16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otrovni cinizam Matije Bećkovića

Izvor: Autonomija

Stav

Comments 7

Otrovni cinizam Matije Bećkovića

Izvor: Autonomija

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vlatko Sekulović


"'Što boli drugog, boli mene', ali ne i Bećkovića"

Tragajući za korenima tragedija koje su nas zadesile u dva dana, dužnu pažnju zaslužuje izjava jednog od ideologa srpskog nacionalizma, Matije Bećkovića, kojom interpretira „nas“ u uslovima nacionalne žalosti. Analiziraćemo svaki pojedinačni stav predmetne izjave.

„I to što preuzimate kolektivnu krivicu, i to vam je američka kultura (virtue signaling)“ psihologizira Bećković. I to što svaki normalan čovek koji živi u Srbiji, suočen sa tragičnim gubitkom sedamnaest ljudskih života u 48 sati, oseća tugu, empatiju, strah i nesigurnost, i to je kolektivni američki psihološki fenomen, koji smo shodno Bećkoviću, preuzeli.

„I to što ćutite i pozivate na molitvu – i to vam je ono što ste naučili na američkoj mreži od Amera (thoughts and prayers), prekoreva Bećković. I pravoslavna Gluva nedelja, peta nedelja uskršnjeg posta, vreme ćutanja i pokajanja, gluvo vreme, bez veselja, svirke, pesme i zabave, je, shodno Bećkovićevom prekoru, američka kultura.

„I to što palite svijeće po ulici umesto u crkvi i što odajete počast na ulici, i to vam je američka kultura (rest in peace dear angel)“, propoveda Bećković. I ruski pravoslavni svetitelj Jovan Kronštatski, shodno navedenoj propovedi, je bio Amer jer je poručivao: „Dobro je postavljati sveće pred ikone. Ali bolje je ako kao žrtvu Bogu prinosiš oganj ljubavi prema Njemu i prema bližnjemu.“. Dušebrižnička Bećkovićeva logika svrstava u Amere i Ruse i Ruskinje koji su palili sveće 26. septembra 2022. godine u ruskom gradu Iževsku, pred školom br. 88 u kojoj je ubijeno jedanaestoro dece, dva učitelja i dva čuvara.

„I to što će se uskoro držati javne komemoracije preminulih gde će se pričati o njihovim vrlinama i detaljima iz života, i to vam je američka kultura“, zbori Bećković. I to što u Crnoj Gori i Srbiji postoji vekovni običaj govora kojima se odaje počast preminulom (komemoracija), je, po Bećkoviću, izvorno preuzeto od Amera. Zato je „amerikanizovani“ predsednik crnogorske skupštine Bečić 2020. godine govorio: „Opraštamo se danas od visokopreosvećenog blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija, mog prijatelja, ali i jednog od najvećih duhovnika i teologa ovog vremena.“.

„I sve što gledamo na televiziji, od vijesti, filmova pa do rijalitija, kvizova i šou programa, ceo noviji koncept, i to vam je stiglo iz Amerike“ tvrdi Bećković. I Kristijan Golubović, i Veljko Belivuk i Zvezdan Slavnić i Maca Dikrecija, svi su oni doputovali iz Amerike.

„I šoping „molovi“ i Halovin i ceo taj hajp je američka kultura“ hajpuje Bećković. I najlepši šoping mol na svetu, moskovski Gosudarstveni Univerzalni Magazin – GUM, izgrađen 1893. godine je pravljen, prema Bećkoviću, po ugledu na američki Walmart.

„I ta ogledna škola za „elitnu“ djecu, i to je američki izum“, naukuje Bećković. I oglednu osnovnu školu Radoje Domanović u bloku 28 na Novom Beogradu (koju je pohađao autor ovog teksta), po Bećkoviću je u socijalističkoj Jugoslaviji 1974. godine osmislio Amer.

„I cio incident je američka kultura“, kvalifikuje Bećković. I to što nezabeleženu tragediju u istoriji moderne Srbije, krsti tuđicom „incident“, događaj, engleski „happening“ je bećkovićevska kultura i izraz ličnog sistema vrednosti.

„I komentari djece na mrežama (koji su svakako pola na engleskom), i to je američka kultura.“ pedagoguje Bećković. I deca koja se tresu od straha na pomisao da se vrate u školu Vladislav Ribnikar i to je po Bećkoviću američka kultura. Ameri su školu u Uvaldeu, u kojoj je 24. maja 2022. godine ubijeno devetnaestoro đaka i dva učitelja, srušili i ponovo napravili, jer je gradonačelnik tog grada rekao „Mi ne možemo nikada tražiti detetu da se vrati, ili učitelju da se vrati u tu školu ikada“. A srpsko ministarstvo obrazovanja, posle nedelju dana prekida obnavlja školsku nastavu u zgradi u vračarskoj ulici Kralja Milutina br. 8.

„I to što vam deca žive od i u društvenim mrežama, i to vam je američka kultura.“. Informisan je Bećković. I to što je najpopularnija mreža kineski TikTok, po Bećkoviću, je zato što su je komunisti kupili od Amera.

„Mi smo amerikanizovana nacija. Narod sa hiljadugodišnjom kulturom kopira i preuzima kulturu države stare 200 godina, koja je najviše ubila tuđe dece širom sveta, uključujući i srpsku.“ Mi smo pozapadnjačeni optužuje Bećković, pesnik hiljadugodišnje kulture, a on nosi engleski šerlokovski šešir i škotske sakoe od tvida. I to što je zastava Srbije plavo, belo, crvena, nije od Amera, ali jeste od zapadnjaka, Francuza.

„I to što nijedan ministar nije već podneo ostavku, i to je američka kultura.“ politizuje Bećković.I to što šef beogradske policije nije podneo ostavku i to je po Bećkoviću američka kultura, a šef policije u američkom Uvaldeu istog dana, nakon tragedije, je podneo ostavku, a okružni šef policije je smenjen.

„Nemamo mi I od Istoka. Mi smo mali Amerikanci“, zaključuje Bećković koji u svom pogledu na svet tvrdi da su Srbi kako superiorni „ostatak zaklanog naroda“, tako i inferiorni „mali Amerikanci“. Bećkovićeve uvrnute teze i perverzna logika nameću zaključak da su po njemu Ameri veliki zaklani narod, čiji su Srbi beznačajni ostatak. Zato su za Bećkovića ubistvo osmoro dece i čuvara u beogradskoj školi, te rafalna egzekucija osmoro ljudi po šumadijskim mestima, incident, događaj, „happening“ koji stavlja u funkciju sopstvene ideologije.

Bećkovićeva izjava predstavlja primer zlonamerne manipulacije (gaslighting) javnim mnenjem, u opštoj situaciji straha i nesigurnosti, radi izazivanja dodatne emotivne ambivalencije na individualnom planu kao osobine šizofrenosti. U tako podstaknutom rastrojenom emotivnom stanju, njegova stereotipizirana lažna objašnjenja će delovati ubedljivije i biti efikasnija u propagiranju nacionalizma čiji je sastavni deo antiamerički, odnosno antizapadni, vrednosni sud.

Nacionalizam Bećkovića, koji počiva na cinizmu i manjku empatije, prikriva činjenicu da on jednostavno niti razume, niti želi da prihvati da održivo društvo počiva na stihovima velikog srpskog pesnika Milana Rakića: „Ja plačem kad i drugi strada, kad tuđa sreća ko cvet vene, za mene nema tuđih jada: Što boli drugog, boli mene.“.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

dagmar

Beckovic nije vrijedan pomena…..

babaroga

Kad seoska narikaca ka Matija moze bit akademik to vi je srpska kultura…… dalja tumacenja su nepotrebna( vidite mu reference citati naroda iza crnogorski ognjista i mista bise)……. sve sto je sad napisao je cetnicka kultura nema veze sa amerikom i nirmalnom srbijom,

Pravda d

Najvece zlo i nacionalista je Beckovic covek koi mrzi sve sto nije po njegovom