30 °

max 30 ° / min 19 °

Srijeda

12.06.

30° / 19°

Četvrtak

13.06.

27° / 18°

Petak

14.06.

24° / 16°

Subota

15.06.

26° / 16°

Nedjelja

16.06.

28° / 18°

Ponedjeljak

17.06.

31° / 21°

Utorak

18.06.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rješenje je - potpuna izolacija Rusije i izbacivanje iz SB UN!

Stav

Comments 1

Rješenje je - potpuna izolacija Rusije i izbacivanje iz SB UN!

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Ruska Federacija narušava sva pravila po kojima živi savremeni svijet, uključujući i Statut UN i samo je pitanje vremena kada će da sruši ovu visoku međunarodnu instituciju, koja još nekako djeluje. Zato Kijev poziva sve adrese da djeluju odmah i sada. Imamo već na stotine primjera ruskog narušavanja principa i normi međunarodnog prava. Kremlj stalno provocira situaciju i proizvodi nered kao odgovor na bilo koje prijedloge za razgovor, pokazujući neljudskost na ratišt i u privremeno okupiranim područjima, stvaranjem još većih kriza u Ukrajin i prijeteći cijelom svijetu.

Moskva ignoriše upozorenje MAGATE o neophodnosti hitne demilitarizacije Zaporoške nuklearke i stopiranja ucjena Ukrajine i međunarodne zajednice mogućnošću upotrebe nuklearnog naoružanja, te zahtjeve za zaustavljanje mobilizacije predstavnika manjinskih naroda, koji su na granici etničkog propadanja i realizacije ciljeva aneksije preko pseudo referenduma na privremeno okupiranim ukrajinskim područjima. Postoji samo jedna mogućnost da se sve ovo zaustavi, a to je potpuna međunarodna izolacija Rusije.

Moskva ne može ostati stalna članica Savjeta Bezbjednosti UN sa pravom veta, budući da sama sprovodi politiku genocida prema ukrajinskom narodu, držeći cijeli svijet na samo korak od nuklearne katastrofe i prijeteći upotrebom nuklearnih snaga. Zato RF mora biti isključena iz svih međunarodnih organizacija. Ako o tome nije moguće postići saglasnost po postojećoj proceduri, onda Rusija mora biti privremeno suspendovana.

Osim toga, potrebne su nove globalne sankcije protiv Kremlja. Ukrajina mora dobiti još jaču podršku u borbi protiv ruske agresije. Kijiv brani ne samo svoje postojanje i nacionalne interese nego međunarodno pravo i svjetski poredak kao takav. Ukrajina mora dobijati stalnu vojnu i finansijsku podršku demokratskih zemalja da bi agresor bio pražen. Pri tome Ukrajina treba da dobiije precizne i pravno utemeljene garancije kolektivne sigurnosti. Nezavisnost Ukrajine ima principijelan značaj za mnoge elemente globalne sigurnosti, jer je svijetu neophodna i odgovarajuća arhitektura bezbjednosti.

Priznanjem pseudo referenduma na privremeno okupiranim ukrajinskim teritorijama kao legalnih, Moskva ponavlja takozvani krimski scenarijo i još jednom pokušava aneksiju još jednog dijela ukrajinskog državnog prostora. No,u  ovom slučaju to će biti konačan razlog nemogućnosti postizanja dogovora sa Rusijom, tačka nakon koje nema povratka. Aneksija postaje korak koji jednu zemlju stavlja nasuprot cijelog čovječanstva. Svaka zemlja mora dati svoju preciznu ocjenu o ovom bezočnom aktu narušavanja svih postojećih normi i principa međudržavnih odnosa.

Ukrajina mora vratiti sve svoje privremeno okupirane teritorije i samo tada biće moguće govoriti o završetku rata. Ako neki dio ukrajinskog prostora ostane neoslobođen, za Kremlj će to biti signal da sa vremenom može opet pokušati proširiti zonu okupacije. Na žalost Ukrajina ne može vratiti svoje poginule branitelje i civile, ali mora vratiti svoje teritorije.

Ovaj rat pokazao je da treba sprovesti kardinalnu obnovu svih međunarodnih institucija, kako bi mogle reagovati brzo, efikasno i preventivno na sve izazove novog vremena, ne čekajući loše posljedice kao uslov da se pokrenu i djeluju.

Što se tiče kremaljskih prijetnji nuklearnim naoružanjem, u njih je moguće vjerovati ili ne, ali je sigurno da cijeli svijet mora biti čvrst i hrabar pred bilo kojim agresorom. Takvih prijetnji još će biti, a ako ih želimo imati manje, onda treba formirati sistem reagovanja već na verbalno ugrožavanje i demonstraciju zlih namjera. Došlo je vrijeme za stvaranje takve sheeu reagovanja koja ne bi davala mogućnost političkom i vojnom rukovodstvu bilo koje zemlje da čak ni pomisli na prijetnju nuklearnim oružjem, glađu, aneksijom ili okupacijom tuđih teritorija.

Ukrajina može biti primjer kako treba napraviti temeljne izmjene u međunarodnom sistemu globalne sigurnosti. Prije svega je postalo jasno da svaka zemlja koja se našla u nevolji zbog vojne agresije, mora odmah dobiti oružje, finansijsku pomoć i podršku u obliku sankcija agresoru.

Ako neće biti bezuslovne podrške normama i principima međunarodnog prava, onda je  rušenje međudržavnih odnosa i pad svijeta u provaliju stalnih ratova pitanje bliske budućnosti. Rusiju kao glavnog krivca za narušavanje postojećeg svjetskog poretka treba dovesti do poznanija prava i reda. To nije samo interes Ukrajine nego i apsolutne većine članica međunarodne zajednice.               

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR