9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Licenca za vjerske privatne škole

Izvor: flickr.com/Vlada CG

Stav

Comments 7

Licenca za vjerske privatne škole

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Slobodan Backović 

MPNKS je 14. aprila donijelo rješenje o izdavanju licence za rad dvije privatne srednje vjerske škole. Neophodno je provjeriti zakonitost tih rješenja koje je postpisala bivša ministarka Bratić. Evo zašto.

Za izdavanje licence za početak privatne škole Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju (Zakon) propisuje proceduru i uslove koje treba ispuniti da bi škola mogla da raspiše konkurs za prijem učenika.

Rješenjem koje je objavljeno MPNKS je izdalo licencu za rad "Privatnoj ustanovi Srednja vjerska škola......za izvođenje obrazovnog programa opšte gimnazije"? Škola je vjerska a izvodi program opšte gimnazije? Veoma nelogično. Program opšte gimnazije u rješenju vjerovatno treba da je opravdanje zašto su u Zakonom predviđenoj proceduri za utvrđivanje programa zaobiđeni Zavod za školstvo i Nacionalni savjet. Nejasno je, ako je škola vjerska, gdje su vjerski predmeti i sadržaji u programu opšte gimnazije? U programu opšte gimnazije koji je nekada usvojio Nacionalni savjet nema vjerskih predmeta.

U rješenju MPNKS se pozivaju na 50. član ovog Zakona: "Ustanova može početi sa radom kada Ministarstvo utvrdi da ustanova ispunjava uslove za osnivanje i donese rješenje o licenciranju." Nepoznato je da li su ispunjeni ti uslovi?

A šta je sve MPNKS trebalo da utvrdi koje uslove ispunjava vjerska srednja škola da bi joj se izdala licenca za rad?  To piše u članovima 46 i 46a. istog Zakona.

U članu 46 piše: "Ustanova se može osnovati, ako: 1) ima dovoljan broj djece, odnosno učenika; 2) je donesen, odnosno odobren obrazovni program u skladu sa ovim zakonom ili je donijet program obrazovanja, ili je odobren inostrani obrazovni program; 3) je obezbijeđen vaspitni, odnosno nastavni i drugi stručni kadar, u skladu sa posebnim propisom; 4) je obezbijeđen odgovarajući prostor, nastavna sredstva, oprema i drugo, u skladu sa normativima i standardima; 5) su obezbijeđena sredstva za osnivanje i rad; 6) su obezbijeđeni higijensko-tehnički uslovi, u skladu sa posebnim propisima. Bliže uslove iz stava 1 tač. 1 i 4 ovog člana, kao i standarde za prostor i opremu propisuje Ministarstvo, na predlog Nacionalnog savjeta."

Sad slijede pitanja: 1. da li je odobren program vjerske škole i kada (Zavod, Nacionalni savjet, član 23 Zakona)? 2. da li je obezbijeđen vaspitni, odnosno obrazovni kadar? 3. da li je obezbijeđen odgovarajući prostor, nastavna sredstva itd? 4. da li su obezbijeđena sredstva za osnivanje i rad?

U članu 46a je pored ostalog propisano: "Osnivač privatne ustanove je dužan da, pored dokaza o ispunjenosti uslova iz člana 46 ovog zakona, podnese i dokaz o uplaćenom osnivačkom ulogu oročenom na tri godine na račun poslovne banke ili garanciju poslovne banke da su obezbijeđena finansijska sredstva u visini potrebnih sredstava za realizaciju obrazovnog programa."

Da li je ispunjen ovaj uslov?

Ne znamo da li je isunjen bilo koji uslov iz članova 46 i 46a. Može li MPNKS da obajvi licencu i dokaze da su ispunjeni svi uslovi propisani ovim članovima Zakona?

U žurbi da se udovolji zahtjevu osnivača škola izgleda da su napravljena nezakonita rješenja za koja bi neko trebalo da odgovara. U rješenju o licenci se čak ne navodi ko je podnio zahtjev za osnivanje ovih privatnih vjerskih srednjih škola. Zašto se to krije kada je svima jasno iz naziva škola ko je podnio zahtjev?

Da me pogrešno ne razumiju oni koji pročitaju ovaj tekst, nemam ništa protiv otvaranja vjerskih škola uz poštovanja ustavnog principa o sekularnosti države Crne Gore. Ko želi vjersku školu neka je otvori i finansira po Zakonu. Državni bužet ne može finansirati privatne vjerske škole u sekularnoj državi. Primjer za to su Sjedinjene Američke Države.

Protiv rješenja o licenciranju privatnih vjerskih škola koje je izdalo MPNKS na osnovu člana 50 Zakona, treba pokrenuti upravni spor zbog neispunjavanja uslova propisanih  članovima 23, 46 i 46a Zakona.

Pomenuta rješenja o licenciranju su još jedan doprinos pravnom haosu koje je već napravilo MPNKS sa rješenjima o razrješenju direktora obrazovnih ustanova.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Anthropos

Problem nije u (ne)ispunjenju formalno-pravnih uslova za vjerske škole. Veći problem je ideologija koja stoji iz te škole. Jer, nemojmo se zavaravati, one će školovati generacije mrzitelja CG? I što je još tužnije, možda doživotno, uništiti moć kritičkog mišljenja i zdrav razum studenata?

Maja

Kad neko poznaje obrazovni proces i zakone do tancina. A nekao ove neznalice do sad. Hvala profesore!

veritas

Bilo bi fer od novog ministra Vojinovića da poništi sramotne odluke ove ostrašćene i zastrašujuće osobe. Nadamo se u čast ministra Vojinovića za kojeg, u dubini duše negdje vjerujem da neće po svaku cijenu braniti nedjela svoje predhodnice. Ali...bojim se, može podleći pritiscima SNPa.