18 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Samostalni preduzetnik Boljević

Stav

Comments 3

Samostalni preduzetnik Boljević

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Apostol Milojković

U našu javnost prof. Sergej Boljević je doplivao u vezi sa nabavkom vakcina Sputnjik V iz Rusije kao profesor Sečenovskog univerziteta u Moskvi.

Ostalo je do danas nejasno da li je pregovarao nabavku vakcina kao član crnogorskog ili ruskog pregovaračkog tima. Zadnja zvanična informacija je bila da je bio ruski pregovarač za nabavku vakcina. U tom slučaju bi  trebalo zamoliti ruske vlasti za informacija o tome ko je profesora Boljevića ovlastio da u ime Rusije pregovara "nabavku" vakcina za Crnu Goru? Da li je moguće da u pregovorima nije bila zvanično uključena neka od ruskih institucija?

Ovakva dilema je dovela do traženja informacije na zvaničnim internet stranicama o prof. Sergeju Boljeviću.

Na vikipediji se o njemu nalaze podaci sa kojima smo bili upoznati i preko naših medija: "Boljević Sergej Branković (rođen 2. septembra 1964, Zagreb) - ruski patofiziolog, specijalista u oblasti molekularne medicine, šef katedre patologije čovjeka Prvog Moskovskog državnog medicinskog univerziteta imenom I. M. Sečenova."

Na internetu se pretraživanjem nalaze Sregej Boljević Branković i Sergej Boljević (bez očinstva Branković-po ocu Branku). Odmah se postavilo pitanje da li se radi o istom Sergeju s obzirom na to da se Sergej Boljević pojavljuje kao osnivač kompanija, rukovodilac kompanija i na kraju kao samostalni preduzetnik.

Dilema otpada kada se vidi šta piše o ovom samostalnom preduzetniku na sajtu (znaemvseh.ru›ip)

Boljević Sergej. Opšta informacija. Ime: samostalni preduzetnik. Boljević Sergej. Region: Moskva (adm. centar). Datum rođenja: 02. 09. 1964. Мjesto rođenja: Jugoslavijа, Zagreb").

Datum rođenja i mjesto rođenja Sergeja Boljevića i Sergeja Boljevića Brankovića pokazuju da se radi o istoj ličnosti što se potvrđuje time da se u pretragama na internetu pojavljuju sa istim identifikacionim brojem: ИНН 772136344711 (ИНН - skraćenica: identifikacioni broj poreskog obveznika.  То је jedinstveni broj koji poreska uprava Rusije dodeljuje svakoj odrasloj osobi).

Na sajtu (https://www.rusprofile.ru/person/bolevich-s-772136344711) se može vidjeti da je Sergej Boljević (Branković) bio u dvjema kompanijama direktor i predsjednik, da je bio osnivač tri kompanije i u posljednjoj kompaniji samostalni preduzetnik.

Djelatnost posljednje kompanije samostalnog preduzetnika je bila u oblasti zdravstvene zaštite. Sve kompanije u kojima je Boljević bio od 2009. su likvidirane. Posljednja kompanije gdje je bio samostalni preduzetnik je likvidirana 14. decembra 2020. godine. Tako dolazimo do činjenica da je prof. Boljević od 2009. godine bio i samostalni preduzetnik.

U crnogorskim medijima (Pobjeda) 12. 08. 2020. Boljević se prvi put pojavio sa izjavom: "Prva ruska vakcina protiv koronavirusa "Sputnik-V" efikasna je i bezbjedna za sada" i "Ja ću se vakcinisati u oktobru". U decembru je nastavio sa: "Osjećam se zaista odlično! Antitijela su se već pojavila nakon prve doze koju sam dobio u novembru, a sad ćemo vidjeti kakva je situacija nakon što sam primio i drugu dozu." i "da je nakon dvije doze ruske vakcine protiv koronavirusa - Sputnjik V, stekao puni imunitet." Ove izjave pokazuju posebnu zainteresovanost Boljevića da Crnoj Gori predstavi-reklamira vakcinu Sputnjik V u najboljem svijetlu. Otkuda to?

To je moguće objasniti i januarskom izjavom da: "Crna Gora pregovara o nabavci ruske vakcine Sputnjik V",  i  "da je optimista da će to cjepivo u našu zemlju stići vrlo brzo." Kasnije sve vrijeme u medijima Boljević je pregovarač (čiji je pregovarač  crnogorski ili ruski najbolje zna ministarka Borovinić Bojović).

Navedeno ukazuje da je Boljević u izjavama o vakcini bio više samostalni preduzetnik nego profesor. Ovo može potvrditi i sastanak potpredsjenika Vlade Abazovića, Boljevića i biznismena iz kompanije "Cenex Medical“ (Pobjeda  26. 03. 2021). Vijest o ovom sastanku Abazovića i Boljevića objavljena je i na sajtu Vlade gdje je Boljević predstavljen kao "član pregovaračkog tima za vakcine iz Rusije".

S obzirom na to da je porodica premijera Krivokapića uključena u biznis sa ljekovima i da su poznanici sa Boljevićem, ostaje da se "osvijetli": da li je porodica Krivokapić na neki način učestvovala u angažovanju Boljevića i preko kojih kompanija je uvožena i plaćana vakcina Sputnjik V. Posebno je interesantno da li postoji korelacija između gašenja posljednje Boljevićeve kompanije u decembru 2020. i Boljevićevog reklamiranja vakcine i početka pregovora za njenu nabavku početkom 2021.

Da bi "slika" o ovom poslu postala jasnija Vlada treba da javno objavi ugovor sa Ruskim fondom za direktne investicije ako taj ugovor uopšte postoji, kao i kome su i koliko plaćene vakcine. Mediji su u februaru 2021. objavili da je Boljević rekao: "da su Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Ruski fond direktnih investicija, koji je zadužen za izvoz vakcine Sputnjik V, u januaru potpisali ugovor." Na sajtu Vlade se ovaj ugovor ne može naći!!!

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Abazovic ce opet da bude iznenadjen sto se sastajao sa bezbjednosno interesantnim osobama. Crnogorski Eliot Nes opet nasjede na covjeka iz necije tajne sluzbe. Ovo postaje smijesno.

Mrgud

@Podsjetnik Zamislite kakvi stručnjaci na polju medicine mogu isplivati nakon saradnje sa ovim mutnim tipom i Univerzitetom u Kragujevcu. No, krivokapić nadam se, sve će to on nama objasnit kao što je do sad.

Podsjetnik

I treba pomenuti vezu Sergej-đeca Krivokapića, u čijim je doktoratima učestvovao (Kragujevac). Biznis i akademija, super!