16 °

max 16 ° / min 12 °

Petak

01.12.

16° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
O Moralu i Interesu iliti: Himna ili Reklama

Stav

Comments 6

O Moralu i Interesu iliti: Himna ili Reklama

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Neko iz gomile

Majstor kratke priče Embruoz Birs davno je u „Đavolovom rječniku“ napisao story o susretu moralnog načela i ekonomskog interesa. Nađoše se oni, kaže Birs, na brvnu, jedinoj i uzanoj cesti preko zamišljenog ambisa.

Naravno, svjedoči pisac, Načelo se, naduto od samopoštovanja, bečilo i rugalo, upiralo prstom i grmjelo na Interes, upozoravajući ga da se skloni, odstupi, nestane... da se zna prioritet, dignitet, integritet, autoritet, dostojanstvo, renome, ugled ...

Riječ, po riječ, na kraju priče Moral se dosjeti sjajnog rješenja ove saobraćajne aporije  – „ ja ću leći, a ti pređi preko mene“. Tako i bi. Hladnokrvni i ćutljivi Interes ode, bez riječi, za poslom, zgazivši načelo „po sred glave i pod ožičicu“.

Ekonomski interes korak po korak dođe, prošloga petka, u Crnu Goru, u redakciju Vesti, koja je na tržištu kupila privilegiju da prenosi košarkašku utakmicu USA vs Montenegro.

Vesti, koje grme tankoćutnim ćudoređem i sa krpom oko glave zbog brige nad duhom i stanjem nacije, naciji ne puštiše himne!

Detalj sa početka svih međunarodnih mečeva, svih sportova izmišljenih i koje čekaju da to budu, vo vijek i vjekova, toj TV bi vrijeme za reklame!

O tempora, o mores!

Nedajbože da je to neko drugi uradio. Danas bi pisali i Željko i Miško i Raonikije i Bojana J. i sve NVO zapadnog Balkana. Milan R. bi se baš naljutio, a Milka i Đuro Radosavović ne bi žalili skupog novinskog prostora. nego bi ga, vala, rekli, pa i na uštrb prostora za advertajzing. Gorjele bi mreže, i tvitalo bi se i fejsbučilo, i pisalo Kvinti i Departmentu of State.

Bio bi to očigledan ruski uticaj da se ne da viđet američka himna. A onda, svi grant u nedra, pa opet o moralu i o načelu.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Simoklise

Sloboda izbora Vesti tv ne gledam odavno firmu ne reklamiram ...stampu ponekad procitam da vidim koliko su nislo pali .... svaki put me iznenade

Nikola

Samo se vi čudite... A oni svoj posao opošljavaju.

tgd

Ovo Milan R., misli li se to na Roćena? Pitam za druga.