6 °

max 8 ° / min 2 °

Četvrtak

02.02.

8° / 2°

Petak

03.02.

9° / 2°

Subota

04.02.

8° / 1°

Nedjelja

05.02.

5° / -1°

Ponedjeljak

06.02.

4° / -2°

Utorak

07.02.

5° / -2°

Srijeda

08.02.

3° / 1°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruska crkva i obavještajna služba jedno bez drugog ne idu

Izvor: mitropolija.com - Kiril i Joanikije u Moskvi prošlog mjeseca

Stav

Comments 2

Ruska crkva i obavještajna služba jedno bez drugog ne idu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine (SNBOU) naredio je istragu ogranka Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini odnosno Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata. Istraga će ispitati ima li moskovski ogranak crkve pravo djelovati na jednom od najsvetijih mjesta u Ukrajini – kompleksu Kijevsko-pečerske lavre, što je vlasništvo ukrajinske države.

Ruska pravoslavna crkva izdašno je podržavala devetomjesečnu invaziju Rusije na Ukrajinu, a Moskovski patrijarh Kiril agitirao je ruske vojnike da se što žešće bore protiv Ukrajinaca, koji su po njegovom mišljenju sljedbenici Sotone. Prema razumijevanju Kirila, Sotona je zapadna civilizacija sa institucijama NATO i EU, koja samu sebe uništava.

Bivši agent KGB-a, a sadašnji djelatnik ruskog Zloglasnog FSB pod nadimkom „Mihajlov“, inače Moskovski patrijarh okupaciju tuđih teritorija i uništenje smatra svetom misijom. Kiril izjavljuje i da se na Donbasu vode borbe za opstanak ruskog svijeta, pa zaziva rusku omladinu da s oružjem brani "ruske svetinje".

Apsolutno je jasno da Ruska pravoslavna crkva ima malo poveznica sa Bogom. Samo stvaranje Moskovskog patrijarhata bilo je zasnovano na Zločinu. Godine 1588. Moskva je pozvala u pastirsku posjetu Konstantinopolskog patrijarha Jeremiju II. Kremlj mu je poklonio krasne darove, ali zatražio da on posveti za Moskvu svog posebnog patrijarha. Naravno, Jeremija II je odbio, pa je moskovski poglavar Boris Godunov zatočio Konstantinoplskog patrijarha u kućni zatvor. Poslije pola godine suprotstavljanja, Jeremija je morao ispuniti moskovske uslove i poslao je 1589. prvog Moskovskog patrijarha Iova.  Tako od 1589. do danas nema ništa novo u djelatnosti moskovskog sveštenstva. Apsolutna zavisnost od političke vlasti u Moskvi i potpuna potpora u svim vojnim napadima na susjede. Moskovska crkva je to uvijek opravdavala.

Sa ciljem da pokaže Moskovskom patrijarhatu potpunu zavisnost, Moskovski car Petro Prvi Veliki u 1700. ukinuo je titulu patrijarha. Crkvom su počeli upravljati činovnici postavljeni od cara. Poslije pada Ruskog carstva u 1917, Moskovski patrijarhat opet je mogao izabrati za sebe patrijarha, ali za nekoliko godina došli su na vlast boljševici i to opet ukinuli. Tek 2943. Staljin odlučuje vratiti Rusku pravoslavnu crkvu u društveni život, ali pod punom kontrolom službe bezbjednosti. Faktički svi pravoslavni sveštenici morali su u potpunosti sarađivati sa KGB. Nije iznimka i sadašnji patrijarh Kiril.

Za agenta „Mihajlova“ Hrist je Vladimir Putin kojeg Kiril uveličava kao novog ruskog cara. Takve poruke ruskog patrijarha nemaju nikakve veze sa duhovnošću. On je postao desna ruka u propagandi Kremlja neofašističke ideologije rusizma koja ponižava druge narode i traži od Rusa da oni ispune misiju obnove Ruskog carstva. Za Moskovskog patrijarha ne postoje pojmovi međunarodnog prava, nedodirljivosti granica nezavisnih država, njihov teritorijalni suverenitet. On je jednostavno disciplinovani sluga FSB-a i Kremlja.

Zato SNBOU traži uslove da nikakvi akteri zavisni od države agresora ne mogu manipulisati Ukrajincima i slabiti Ukrajinu iznutra. Ukrajinska vlada će podnijeti parlamentu prijedlog zakona kojim se zabranjuju vjerske grupe “povezane s centrima uticaja u Rusiji”. Preduzeće se radnje protiv “subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi u ukrajinskom vjerskom okruženju”. Ispitaće se imovina moskovske crkve, uključujući njeno služenje Kijevsko-pečerskom lavrom. Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) izvijestila je da je pretražila 350 zgrada koje pripadaju crkvi povezanoj s Rusijom i sprovela provjere 850 osoba. SBU je pronašla tamo “sumnjive” ruske državljane, velike svote gotovine i prorusku literaturu.

Drugi zadatak koji je postavio SNBOU je da nadležne službe naprave ekspertizu statuta Ukrajinske pravoslavne crkve lojalne Moskovskom patrijarhatu. Cilj je jasan - u statutu ne smije biti nikakva kanonska veza sa Moskovskom patrijaršijom.

Treći zadatak je da se proveri pravna osnova korišćenja imovine na teritoriji glavne pravoslavne svetinje u Ukrajini Kijevsko-pečerske lavre. I napokon će biti reformisana državna služba koja se bavi slobodama vjeroispovesti, uz povećanje njene punomoći. Odluke SNBOU će garantovati duhovnu nezavisnost Ukrajine. Sveštenike Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata (MP) koji su bili zadržani za vreme pretresa hramova mogu staviti na spiskove za razmjenu ukrajinskih zarobljenika.

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti i odbrane Ruske Federacije Dmitrij Medvedev rekao je da su ukrajinske vlasti postale neprijatelji pravoslavne vjere. Izgleda da je bivši ruski predsjednik pomiješao pojmove. Kijev je počeo bitku, ne sa pravoslavnom vjerom, već sa Moskovskim patrijarhatom. Ukrajina brani prave ljudske i hrišćanske vrijednosti.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

BELVEDER

Tako je gospodine. Iskoristite priliku da iskorijenite zlo ruske sekte-crkve iz Ukrajine! Sličan problem imamo i mi u Crnoj Gori sa srpskom rusofilskom sektom-crkvom SPC!

Oscar

HVALA na još jednom dobrom opažanju, gosp. Levčenko