15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Postoji li druga(čija) Srbija?

Stav

Comments 7

Postoji li druga(čija) Srbija?

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ahmed Avlijani

Kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici; slavljenje osudjenih ratnih zločinaca i svakolika im državna podrška; najnovije mizogine izjave ratnog zločinca Vojislava Šešelja na račun Cetinjanki i poslanice u CG parlamentu Draginje Vuksanović Stanković; taj isti ratni zločinac u centru političkih zbivanja već skoro 40 godina a njegov najbolji đak poznat po izjavi "100 muslimana za jednog Srbina" na poziciji oca Srbije i srpske nacionalne politike; kontinuirano negiranje crnogorske nacije i državnosti sa najnovijim primjerom u prvom čovjeku pokreta Dveri i niz drugih antievropskih i anticivilizacijskih ponašanja i pojava od strane srpske političke pozicije i opozicije, kulturne i akademske elite ali i sasvim običnih, "malih" ljudi; odnos prema Albancima, Hrvatima, Bosni; organizovani državni atak na svakog drugačije mislećeg koji se najbolje očituje na primjeru malobrojne srpske političke i ideološke opozicije ali i poslanika parlamenta Crne Gore koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici te odnos snaga u srpskom parlamentu na kojem Vučiću nema šta zamjeriti ni Kim Dzong Un - otvaraju pitanje koje se nameće kao fundamentalno regionalno pitanje i ključ regionalne evropske perspektive a ono glasi:

Postoji li i ako postoji kolika je druga i drugačija Srbija u Srbiji, postoji li alternativa srpskom nacionalizmu i nacionalhegemonizmu a da nije na nivou statističke greške i da nije ispod parlamentarnog cenzusa i je li svaka izgledna alternativa tek druga strana iste kovanice uz jednu malu grupu naprednih političara, umjetnika i intelektualaca koji nikako da dobiji šansu da Srbiju i Srbe iščupaju iz kandži suicidne politike sa kobnim posljedicama za okolna društva?

Jedini odgovor koji se na ovo pitanje može naslutiti me - plaši.

Plaši me jer niti jedna promjena u Srbiji, nakon svrgavanja režima Slobodana Miloševića, krivca za početak krvavog raspada Jugoslavije, genocid u Srebrenici i stotine drugih zločina širom bivše nam domovine - nije bila suštinska.

Bile su to uglavnom personalne promjene, uz neke izuzetke koji nisu nikada imali predominantan uticaj na kreiranje srpske državne i nacionalne politike da bi Srbiju i srpski narod izveli na evropski put prosperiteta. Te promjene su glede nacionalhegemonizma, ideje o svim Srbima u jednoj državi, beskrupuloznosti u ostvarivanju te ideje, neželje suočavanja sa prošlošću i suprotstavljanja toj nazadnoj politici... bile samo kozmetičke, sa više ili manje političkog takta i stila na putu ka istom cilju.

Da stvar bude još i gora, svaka nova vlast dolazila je na vlast optužujući staru za neuspjeh u ostvarivanju nacionalhegemonističkog cilja, Velike Srbije, ili manjak nacionalnog osjećaja koji se ogleda u "izdaji'" nacionalnih interesa koji su opet usko vezani sa idejom Velike Srbije.

Čini se da je ta nacionalhegemonistička politika, dobro organizovana, osmišljena i uvezana, uvijek imala snažnu i nedostižnu prednost nad bilo kojom liberalnom, prosperitetnom alternativom odnoseći pobjedu u svim ključnim i prelomnim istorijskim momentima koji su opredjeljivali dalje tokove u razvoju srpske države i društva.

Zdrava alternativa se uvijek kroz istoriju, a tako je i danas, ogledala u pojedincima koji osim dobrih ideja nikada nisu uspjeli igrati zapaženu ulogu a kamo li preuzeti dominaciju nad srpskom političkom mišlju te voditi srpsku državu i društvo, mijenjati ih, kreirati javno mnjenje i stvarati realne istorijske prilike za izlazak iz pakla nacionalhegemonizma u kojem se jednako krčkaju Srbija i srpsko društvo sa društvima koja se sa njima graniče ili miješaju.

Primjer ratnog zločinca Vojislava Šešelja, aktera nedaće devedesetih, koji i danas zagađuje najogavnijim i najagresivnijim šovinizmom regionalni životni prostor; televizije Happy kroz koju su, na desetine puta, predstavljeni kao heroji prodefilovali svi osuđeni i neosuđeni ratni zločinci iz ratova devedesetih; grafiti i murali posvećeni Ratku Mladiću na zidovima zgrada koje od prekrečavanja štiti policija za čije se pripadnike iz Priboja kao čudimo što genocid u Srebrenici priželjkuju i planiraju Sjenici, Pazaru i drugim mjestima u kojima žive Bošnjaci, slaveći pjesmama o tim zločinima rođenje svojih sinova; pribojska proslava Božića uz pjesme o rušenju džamija i činjenica da Aleksandar Vučić, koji je po beogradskim ulicama i trgovima lijepio plakate sa imenom i fotografijom Ratka Mladića, apsolutno vlada Srbijom a da mu je opozicija radikalni srpski pokret "Dveri" - najilustrativnije nam prikazuju stanje srpskog društva i daju odgovor na retoričko pitanje iz naslova: Postoji li druga(čija) Srbija i ako postoji kolika je, kakve su njene šanse?

Ako se saglasimo da drugačija Srbija postoji, a saglasićemo se samo ako ne ulazimo u pitanje njene političke moći, ona je malobrojna i nemoćna pred ovom koju simbolizuju Ratko Mladić, Šešelj i Happy a predstavljaju Vučić, Vulin, Dačić i pribojski policajci, onda su pitanja za sve nas, zapravo, kako smanjiti prelivanje te i takve Srbije na nas i kako pomoći srpskoj alternativi, koja Srbiju vidi kao državu demokratskih i autonomnih institucija okrenutu svom prosperitetu i regionalnoj saradnji na zdravim i održivim osnovama, da izađe iz stalnih poraza i postane dominantna i Srbiju vrati sa stranputica kojima se već predugo kreće!?

Pesimizam po ovom pitanju ima svoje istorijsko utemeljenje koje podupire aktelna društveno politička realnost ali odustati od borbe za bolju Srbiju, u situaciji kada ona ima snažan uticaj na skoro sve zemlje regije, značilo bi i odustati od sopstvene budućnosti.

No, prije toga, mi u Crnoj Gori moramo do kraja definisati naš put ka demokratskom, evropskom društvu vladavine prava i socijalne sigurnosti.

To je ovdje, istina, daleko lakši i izvjesniji zadatak od onog koji čeka Srbiju ali ga ne smijemo potcijeniti i moramo ga uraditi vrlo brzo, prije nego što nas živo blato nacionalizma iz susjedstva uvuče u brlog u kojem smo bili devedesetih a iz kojeg smo se, činjelo se, bili izvukli, ali, ispostavlja se zadnjih godinu i kusur dana, ne sasvim.

A živo blato nacionalizma, destrukcije i primitivizma ne prašta.

Kada to završimo i kada postanemo evropska država vladavine prava i socijalne sigurnosti možemo Srbiji pružiti ruku spasa, bratskiju od one koju su joj ikada pružala njihova srbska braća iz Crne Gore bodreći ih na putu sopstvenog i tuđeg stradanja iz kojeg su uvijek izlazili okrnjenog obraza, teritorije i budućnosti, a za sobom ostavljali masovne grobnice, stradanja, ruševine i mržnju.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Lady Marian

Taman pomislismo da smo izašli iz mraka '90-tih,zli duhovi prošlosti se javiše.Vi ste u svojoj analizi sve lijepo predočili.Svaka čast.Uvijek se radujem Vašim tekstovima.

Marina

(2) I dok u meni samo gledajuci i citajuci o njihovim zlodjelima SVE KLJUČA, vi idete i jedan korak dalje ,humanisticki razmisljajuci o pomoci šačici jos uvijek normalnih među njima !!! Fascinsntno!!! I za mene potpuno neshvatljivo!!