11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Imanje pa znanje

Stav

Comments 8

Imanje pa znanje

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Apostol Milojković

Kada je premijer Krivokapić potvrdio da je njegov sin Miloš vlasnik zemlje u Rogamima, napomenuo je da su Miloš kao i ćerka Jelena doktori nauka. Jelena Krivokapić Šmigić, farmaceut, doktorirala je 2019. godine ("Uticaj hronične primene cisplatine i dietil-estra liganda (Ѕ,Ѕ)-etilendiamin-N,N'-di-2-(3-cikloheksil) dipropionat dihidrohlorida (L3) i njegovih kompleksa sa Pt(IV) i Pd(II) na srčani mišić i koronarnu cirkulaciju pacova"), a Miloš, takođe farmaceut, 2021. ("Ispitivanje antimikrobnih, antiinflamacijskih, antioksidacionih i kardioprotektivnih efekata ekstrata sremuša, Allium ursinum L"), oboje na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.

Na sajtu Fakulteta za medicinske nauke može se vidjeti još jedna zajednička stvar: uz imena Jelene i Miloša pojavljuje se ime Sergeja Boljevića, profesora patofiziologije na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi. Boljević je koautor s Jelenom Šmigić u dva rada iz 2019, a na spisku su radova koji su propisani kao minimalan uslov za odbranu doktorske disertacije.

Ime profesora Boljevića nalazi se u izvještajima za ocjenu teme i odbranu doktorske disertacije Miloša Krivokapića. Miloš je i koautor jednog rada (iz spiska za uslov za odbranu) zajedno sa sestrom Šmigić i prof. Boljevićem.

Ostaje otvreno pitanje kako je patofiziolog Boljević povezan sa temama ove dvije disertacije Krivokapića iako su, na prvi pogled i po naslovima, dosta udaljene od patofiziologije.

Činjenica je i da je prof. Sergej Boljević 2018. potpisao izvještaj da se tema koju je prijavio Miloš Krivokapić za doktorsku disertaciju prihvata.

Inače, pored ovog, prof. Boljević je često bio u medijima povodom nabavke vakcina iz Rusije. Tačnije, Prof. Boljević se u našim medijima pojavljuje krajem 2020. godine (četiri puta) sa izjavama kojima preporučuje vakcinu Sputnjik V, odnosno reklamira je. Početkom 2021. godine on se u medijima ćetiri puta pojavljuje kao “član crnogorskog pregovaračkog tima” za nabavku vakcina i najavljuje početak pregovora za nabavku. Sve vrijeme nema javnog demantija da Boljević nije član pregovaračkog tima Vlade, kao što nema informacija ko je formirao taj tim i ko su njegovi članovi. U mnogim kometarima bilo je pitanja zašto je u ovom poslu zaobiđena Abasada CG u Moskvi.

Kasnije prof. Boljević se sastaje s potpredsjednikom Abazovićem, predstavnicima DF u Moskvi i u avgustu sa Aleksandrom Gincburgom, tvorcem vakcine Sputnik V, i ministarkom Borovinić Bojović u Podgorici kada se reklamira Lajt vakcina itd.

U novembru 2021. ministarka Borovinić Bojović na poslaničko pitanje odgovara da: "Sergej Boljević nikad nije bio član pregovaračkog tima Vlade Crne Gore kad je u pitanju nabavka vakcina" i "Boljević je član ruskog tima za nabavku vakcina, u zemlji čiji je i državljanin." Tako se, eto, desilo da nam je vakcine čitavu godinu ugovarao član ruskog tima za nabavku i ruski državljanin. Da je ministarka izjavila da je on bio član ruskog tima za prodaju bilo bi logičnije.

Koji interes je povezao sve učesnike svih ovih procesa - porodične, prijateljske, biznis, naučne veze? Premijer Krivokapić je uvjerljiv kad djecu uči da se sve može izgubiti osim znanja, ali je zato krajnje neuvjerljiv kada se zaklinje u borbu protiv korupcije, nepotizma, političkog zapošljavanja, kriminala itd.

 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

pregovarač

Bilo je i ovo: "Premijer Zdravko Krivokapić planira da 9. maja otputuje u Moskvu, na Dan pobjede nad fašizmom, kazao je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti Sergej Boljević, član pregovaračkog tima za nabavku vakcine iz Rusije." Ovo je objavljeno u martu 2021.

organizovano

@Maksim Ili organizovana kriminalna grupa! Možda Abazović na ovo obrati pažnju iako odlično sarađuje sa Krivokapićem. On razbija krminalne organizovane grupe.