14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako razvezati ovaj Gordijev čvor?

Stav

Comments 7

Kako razvezati ovaj Gordijev čvor?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Miodrag Miko Živković (preuzeto sa Fejsbuk profila) 

U kratkom vremenu, mnogo toga lošeg nam se izdešavalo i moramo se presabrati ili što bi ovi mlađi rekli - resetovati, jer ovu zemlju valja brzo spašavati.

Mnogo smo griješili... a griješili smo jer su tuđi, lični i stranački interesi, uvijek bili iznad i ispred interesa države i građana Crne Gore.

Neodgovornost, neznanje, neiskrenost, loše namjere, a nerijetko i neiskustvo, ostavili su svoj "crni danak" na stanje u kojem se danas Crna Gora nalazi.

I neću danas o greškama, jer ih svi znamo veoma dobro. I mi koji želimo sačuvati ovu zemlju i oni koji žele njen nestanak. Neću, i jer se neki od "nas" samozaljubljenih u svoju prošlost (nažalost punu grešaka) ljute kada o tome govorimo i pišemo.

Iz ovog pakla kojeg smo proživjeli, posebno u posljednje dvije godine, gdje smo i sopstvenu državu stavili kao ulog u prljavoj kockarskoj igri, moramo izvući pouke i bez odlaganja spašavati njen i opstanak svih nas koji bez nje ne možemo.

Kako dalje?

Prvo, moramo stvoriti uslove za prijevremene izbore, što je u ovoj teškoj i složenoj političkoj situaciji veoma teško. Naš stranački galimatijas je veoma složen i kompleksan.

Tuđe sluge bi održavale pošto-poto ovo stanje nestabilnosti i agonije, jer je njihov jedini cilj, propast ove zemlje. Vrijeme nije na našoj strani. A mi koji bi trebali sačuvati ovu zemlju, krajnje neodgovorno, trenutku u kojem se nalazimo, i dalje smo razjedinjeni, nažalost sa fokusom na očuvanje stranačkih, a ne državnih interesa.

Ovo je trenutak, kao nikada do sada, kada državni interesi moraju biti ispred svih drugih. Samo tako možemo spasiti Crnu Goru. Odgovornost, sloga, bolje razumijevanje i samožrtvovanje za spas države moraju biti zajednička vrijednost i vrlina svih građanskih i evropskih snaga u Crnoj Gori. Ovo posebno, ako dobro znamo da niko od nas pojedinačno ne može spasiti Crnu Goru.

Ovo je za nas koji volimo ovu zemlju, pravo vanredno stanje koje traži pamet, hrabrost, odgovornost, solidarnost i odricanje od svih trulih kompromisa, koji su nas i doveli do granice pakla u kojeem živimo.

Najveća odgovornost je na najvećima i zato mislim da je predsjednik Đukanović u svojem posljednjem obraćanju javnosti, propustio da uputi baš ovakve poruke, jer mi nemamo više vremena za trošenje. Već debelo kasnimo, ako znamo da su pred nama podgorički i mnogi drugi lokalni izbori, a tu su brzo i izbori za spas države.

Pošto u posljednje vrijeme često, sasvim opravdano pričamo o izdaji crnogorskih državnih i nacionalnih interesa, slobodan sam poručiti, koliko god se neko na mene ljutio, da bi odsustvo našeg zajedništva i ostanak u stranačkim torovima, pred odlučujuću bitku za ovu zemlju, prevazišlo sve izdaje, sa kojima smo se suočili do sada.

Zato... se mora istrajati na traženju vanrednih izbora kao jedinog načina izlaska iz krize.

U neslozi koja je ovu zemlju vezala u čvor, više je nego očigledno da će model neke prelazne vlade (koja bi pripremila izbore) biti uspostavljen, isključivo uz pomoć i posredovanje međunarodne zajednice (EU). Naša neodgovorna i u zlu zarobljena politička elita, očigledno nije ni spremna, ni sposobna izaći iz ovog galimatijasa kojeg je sama stvorila.

Bez čekanja i gubljenja vremena, paralelno sa obezbjeđivanjem izbora, hitno se mora graditi zajedništvo za očuvanje i spas Crne Gore. Ovo zajedništvo će onemogućiti neke da budu najjači u državi koje više nema, a neke da avanturistički propadnu i prospu glasove na izborima. Zaajedništvo u polarizovanoj političkoj sceni izbacuje iz igre i najveću političku prevaru (URA) koja je omogućila da Crna Gora padne skoro na koljena.

I na kraju, pošto se nalazim na čelu Savjeta GI "21. maj", ovo moje obraćanje i vapaj, ne treba vezivati sa interesima ove građanske inicijative, iz razloga što mi nemamo stranačke interese, nijesmo opterećeni borbom za vlast, poslaničke ili ministarske fotelje.

Naš jedini zadatak i cilj, zbog čega smo i osnovani jeste, spas ove zemlje, zarobljene u raljama velikosrpskog projekta. Tu smo da pomognemo da se ova skoro okupirana zemlja vrati samoj sebi i da u budućnosti bude drugačija, bolja, uspješnija i mnogo pravednija.

NEKA JE VJEČNA CRNA GORA!

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Marina

“da bi odsustvo našeg zajedništva i ostanak u stranačkim torovima, pred odlučujuću bitku za ovu zemlju, prevazišlo sve izdaje, sa kojima smo se suočili do sada.” APSOLUTNO SAM SAGLASNA SA OVOM KONSTATACIJOM!!!

rogoviuvreci

....@CG1 .... Mi pricamo a oni rade sva prica!

CG1

Svaka čast tako i treba. Ali me strah da su skoro sve suverenističke dtranke u svojim rovovima. Ako nijesam u pravu, a srećan sam ako nijesam, zašto to već nije urađena. Nada zadnja umire.