14 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Međunarodni svetosavski turnir u šahu

Izvor: Pixabay; Ilustracija

Stav

Comments 9

Međunarodni svetosavski turnir u šahu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Slaven Živković

Da, dobro ste pročitali! Pokušavao sam da smislim besmisleniju kombinaciju riječi koja uključuje šah, ali mi nije pošlo za rukom.

U Nikšiću 29. januara 2022. godine biće održan „Svetosavski turnir“ u ubrzanom šahu. Turnir organizuje OŠK „Mladost“ iz Nikšića, uz pokroviteljstvo Opštine Nikšić i Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, i uz sponzorstvo Elektroprivrede Crne Gore.

Rijetko šta može da učini srećnim šahovskog entuzijastu kao kada vidi da će u Crnoj Gori biti organizovan još jedan šahovski turnir. Pa još međunarodni!

Kao jedan od njih i ja bih jedva čekao da pohvalim organizatore, pokrovitelje, sponzore, što nisu zaboravili šah, što vrijedno rade na tome da obogate kalendar šahovskih događaja u domovini, da pozovem šahovske prijatelje da se prijave i učestvuju. No, ovog puta to nije slučaj. Ovog puta sam tužan što vidim da nova crnogorska realnosti kolektivna histerijakoja je zahvatila dio društva - utrkrivanje u tome ko će biti veći pravoslavac (da ne kažem - svetosavac) nije zaobišla čak ni šah.

Teško mi je i da pišem o tome koliko smatram da je tako nešto pogrešno. U periodu kada ikone svetaca jedva uspijevamo da sklonimo iz školskih učionica, kada najbliža rodbina popova jedne crkve dobija najprestižnije državne nagrade za otužna književna djela sa neskrivenim nacional-šovinističkim elementima, kada popovi te crkve ulaze u upravljačke strukture državnog univerziteta, eto nama svetog Save i za šahovskom tablom u Crnoj Gori.

Time se Nikšić i Crna Gora, uz pomoć Opštine i EPCG, priključuje tradiciji organizovanja svetosavskih turnira u šahu, koji su uglavnom bili školski, a godinama unazad održavani su, koliko mogu da vidim pretragom na internetu, u Beogradu, Zaječaru, Gornjoj Trepči, dalje u Parohijskom domu u Lazarevcu ili Pravoslavno bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Od januara 2022. godine i u Nikšiću.

Pretpostavljam da je organizatorima u Crnoj Gori bila želja da obilježe 27. januar, dan koji se smatra danom smrti svetog Save, i koji ponegdje i poneko slavi kao Dan prosvjete. Sve čestitke na naporu da nađu novac za turnir, što za šah nikada nije bilo lako. Ipak, dobro bi bilo da inspiraciju za turnire sljedeći put ne traže u crkvenom kalendaru.

Crna Gora ima bogatu šahovsku istoriju. Toliko je imena ljudi koji nažalost više nijesu sa nama, a koji su dali nemjerljiv doprinos razvoju šaha. Nikšić ima čime da se ponosi kada je riječ o šahu, znaju to organizatori turnira i bolje nego ja. Možda bi bilo važnije od svetosavskog turnira da se pokušamo odužiti tim ljudima memorijalima koji će nositi njihovo ime. Možda bi bilo važnije da mlade šahiste učimo o tim ljudima, da se trudimo da i buduće generacije znaju i pričaju o njima.

Mojim šahovskim kolegama iz OŠK „Mladost“ želim da nastave sa dobrim rezultatima na 64 polja, da rade i dalje sa mladim talentima iz Nikšića, da se dobro pripreme za predstojeću Premijer ligu, i da se borimo za što ljepše partije, bolje rezultate, i bolju promociju šaha. Dnevnu politiku, crkvu, crvena slova crkvenih kalendara, svetosavce i druge, ostavimo van šaha. Čuvajmo mi šahovsko blago Crne Gore, a neka druga mjesta neka ostanu za svece. Ima ih danas u Crnoj Gori i gdje im jeste i gdje im nije mjesto. Ne vjerujem da će zamjeriti ako ostanu van šaha.

Zamolio bih i opštinu Nikšić i EPCG nešto u vezi sa ovim, no znam da od toga nema koristi.

Drago mi je da Šahovski savez Crne Gore nije dio ove priče, kao ko-organizator. To je svakako za pohvalu. Smatram da bi trebalo i da najavu ovog turnira uklone sa sajta Saveza.

Radujem se budućim druženjima za šahovskom tablom, nadam se da više nećemo imati ove izvanšahovske elemente i nepozvane goste. 

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Milan

Svetosavlje nema nikakve veze sa svetim Savom. Nema zajedničkih elemenata bez samo ime. To je ideologija koja ne priznaje Crnogorce kao naciju, jezik, istoriju, kulturu, crkvu.. klasičaa fašistička ideologija.

Sale

Vi organizujete građanski nvo turnir....

Boka

Svetosavlje je srpska religija koja je potpuno suprotna od svih načela hrišćanstva. Klerikalizam plus ultra desni nacionalizam, sve u svemu užas. Ogroman većina popova crkve Srbije su svetosavci.