24 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto FCJK mora protestovati?

Stav

Comments 4

Zašto FCJK mora protestovati?

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Boban Batrićević

Profesori Fakulteta za crnogorski jezik i književnost održaće u srijedu (24. 11. 2021) u podne protest ispred zgrade ugašenoga Ministarstva kulture Crne Gore na Cetinju. Dva su osnovna razloga.

1. Kao i početkom ove godine, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta vrši finansijsku blokadu fakulteta i time otežava rad ovoj ustanovi.

2. Ovoga puta ruku podrške protivzakonskom djelovanju četvororesornom ministarstvu pružio je i ministar Milojko Spajić čiji je resor oduzeo fakultetu zaštitarsku službu i time FCJK ostavio bez ikakvog nadzora čime je postao jedina javna ustanova bez stražara.

Zašto predstavnici Vlade vrše pritisak prema FCJK i nastoje urušiti njegov rad, vrlo je jasno. Veliki dio profesora i zapošljenih na fakultetu prepoznat je javno kao kritički nastrojen prema stanju u kojem se Crna Gora nalazi. Potom, FCJK je danas glavna institucija u kojoj se izučava i promoviše crnogorska jezička, književna i kulturna baština na način koji odudara od tradicionalističke paradigme koja je nanovo zavladala u Crnoj Gori – a to je upravo negacija postojanja crnogorskoga jezika, književnosti i kulturne baštine.

Vladi najviše smetaju dvije važne aktivnosti koje FCJK uspješno realizuje: međunarodna saradnja i izdavačka djelatnost. Kako je crnogorska javnost u više navrata imala prilike viđeti, FCJK je ugostio veliki broj stranih intelektualca koji su imali prilike direktno se upoznati sa stanjem u zemlji i o tome dati svoj sud. S druge strane, blokada kompletne kulturne, prosvjetne i naučne izdavačke djelatnosti mimo onoga što odobre „vladini eksperti“ koji su sasvim slučajno gotovo sreda sljedbenici ideoloških instrukcija Crkve Srbije, mora se primijeniti i na FCJK koji je do sada objavio preko 220 vrlo vrijednih izdanja.

Ko poznaje aparat stege koji se iz Vučićeve Srbije uveliko prenosi na Crnu Goru očigledno mu je da je ovo prvi korak ka gašenju jedne ustanove. Prvo blokirate finansije, potom uzmete zaštitare, onda pokrenete propagandnu hajku i što vam preostaje? Tako je, lockdown. Ali, Vlada i njeni ideolozi su se malo preigrali. Niti je FCJK Crnogorska akademija nauka i umjetnosti koja će besramno stupiti u kolaboraciju kako bi zadržala apanaže, niti je to skupina neozbiljnih ljudi koja će provocirati incidente i nasilni otpor. Ne, FCJK će se dostojanstveno, akademski i vaspitano, onako kako priliči zapošljenima u prosvjeti, organizovati u odbrani svojih zakonskih prava. Protestovaće, pisaće kritički i ukazivati na zlo koje je zadesilo Crnu Goru, njenu prosvjetu, nauku i kulturu.

Zato se vidimo u srijedu u podne na Cetinju. A ako i dalje budete nemušti i kvarni, Podgorica nije daleko. O jadu ćemo vas zabaviti, više nego vi sami sebe.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Buraz

Zato što je pitanje identiteta sviju nas. Da je vječna Crna Gora