12 °

max 24 ° / min 12 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 12°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kukavička rulja

Stav

Comments 6

Kukavička rulja

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Danica Nikolić

Jednog dana dobiješ nagradu Engleskog PEN centra za roman koji si napisao, a sedam dana kasnije u sopstvenoj zemlji spale lutku sa tvojim likom, nazovu te „produkljanskim Grkom“ i „predstavnikom savremene fekalne crnogorske književnosti“. Ne može više rušdijevski od ovoga. Ovo je, ukratko, sudbina svakog građanina Crne Gore koji se usudio da odskoči od prosjeka talentom, hrabrošću, inteligencijom, obrazovanjem, progresivnošću... Svakog ko nije pristao na ćutanje i na relativizaciju.

Prema zamisli fašističke "karnevalske" rulje iz Herceg Novog, Andrej Nikolaidis treba da posluži kao primjer svima ostalima koji su preostali da štrče iz anestezirane mase i svakodnevno upozoravaju na kompletno urušavanje i „talibanizaciju“ crnogorskog društva. Nema veze ko ste i čime se bavite, koliko ste postigli u karijeri u domaćim ili međunarodnim okvirima, koliko ste u pravu i koliko i rulja zna da ste u pravu. To ih posebno boli, zato će spaliti sve koji ih podsjećaju na to. Simbolično ili stvarno, samo ako im se pruži prilika za ovo drugo. A pružiće im se prije ili kasnije, jer kompletan državni vrh, zajedno sa svim nadležnim institucijama, ćuti i relativizuje.

Predsjednik države ga eno juče baš u Herceg Novom, kaže – uživa. I ni riječ više, ni osude ni konstatacije stanja u kojem se nalazi država na čijem je čelu, makar bio na toj funkciji slučajno. Premijer tvituje nebuloze, a ministarka kulture je i za Andreja i za fašizam, samo da se jasno ne odredi, slušajući savjet suflera koji joj govori da čuva sebe jer je „na takvoj poziciji“. Relativizatori svega i svačega potežu Andrejev tekst od prije 20 godina, svaka čast na arhivi ili koordinatoru relativizovanja, ali ako su fašisti skupili hrabost tek sad da se piscu osvete za napisano onomad, onda su hrabri taman koliko i 1945.

Nije u pitanju karneval. Ko god je makar jednom prisustvovao karnevalu, zna njegovu tradiciju, karakteristike, kakve ličnosti se biraju za karnevala (ili „krnevao“, kako ga mještani zovu) koji će biti spaljen i time simbolično kažnjen za nevolje koje im je donosio tokom protekle godine, koliko je satire u „presudama“ karnevalima. Kakav je tačno uticaj imao Andrej Nikolaidis, ili njegov tekst od prije 20 godina, na lošu turističku sezonu, komunalne probleme Herceg Novog, nedostatak pijaće vode i funkcionalne kanalizacije u gradu, divlju gradnju, saobraćajne gužve, propast trajektnog saobraćaja, prekopane ulice i šetališta... E, to baš u „presudi“ nije naznačeno, ali je navedeno da je Andrej Grk i da pripada crnogorskoj književnosti, to su valjda svi problemi koji tište taj grad, sve ostalo funkcioniše savršeno. Dok se ne uvjerite sopstvenim očima.

Karneval je prvi put popustio pod političkim pritiskom prošle godine u Kotoru, kada je lokalna vlast (prevođena Demokratama, gle čuda, isto kao u Herceg Novom) naredila da bude uništen kompletan tiraž satiričnog časopisa „Karampana“, samo zato jer su u „presudi“ karnevalu pomenuti Temeljni ugovor sa SPC i hapšenje Rada Miloševića. Kotorani su ipak otvoreno progovorili o političkom pritisku i o tome kako je prvi put od 1926. godine „Karampana“ morala da mijenja sadržaj.

To je bilo otvaranje puta za ovakav epilog u Herceg Novom – ne dirajte vlast, „Mila“ ste već spalili bezbroj puta, dajte nešto inovativno – spalimo Andreja zbog onog teksta od prije 20 godina. Batrićevića nijesu mogli da spale jer mu se već sudi na pravom sudu, inače bi sigurno ovogodišnji karneval bio dvoglav.

I tako će ići redom, ko na pravi sud, ko na karnevalsko spaljivanje u stilu Kju Kluks Klana, samo da se ne dira u izvor mrklog mraka litijaške kontrarevolucije. Ko se odvaži na nešto takvo sačekaće ga pravoslavna fatva uz prećutno odobrenje čelnih ljudi države, koji ne razlikuju slobodu govora od otvorenog fašizma. Treba li naglašavati da nemaju blagog pojma o ulozi i značaju svakog pisca, svakog umjetnika, u društvu koje teži da bude iole civilizovano?

No, taj odvratni primitivni manir javnog linčovanja pojedinca isključivo iz mase, iz anonimnosti i pod maskama (sjetićete se, nakon otkrivanja slijedi „operacija“ i „hakovanje“) isključivo je odraz kukavičluka koji karakteriše rulju, posebno rulju ohrabrenu ekstremističkim idejama i pokretima.

Hrabru i pametnu osobu rulja nikada ni na trenutak ne može da zaplaši, jer takvi znaju šta je rulja. Uostalom, nikad Crnu Goru ni od čega nije odbranila kukavička rulja, nego oni koji nijesu pristali da joj se priklone.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

luka

Od Vitove kćeri se to očekivalo. Naš dobri Vito, ponosni.

Miloš Banićević

Bravo, divna Dano! ♥️♥️♥️