Viber
Samo se nešto razmišljam, dok je Podgorice, dok je Cetinja, dok je nastavnika kao što je Sanja Vujović, dok je znanja o Lovćenskom partizanskom odredu, živjeće vječno antifašistička Crna Gora. Džaba im svi četnici srpskog svijeta!

Za Antenu M piše: Dragan Bursać

Hoće to u životu na ovom Balkanu, fašizmom zatrovanom, hoće se život poigrati i sa najluđom maštom. A evo o čemu se radi:

Jutros razgovaram sa Darkom Šukovićem, urednikom portala Antena M. Posve neformalno, jer u formalnom razgovoru ovakva hipoteza ne smije biti izrečena.

Prećerasmo Darko i ja

Kažem mu, Darko kako je krenulo u “osvježenoj“ Crnoj Gori, počeće hapsiti ljude koji su obilježavali Dan pobjede nad fašizmom, počeće hapsiti antifašiste. Nešto razmišljam, za ove litijaše i njihove pročetničke apostole u Vladi, odveć je čudna i liberalna stvar kako su se na onom Danu sramote u beogradskom Narodnom pozorištu na velikom platnu pojavili zajedno i Draža i Tito u istom frejmu, jer da se ovi “osvježeni“ u Crnoj Gori pitaju, ukinuli bi fotku mrskog Broza, ostavili Čiču i mirna Bosna, pardon osvježena Crna Gora.

Nasmijasmo se obojica, čvrsto vjerujući, onako ljudski, da nije baš došlo zadnje vrijeme. I Darko mi još reče da je u Crnoj Gori makar 51% onih obdarenog uma, koji takvu nepodopštinu ne bi dozvolili. Proganjati antifašiste, baš ga prećerasmo i Darko i ja.

A par sati dockan…

Čitam prvo u potpunom oduševljenju u “Cetinjskom listu“ kako su učenici OŠ “Lovćenski partizanski odred“ u koordinaciji sa nastavnicom istorije Sanjom Vujović, prigodno obilježili 9. Maj-Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.  

E divne li djece, koja uz podršku roditelja sa nastavnicom obilježavaju Dan borbe protiv najvećeg zla u povijesti! E sjajne li nastavnice, koja upoznaje djecu sa tekovinama antifašizma. A zaslužila je herojska Crna Gora takvu jednu bitnu stvar. Na koncu, konaca škola koja nosi ime po lovćenskim partizanima, najmanje što može je da i na ovaj način upozna svoje učenike sa fašističkim zlom, ali i sa pobjednom nad njim.

Moj Darko, baš ga ti i ja prećerasmo, pomislih! Vidiš ove divote i ljepote, zastidjeh se.

Onda mi se pogled spusti niže, a sa pogledom i vilica ode ka zemlji, pa čitam četiri puta. Jer, malo je jednom, dva puta, tri puta:

“Više izvora potvrdilo je Radio Cetinju da je iz Ministarstva prosvjete Crne Gore upućena usmena sugestija upravi Osnovne Škole 'Lovćenski partizanski odred' na Cetinju da pokrene disciplinski postupak protiv nastavnice istorije Sanje Vujović jer je navodno zloupotrijebila učenike u političke svrhe time što su učestvovali u polaganju vijenaca sa predstavnicima SUBNORA Crne Gore u Podgorici i učestvovali u programu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.“

Čekaj, čekaj, čekaj!

Dakle, Ministarstvo prosvjete hoće da kazni nastavnicu što djecu sa članovima SUBNOR-a vodi na istorjski antifašistički čas za Dan pobjede nad fašizmom.

Ne, ne to ne biva!

Ućutaše i Draža i Ljotić

Možda se desi da Tito i Draža budu u istom kadru u Beogradu, koji je odavno rehabilitovao četnike. I možda se desi da na opskurnoj akademiji u pauzama revizionističkog bljuvanja Dodika i Vučića ide red ljotićevskih koračnica, red Krvave bajke, kako bi se makar u nakaradnom recitalu sljubio ubica i njegova žtva. Jeste, bolesno je, sumanuto i sramotno i jeste ljudi zdravog razuma tu akademiju u beogradskom Narodnom pozorištu zovu Dan srama, a ne Dan pobjede…

Kažem, nekako je moguće da se sve to desi, ali izricati disciplinsku mjeru prosvjetnoj radnici koja djecu vodi na polaganje vijenaca partizanima i to na Dan pobjede nad fašizmom, i to u Crnoj Gori, to ne biva.

Kad nemoguće postane moguće

Osim, ako je, a to nije moguće, ministarka po slobodnom kazivanju žena- četnik, koja proklinje i kune normalne povijesničare, koja kolumniste naziva ustašama i pod čijom mantijom niču direktorice škola, koje se sprdaju sa Bošnjacima muslimanima, “pošalicama“ kako bi ih hranili krmetinom. Jer, to bi jedino tada bilo moguće, kad bi eto ministrica bila neka, šta ja znam, čudna jurodiva persona koja bi rušila Njegošev mauzolej i namjesto njega gradila protočetničku kapelicu.

E jedino tako, u tom okruženju i pod tim okolnostima bilo bi normalno ono što je nenormalno, pa bi se u tom i takvom okruženju kažnjavala nastavnica koja je antifašista i koja na svjetski Dan pobjede nad fašizmom uči djecu herojstvu crnogorskih partizana.

Ili, da prostite, morala bi Crna Gora umjesto građanske, multietničke, multikulturalne i nadnacionalne antifašističke zemlje, postati klerikalna, rusofilsko-srBska prćija u kojoj je izvedena pravoslavna kontrarevolucija, u kojoj premijer umišlja da je mitropolit, u kojoj su litijaši pokretačka izborna snaga, a ministri miks četničke apostolske volje.

Jedino tako i jedino u takvoj Crnoj Gori bilo bi moguće proganjati prosvjetne radnike koji djecu uče antifašizmu. Jedino tako!

A onda se lupim po glavi, pogledam na šta je od karaja avgusta prošle godine izašla ovako “osvježena“ Crna Gora i bi mi sve jasno!

Lupim se još jednom po glavi, kad mi kroz nju protrčaše Krivokapić, Bratićeva, Leposavić, Abazović, Kovačević…

Eto to je u uncu takva Crna Gora, sa početka priče u kojoj četnici na vlasti proganjaju antifašiste, u kojoj djeca ne mogu tek tako obilježiti Dan pobjede, u kojoj svete tekovine antifašizma odlaze u ilegalu, u kojoj NGO sektor lakira nokte dok zemlja gori i propituje broj kapljica kiše na majskom pljusku.

Ništa Darko i moja malenost ne prećerasmo!

Samo se nešto razmišljam, dok je Podgorice, dok je Cetinja, dok je nastavnika kao što je Sanja Vujović, dok je znanja o Lovćenskom partizanskom odredu, živjeće vječno antifašistička Crna Gora. Džaba im svi četnici svijeta!



Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Milojica

@Radojica A tebe su srbočetnici uvjerili da su djeca iskorištena u političke svrhe?...Po nama koji volimo Crnu Goru djeca su imala čas istotorije kako bi razlikovali dobro od zla koje četnici donose.

Radojica

A to je kao normalno koristiti djecu u politicke svrhe? Znaci samo ako je u svrhu "nase" politike? Sta cemo sutra kad ih bude koristio neko sa cijom se politikom ne slazemo? Imate li slican primjer da to rade u nekoj civilizovanoj zemlji?

Marquez

@trebinjka ...Tačno. Ovo je pravo pitanje. Tamo gdje se pojave četnici i/ili njihovi simpatizeri, tu Srbija pali vatru. Ko je ta formacija pljačkaša i kukavičkih ubica golorukog naroda ? (nikad naoružanog jer je preča glava od pljačke i silovanja)