14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin dobio podatke o ruskim gubicima: 106 hiljada poginulih i netragom nestalih!

Stav

Comments 0

Putin dobio podatke o ruskim gubicima: 106 hiljada poginulih i netragom nestalih!

Zapadni i Istočni Sibir, kao i Daleki Istok Ruske Federacije ostali su sa minimalnom vojskom. Ako bi neko krenuo u napad na azijski dio RF, tamo jednostavno nema ko da brani ogromne ruske prostore.

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Iz ruskih izvora saznajemo da tokom djelomične mobilizacije Kremlj nije uspio "sakupiti" planiranih 300 hiljada novih vojnika, već oko 240 hiljada. Njih 50 hiljada dosad je poslano na ratišta u Ukrajini, a mnogi od mobilisanih već su stigli da poginu u prvim borbama, pošto nijesu bili dobro pripremljeni za savremeni uslove konvencionalnog rata.

Novomobilisani Rusi počeli su se buniti zašto su baš njih rasporedili na najtežim dijelovima fronta, i to u prvoj liniji, tako da se vojska privatne vojne kompanije (PVK) Vagner, jedinice profesionalne ruske vojske i čečenske jedinice Kadirova kriju iza leđa tek pridošlih, neiskusnih i nedovoljno obučenih vojnika. Otuda i ogroman broj gubitaka baš u jedinicama sastavljenim od ovih regruta.

Nezavisni izvori tvrde da  je Vladimir Putin dobio na sto realne brojke o gubicima ruske vojske, zaključno sa 05. novembrom. I, navodno, te su brojke veće nego što službeno objavljuje ukrajinska strana, koja u statistiku poginulih upisuje samo podatke provjerene na terenu i potvrđene vizuelno.

Po tim izvorima, nepovratni gubici regularne ruske vojske, a to znači ubijeni i nestali bez traga, ukupno iznose 77.291 osoba! PVK Vagner izgubila je 23.517 vojnika, a Ruska garda – 5.508. Zajedno je to više od 106 hiljada vojnika. Ako ranjenika, po definiciji, mora biti tri puta više nego žrtava, onda je to još 300 hiljada osoba. Ukupno, dakle, više od ogromne brojke 400 hiljada!

Sve vojno obučene jedinice već odavno su bačene na Ukrajinu. Zapadni i Istočni Sibir, kao i Daleki Istok Ruske Federacije ostali su sa minimalnom vojskom. Ako bi neko krenuo u napad na azijski dio RF, tamo jednostavno nema ko da brani ogromne ruske prostore.

Vojnici ruske 155. brigade morske pješadije iz Dalekog Istoka RF (Vladivostok) napisali su otvoreno pismo guverneru Dalekoistočne regije u kojem traže od njega pomoć jer su tokom osam mjeseci izgubili većinu ljudi. Vojnici pišu kako je za samo četiri dana napada na gradić Pavlovka, u ukrajinskoj regiji Donjeck, poginulo 300 vojnika i izgubljeno 50% vojne tehnike. Svi su pripadali jedinici za posebne namjene.

Svakoga vojnika pripremaju za borbe gotovo deset godina, a Rusija sada tek tako gubi elitnu vojsku. Vojnici krive svoje starješine koji ne može organizovati napad bez nepotrebnih gubitaka. Kako bi RF da krene u rat sa vojskom NATO, kaj je faktički izgubila u Ukrajini većinu pripremljenih profesionalnih vojnih jedinica, kojima bi mogla parirati na eventualnom evropskom ratištu? Recimo cijeli 11. armijski korpus iz Kalinjingrada, koji je ranije bio opasnost za čitavo sjeverno krilo NATO i ruska prijetnja u regiji Baltičkog mora, jednostavno je nestao u borbama u Ukrajini, jer je bio na prvoj liniji od prvih dana rata! A to je više od 10 hiljada vojnika!

Počele su i pobune u gradovima iz kojih su mobiliziranni vojnici: Kazanj, Voronjež, Uljanovsk. Izgleda da, zbog duboke korupcije unutar ruskog vojnog rukovodstva, regruti jednostavno gladuju, nijesu dobili odgovarajuću uniformu, a po njihovom svjedočenju dobili su oružje iz pedesetih godina prošlog vijeka, koje često nije ispravno.

Dio mobiliziranih vojnika uopšte ne želi ići u ratni vihor u Ukrajini bez odgovarajuće pripreme i neophodnog naoružanja. Oni podsjećaju vlasti da čitav generalitet ima sagrađene ogromne privatne vile u elitnim mjestima, da su krali iz vojnog budžeta, a običan vojnik ne može dobiti porciju hrane, da ne bi bio gladan. Već je postalo ustaljena praksa da novomobilizirane jedinice šalju na djelove fronta iza kojih su minirana područja, da se ne bi mogli povlačiti.

Takvu praksu koristili su diktator Staljin i maršal Žukov u Drugom svjetskom ratu, kad su jurišne vojne jedinice sovjetske armije straga čuvale postrojbe zloglasnog ministarstva unutrašnjih poslova, koje su ubijale svakoga ko bi krenuo u povlačenje sa prve linije ratišta. Sada je ovu funkciju na sebe preuzela ruska garda. Staljin i Žukov pobjeđivali suzahvaljujući ogromnom broju izgubljenih života sovjetskih vojnika. Sada je ovu metodu počeo koristiti ruski Generalštab.

Pobuna nema samo u vojsci PVK Vagner. Ove vojne jedinice uglavnom su regrutovale osobe iz zatvora. Tamo su ne samo osuđenici za neke krađe i razbojništva, već i višestruki ubice i silovatelji. Njima je obećano da će, ako ostanu živi, dobiti potpuni oprost za urađene Z-lodjela. Tako da ruska vojska stvarno odgovara odabranom simbolu Z-lo.

Pri tome, vlasnik PVK Vagner Jevgenij Prigožin otvorio je punktove regrutovanja u svima graničnim ruskim regijama prema Ukrajini, ali i Sankt-Peterburgu sa čijim je guvernerom u žestokom ličnom konfliktu. Prigožin ima podršku čečenskog proputinovskog vođe Kadirova i izgleda da se zajedno već pripremaju za mogući obračun unutar zemlje, ako se nešto desi sa Vladimirom Putinom i započne žestoka borba za vlast.

Kadirov ima na ratištima Ukrajine 10 hiljada vojnika koji su bezuslovno njemu lično odani. Prigožin ima privatnu vojsku od nekoliko desetina hiljada vojnika, koji su, opet, orijentisani na njega lično, a ne na ruski Generalštab! Čini se da Moskvu čekaju vrlo mutna i neizvjesna vremena ako Putin padne sa trona i počne žestoka borba za ruski prijesto.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR