24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski potpisao važne sporazume sa Francuskom

Izvor: EPA EFE

Stav

Comments 0

Zelenski potpisao važne sporazume sa Francuskom

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski učestvovao je na međunarodnim komemorativnim događajima povodom 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji tokom Drugog svjetskog rata. Sastanak u Normandiji okupio je lidere demokratskih zemalja koje nastavljaju rad Antihitlerovske koalicije. Među učesnicima događaja bili su predsjednik Francuske E. Makron, kralj Velike Britanije Čarls III, predsjednik SAD D. Bajden. Naravno, na događaj nisu pozvani predstavnici agresorske države Ruske Federacije. Moderna Rusija imitira Hitlerovu Njemačku u svojoj vanjskoj i unutrašnjoj politici.

Istorija je dokazala da je iskrcavanje u Normandiji 1944. godine efikasniji način uticaja na agresora od normandijskog formata pregovora 2014-2021. Prije 80 godina bilo je moguće pobijediti osovinu zla samo zajedničkim naporima međunarodne koalicije. Ovoga puta, kohezija i aktivno učešće ukrajinskih partnera jednako je važno. U Francuskoj se predsjednik Ukrajine sastao sa kolegama E. Macronom i D. Bidenom i razgovarao o nizu aktuelnih političkih pitanja vezanih za zaustavljanje ruske agresije.

Nakon proslave u Normandiji, Zelenski je otputovao u Pariz, gdje je razgovarao sa predsjednikom Francuske. Lideri su posebno razgovarali o pripremama za Globalni samit mira u Švajcarskoj, na kojem će učestvovati E. Macron, te o učešću Francuske u implementaciji ukrajinske Formule mira. Francuski predsjednik je rekao da je ukrajinski samit u Švicarskoj strateška rasprava koja će pomoći da se polažu "temelji" za izgradnju trajnog mira.

Ovaj događaj treba da mobiliše što više šefova vlada i država. Tamo se mogu postići sporazumi o nuklearnom pitanju, sigurnosti civilne infrastrukture i sigurnosti hrane. Kao rezultat pregovora između predsjednika Volodimira Zelenskog i predsjednika Emmanuela Macrona, potpisana su četiri sporazuma o saradnji.

Prvi potpisani dokument je sporazum o grantu između vlada Ukrajine i Francuske za promoviranje obnove i podrške kritične infrastrukture i prioritetnih sektora ukrajinske privrede. Drugi je sporazum o stvaranju predstavništva AFD grupe u Kijevu i aktivnosti Francuske razvojne agencije, PROPARCO i Expertise France u Ukrajini. Treći je sporazum o obnavljanju sporazuma o saradnji u oblasti mirnog korišćenja nuklearne energije. Četvrti sporazum je o saradnji u odbrambenoj industriji.

Tokom pregovora, E. Makron je najavio stvaranje fonda od 200 miliona evra namenjenog preduzećima koja će investirati u kritičnu infrastrukturu Ukrajine. Predsjednik Francuske je napomenuo da će za energetiku biti izdvojeno 60 miliona evra. Osim toga, naveo je da će narednih dana početi obuka ukrajinskih pilota na lovcima Mirage 2000-5. Istovremeno, Macron nije naveo broj borbenih aviona koji se planiraju prebaciti u Ukrajinu i sa kojim državama razgovaraju o njihovoj nabavci. Stručnjaci smatraju da je riječ o 6 aviona koje će direktno obezbijediti Francuska, a moguće da će još 6 biti kupljeno u trećim zemljama. Obuka ukrajinskih pilota i mehaničara biće pokrenuta bukvalno u narednih nekoliko dana u Francuskoj.

Prema riječima predsjednika Francuske, prije nekoliko mjeseci počeli su razgovori sa partnerima oko transfera aviona. Istovremeno, Moskva smatra da su izjave francuskog predsjednika o podršci Ukrajini "provokativne". Treba imati na umu da je u prvoj godini rata u punom obimu Francuska dodijelila Ukrajini 2,7 milijardi eura, od čega je 750 miliona eura bila vojna pomoć - avionski raketni sistemi, protivtenkovski raketni sistemi, haubice, oklopni transporteri VAB, municija, oprema. 16. februara ove godine francuski predsjednik je najavio da će Francuska pružiti dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 3 milijarde eura u 2024. godini. 26. februara ove godine Makron nije isključio mogućnost da u budućnosti u Ukrajinu budu poslate zapadne trupe. Osim toga, francuski parlament pozvao je da se ukine zabrana udara Oružanih snaga Ukrajine na teritorij Ruske Federacije oružjem francuske proizvodnje.

Američki predsjednik D. Biden sastao se u Francuskoj s predsjednicima E. Macronom i V. Zelenskim, razgovarajući o podršci Ukrajini. Dok je E. Macron govorio za aktivnije učešće zapadnih saveznika, Bajden je odbacio mogućnost slanja trupa, ali je obećao da će nastaviti vojnu pomoć Ukrajini. Predsjednik Sjedinjenih Država je jasno stavio do znanja da na teritoriji Ukrajine neće biti američkog vojnog osoblja. Komentarišući susret predsjednika D. Bidena i V. Zelenskog, predstavnik Bijele kuće je napomenuo da je ukrajinski lider s američkim predsjednikom podijelio vrlo iskrenu procjenu onoga što se dešava i pod kojim pritiskom su Oružane snage Ukrajine, posebno na istoku, u Donbasu. Predsjednik D. Biden uvjerio je predsjednika V. Zelenskog da će SAD nastaviti pružati podršku Ukrajini i izvinio se zbog kašnjenja vojne pomoći. Pentagon je zvanično objavio sadržaj novog paketa vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 225 miliona dolara, koji je najavio američki predsjednik D. Biden.

Paket je posebno uključivao: projektile za sisteme protivvazdušne odbrane HAWK; protivvazdušne rakete Stinger; municiju za raketne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS); haubice 155 mm; artiljerijsku municiju 155 mm i 105 mm; minobacačke mine 81 mm; oklopni transporteri M113; Prikolice za prijevoz teške opreme; obalni i riječni patrolni čamci; TOW protivtenkovski raketni sistemi; Protutenkovski kompleksi Javelin i AT-4; strelivo i granate za malokalibarsko oružje; municiju za detonaciju; Uređaji za noćno gledanje; rezervne djelove i drugu prateću opremu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR