13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zločin nad manastirom Starčevo

Stav

Tag Gallery
Comments 1

Zločin nad manastirom Starčevo

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Miodrag Bajković

Manastir Starčevo, koji se nalazi na ostrvu Starčeva Gorica, smatra se najstarijim manastirom na ostrvima Skadarskog jezera iz doba Balšića. Njegova izgradnja se vezuje za period 1376-1378 godine. Kao osnivač manastira spominje se starac Makarije, po kojemu su manastir i otok dobili ime.

Krajem XIV stoljeća u manastiru se nalazio poznati prepisivački centar u kome se odvija intenzivan rad na prepisivanju knjiga(h) i đe su nastala dva značajna rukopisa:  »Prolog Starčeve Gorice« i »Četvorojevanđelje Starčeve Gorice«.

Manastirska crkva Uspenja Bogorodice - jednobrodna građevina (skromnijeh dimenzija, a skladnijeh proporcija), sa svojim arhitektonskim kakarteristikama, uz još neke crkve u basenu Skadarskog jezera, tvori osobitu skupinu crkava(h) - u obliku trikonhosa(trikonhos: osnova-tlocrt u obliku trolista).

Starčevačku trikonhalnu crkvu formira podužni brod, zasveden blago prelomljenim svodom, sa bočnim konhama (konha: svod u obliku školjke - polukupola - u proširenom značenju apsida) uz centralni travej (travej: polje na svodu omeđeno-uokvireno uzdužnim i poprečnim lukovima)i polukružnom apsidom u širini oltaskog traveja.

Specifičnost ovog trikonhosa je izgradnja polukružnih ojačanja uz zapadne krajeve bočnih konhi, kojima se neutrališu sile kupolne zone na bočne zidove u kojima su bile izvedene (proporcionalno) duboke niše.

Nad centralnim travejem izgrađena je kružna kupola odvojena od niskog kružnog tambura naglašenim poluobličastim vijencem. U krovnim masama vanka naglašen je poprečni, tkz., »lažni brod«.

Uz zapadni zid, ubrzo nakon gradnje crkve, bila je dozidana priprata (priprata: zapadni, ulazni dio crkve, koji je od ostatka crkve odvojen zidom i vratima) uz koju su kasnije sa južne i śeverne strane prizidani bočni paraklisi (paraklis: crkvica prizidana uz veću crkvu ili uklopljena u nju - služila ka grobna kapela, a i ka krstionica) od kojih južni ima malu polukružnu apsidu.

Crkva je zidana pritesanim kamenom nejednake veličine, slaganim u horizontalne redove.  Na manastirskoj crkvi je, u periodu od 1963. do 1965. godine, urađena rekonstrukcija i konzervatorski radovi.

U južnoj, bočnoj kapeli, po sopstvenoj želji, sahranjen je 1540. godine naš znameniti crnogorski štampar, vojvoda Božidar Vuković - Podgoričanin.

Uzgred budi rečeno:

Božidar Vuković je poimanje svojeg porijekla odredio svojeručno napisanom tvrdnjom, da je:»Iz sela Đulići kraj Podgorice, Dioklitske zemlje, makedonska strana«.

Sve drugo je falsifikat, ka što je ona »pisanija« pod bistom mu u parku u Titogradu, koja je: nacionalno uvrjedljiva, sramno »proračunata«i politički naopaka podvala ovdašnje vlasti. Obiće im se i ona o glavu - ka što im se ta vrsta »šurovanja« i »igranke« - odavno obija.

Ta takva »pisanija« (sve i da je tačna, a nije - no je lažna), ipak ima i jednu pozitivnu stranu. 

Ista znači da:

Andrija J. Paltašić - Kotoranin, Šimun Kotoranin, jeromonah Makarije, Pahomije od Rijeke Crnojevića (»ot ostrov Dioklitijskago jezera«), itd., nijesu, nit mogu na nijedan Božji način bit - »tamo njihovi« štampari.  Nešto su stariji i nešto su malo priđe (prije) počeli stvarat-štampat od Vukovića.

Manastir Starčevoje dobro kulture od nacionalnog značaja!

Na zli usud crnogorske kulture i ovoga 640 godina starog manastira, sredinom '90-tih XX vijeka, Starčevu Goricu nastanjuje (uz »blagoslov«) »monah-dođoš«, koji zapodijeva razne »intervencije« na manastiru, sporad ostvarivanja svojih i ciljeva SPC!

Liše primjedbi da su:

- ugrađene metalne dveri na ulaz u manastirsku crkvu - položen olovni lim (table) ka krovni pokrivač, namjesto našeg tradicionalnog mediteranskog pokrivača (tigle kanalice) - pri zidu bočne južne apside prislonjeni solarni paneli - stari pod od opeke u slogu »riblja kost«, zamijenjen fabrički rezanim kamenim pločama, postavljen malo u »redove«, malo »riblja kost« (u svakojem slučaju - postavljen je ka da se »autor« ruga) - skromno oblikovani ikonostas i časna trpeza;

- pri/na obnovljenom konaku dodati estetski i kroz materijalizaciju, neprimjereni trijemovi - ugrađena metalna vrata i teleri okana(h), a na oknima metalne škure - i ovđe prislonjeni solarni paneli;

- podignute dvije samostojeće pomoćne »kućice«;

- obnovljena kapija na ulazu u portu nije zasnovana na tradicionalnim rješenjima kod kojih se šljeme dvovodne kapije postavlja paralelno sa zidom. Uvođenjem novih elemenata kakvo je krovno rješenje kapije gube se podaci o autentičnim, tradicionalnim rješenjima;

- izmijenjena je konfiguracije dijela terena; koje devastiraju, degradiraju i ruže manastirski kompleks, to jest, negativno uplivaju na arhitektonske i ambijentalne vrijednosti ovoga bisera našeg sakralnog našljeđa, ali su (eto) uz demontažu, zamjenu, oburdavanje, štemovanje, ... - ove »intervencije« ipak (manje ili više) otklonjive, popravljive i zamjenljive - postoje i »intervencije« (opis istih slijedi naprijed u tekstu), od kojih je prva »neispravljiva do u potpunosti«, a druga je »u potpunosti neispravljiva«.

Manastrirska crkva je nekad bila freskopisana. Ne zna se tačan period nastanka tadašnjeg oslikavanja unutrašnjosti crkve, ali je za pretpostavit da se to desilo u prvim decenijama nakon izgradnje Manastira (obično je tako bivalo).

Vaskoliki freskopis iz toga perioda je otpa-nesta, skupa sa podlogom na kojoj je slikano, tako da su se dugo već viđeli apsolutno »čisti« zidovi od našega »ljutog krša« i sige na svodu kupole.

Na tom otpalom materijalu nađeno je zanemarljivo malo sitnih djelova freskoboje, koji su mogli poslužit samo ka dokaz da je unutrašnjost crkve nekad bila freskopisana.

Znači - ne zna se kako je nekadašnje freskoslikarstvo u Manastiru Starčevo izgledalo, to jest, ne zna se koje i kakve su to freske (svece, slikarske kompozicije, ...) Balšići i drugi, svojim očima gledali u ovom i ostalim njihovim manastirima (naravno - liše motiva iz Svetog pisma).

Mnim i tvrdim da su, ka i stoljećima prije, unutrašnji arhitektonski sklop i graditeljski slog - morali ostat »vidljivi« (znači: originalni zidovi, tehnika zidanja, vještina i način konstruisanja nosećih lukova, svodova i kupole) i da tako očuvani, budu śedočanstvo jednog divnog i osobitog doba srednjevjekovne (Zetske) sakralne arhitekture, koja pripada korpusu mediteranske arhitekture - umjetnosti - kulture.

Ima značajnih starih manastirskih crkava koje su ostale neoslikane:

- jer nema dovoljno »podataka-ostataka« nekadašnjeg freskoslikarstva da bi se uradila odgovorna-stručna rekonstrukcija;

- što se, poslije više stoljeća »zakašnjenja«, u umjetničkom smislu - smatra neprikladnim i neozbiljnim danas oslikavat te starinske božje kuće - to ne bi bio »odraz« vremena, okolnosti, kulturološkog konteksta, ... - ukratko, to ne bi bila istina;

- jer je (skupa s dva gornja stava), jednostavno neuporedivo značajnije i jedino vrijedno: sačuvat i pokazat - autentičnu arhitekturu.

U tom smislu, ka pozitivne primjere (među ostalijema), spomenuću: Manastir Stanjeviće (nema freskoboje na njegovijema zidovima ni svodu) i Crkvu Svetoga Petra i Pavla u Bijelom Polju, đe su ostaci (manji ili veći fragmenti) nekadašnjeg freskopisa, konzervirani i pokrivaju malu površinu unutrašnjosti crkve, dok je dominantni dio površine zidova i svodova, nakon »gubitka-propadanja« fresaka, osta »ogoljen«, sa svim vidnim i vrijednim ondašnjim graditeljstvom (barem je tako bilo 2004. godine, kad sam ka član »Komisije za utvrđivanje stanja nepokretne baštine kulture Crne Gore«, obigra vaskoliku Crnu Goru i pośetio i ovu crkvu).

Nadam se da niko u današnje doba neće »potrčat« ili »zagnat se« - da ih malteriše i freskopiše.

Ovđe se već radi o nečem drugom!

Manastirska crkva je iznutra malterisana, jer je »pod obavezno i neizbježno morala bit freskopisana.

To je (opet) učinjeno zbog nepoštovanja crnogorske kulture, s ciljem nipodaštavanja crnogorske kulture i s očiglednom namjerom mijenjanja crnogorske kulture, našeg našljeđa i tradicije.

Konkretno:

Na »udarnim« mjestima (odma lijevo i desno od ikonostasa - viđet priloženu fotografiju), naslikana su »dva lika« kojima ovđe mjesto nije, ka što ga (ni jednom od njih) ne može bit ni u crkovnomu kalendaru Crnogorske pravoslavne crkve.

Radi se o likovima Simeona i Save Nemanjića. Anticivilizacijski cilj je jasan: za 100, 200, ... godina, ovi »likovi« treba da śedoče da su dubokoukorijenjeni dio crnogorske tradicije, što nije tačno!

Ta navodna »ukorijenjenost« se teke na Balšiće, koji su bili katolici - ne može odnosit.

Naime, naša ovdašnja tobošnja »ponešenost« za Simeonom i Savom je:

- prije 750-800 godina, na ovim prostorima, »na silu« uvezena;

- potom vjekovima i vjekovima blijedo (da bljeđe nije moglo bit) i »teke ićno« tinjala - bolje reć: suštinski nije ni postojala, osim u crkovnomu kalendaru i to ka bilo koji drugi manje važni svetac;

- onda počev od 1856. godine, kroz ime ovoga mlađeg (opet »inicirano« od »dođoša« u Crnu Goru (»vrlo pouzdanog« mitropolita)), »na fine« nametana;

- tokom okupacije od 1918-te pa dvije naredne decenije, »pod moranje« nametnuta;

- u potonje dvije i po decenije nam se opet neprirodno, agresivno i po svakoju cijenu nameće, osobito kad je u pitanje ovi stariji i »zapostavljeniji« lik (hram mu se u Berane podiže i litija mu se »u čast« razvlači ulicama Titogradskim).

Istorijske činjenice zbore da je Stefan Nemanja sve i po vaskolikoj ondašnjoj Duklji: nemilosrdno oburda i razorio, surovo pohara i opustošio i namjerno u živi plam i oganj uždio - liše Kotora grada.

»Ostale gradove poobara i poruši i pretvori slavu njihovu u pustoš ...« (Stefan Prvovenčani: »Žitije svetog Simeona«).


» ... gradove sazidane od njih, razruši i izmeni slavu njihovu u sliku pustoši, i ime njihovo ne nazva se više tamo u oblasti toj ...« (Domentijan: »Žitije svetog Simeona«).


Takav Nemanja je bio: agresor, okupator i neprijatelj Duklje!

Kome pravo kome krivo - šćeli ne šćeli:

Neko - ko je ubijajući, koljući i prosipljući toliko silne krvi po Duklji, okrvavio svoje ruke (i to ne do lakata, no do ramena) - ko je donio smrt, strah i glad, iznudio suze, patnju i bol, ostavio bez domova i ognjišta, nagna u zbjegove, ... - i ko je (zbog pobrojanog) unesrećio i sljedeće generacije onih čija dukljanska krv i danas teče žilama našim - može bit samo zlotvor i zlikovac, što Simeon »mirotočivi« i jest, ako ćemo jedino pravo i istinito, a istina je, valjda - preča od svega!

Upravo tako su ga tada naši pra-prađedovi i smatrali i mogli doživljavat, jer im je samo to svojim »zlodjelima« - bio »zaslužio«.

Eto, takvog Nemanju zamonaši Sava - i čak proglasi »svecem« (»kanonizova« - navrh samo jedne godine pošto je umaro (!)) - i to »mirotočivim«.

Za nas Crnogorce, ovi krvnik našijeh predaka može bit samo - puka suprotnost od »mirotočivog«!

Niđe ne intrah i ne pročitah da je Sava »osudio« neviđene očeve zločine počinjene po Duklji ili da se je - ka hrišćanin - barem »ogradio« od užasa očevijeh zločina(h).

Sve to zbori o samom Savi.

Vrnimo se freskopisu (sumnjivog sadržaja i kvaliteta).

Znaju oni u SPC da je »odrađeno slikarstvo« (ovi freški freskopis) u ovom manastiru (i ostalim manastirima) sa likovima navedenih »svetaca«, kad je Crna Gora u pitanje - podvala i laž, ali još bolje znaju da - sto puta ponovljena laž postane svoja suprotnost i poprimi snagu svoje suprotnosti i da će godine, decenije i vjekovi - »učinjet svoje«.

Zato ovoj dvojici - nije mjesto ovđe!

Glede svega gore navedenog i opisanog, a na osnovu:

»Elaborata o revalorizaciji nepokretnog kulturnog dobra Manastir Starčevo«, Ministarstva kulture Crne Gore - Uprave za zaštitu kulturnih dobara (koji se »drži da leži« u nekojoj ladici), treba: otuć vaskoliki oslikani malter sa zidova i sa svoda ove manastirske crkve (što je nemoguće »do u potpunosti« uspješno izvest sa sige na svodu kupole, zbog njene strukture i teksture i zbog kvaliteta današnjeg maltera).

Treba li naglašavat da je (naravno - podrazumijeva se) - sve ovo urađeno bez saglasnosti nadležnih intitucija države Crne Gore, ali i bez »reakcije« inspekcijskih službi i sudskih organa ove iste uboge »države«.

Ovi toboš »monah« (rodom iz Novog Pazara) i ovi »dobronamjernik« svemu CRNOGORSKOM je maljevima svjesno (»znava je što čini«) i nemilosrdno u tirinte (sitne komate) razbio pronađene vrijedne kamene ostatke latinične prošlosti iz doba Vojislavljevića, koji su bili rukom dukljanskih majstora isklesani i śedočili o našoj Dukljanskoj kulturi.

Tako razbijene i uništene ostatke jedne sjajne kulture je, uz angažovanje radne snage »od povjerenja«, bačio u škarpe (ili škrape) ovoga školja i zatrpa gomilama zemlje!

Sporad česa su mu »ovizi obrađeni krši i latinicom ispisane štive« - smetali?

Jasno je, da on i njemu slični - imaju (odavno) patolišku potrebu poništit i planski-zacrtano uništit (ako i kad im može bit) sve dokaze postojanja Vojislavljevića - onakvih kakvi im ne odgovaraju.

Nažalost, tako malo toga je i bilo ostalo - poslije Nemanjinog vandalstva, koji je uništio sve dukljansko-zetske skriptorije i spomenike pisane latinskim jezikom.

Ono vrijedno što je nastalo u slavnoj Duklji i opstalo, a što ne mogu potrijet - prisvajaju, odnosno: »proglašavaju njihovom tradicijom i kulturom«!

Kad je 1215. godine despot Mihail Komneni ponio mošti Svetog Vladimira Dukljanskog, ti »moćni Nemanjići« (koji su tada »vladali« okupiranom Dukljom), ni pokušali nijesu da, sa one bande Rijeke Bojane (iz Drača), mošti velikog našeg sveca (po ne znam koju cijenu) otmu i vrnu u svoje ruke i Prečistu Krajinsku.

Ne, ni pokušali nijesu!

Zašto?

Zato što Sveti Vladimir Dukljanski jednostavno nije bio »tamo njihov« svetac - i taman im je bilo dobro došlo da njima tuđi-dukljanski i moćni kult nestane, da bi »na komociju« stvarali svoje kultove - nama »uvezene« i nametnute.

Danas se oni isti: »diče« s našijem svecem i veličaju ga.

Ipak, najvažnije im je »tamo njihovu svetiteljsku tradiciju«, taman i uz očiglednu prevaru (svojstvenu im »sobraznu otimačinu«), »produžit« - ni manje ni više no blizu 200 godina(h).

Kako u Duklji ni jednog jedinog slova »s« od srpstva, za koje bi se »tamo oni« mogli »ufatit«, nije postojalo iz perioda dugog skoro šest stoljeća (dakle: 600 godina i/ili 18-tak generacija), znači - od prvijeh dolazaka našijeh predaka na ovi dio Mediterana (potonja decenija VI i začetak VII stoljeća), pa do Nemanjine okupacije Duklje (1186. godine), niti je toga slova »s« moglo bit, jer je naše porijeklo isključivo dukljansko - onda je sve trebalo »podešavat« tako da: »sve mora i počet s Nemanjićima«.


Nauka veli da ovoga predmetnog slova »s«, nije (pod milijem Bogom) postojalo na ove DUKLJANSKO-ZETSKO-CRNOGORSKE strane ni još 5-6 stoljeća poslije - to jest, ukupno oko 35 (slovima: trides't-i-pet) generacija(h)!

Svak ko zaboravlja, omalovažava i sramotno poništava 35 generacija svojijeh predaka i, »mijenjajući-preobrćući« istinu o njima, zatire ime svoje - vjerovatno je neznaven i/ili izmanipulisan, ali - sigurno je: takav insan se imentuje - zastiđe!

Na kraju:

Dok su ovi ostaci u kamenu - naše nacionalno blago - zatrpavani, dotični »monah« (čitajte: zločezbina, jer on monahu niđe nije podoban (sličan)), uz primitivni »gest« rukom (neprikladan da bi se ovđe opisiva), usmjerenoj put tih ostataka, koji nestaju sa svjetlosti dana, a uz njegovu nadu da ih šilje u śen vječnog mraka - ushićeno, pobjedonosno i glasno izjavljuje-uzvikuje-kliče:

»Evo im ga sad njihovi Vojislavljevići«!!!

P.S. Nauka na ostrvu Starčeva Gorica ne poznaje kulturološki sloj iz doba Vojislavljevića (kolika su istraživanja opošljena - nije ni čudo), ali - ne smije se smetnut s uma, da je ovi »monah«, tokom skoro četvrt vijeka, izmijenio konfiguraciju dijela terena (silno: kopa, prekopava, trapio, dubio, podziđiva, prenosio zemlju, nasipa, razbija, ravna, ...) - i tako ima dovoljno vremena i prilike »vršit spontana arheološka istraživanja« (»sprovodio« je on i »namjerna istraživanja«) - i dolazit do njemu »mrskih otkrića«.

Ako se država Crna Gora kad konačno odluči i skupi kuraži, najzad prizove pameti (kapi u glavu) i imadne skloposti (bude naredna) da - ovoga nazovi »hrišćanina«, koji šlježe na njemu strani-tuđi i po svemu »daleki« mu Mediteran - izvede pred sud (prizove k spoznaniju prava), navi čas javno obetavam: da će se śedočit na način kako sam ovđe tvrdio!

Postoji živi očevidac-śedok prisutan na Starčevo - taman na »udarni dan ovijeh događanja«, kojemu je ovi nesreknjii »kaluđer« sve opisano: lično povjerio i pokaza i pred kojim je citirano izgovorio!

Autor je arhitekta i član "Stručnog tima za izradu elaborata o revalorizaciji nepokretnih kulturnih dobara" 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Martin

Zlo vrijeme i dalje traje. ...posrbljavanje Crnogoraca traje godinama. ...devastacija naših svetinja traje decenijama. ...Zlo vrijeme traje i ne prestaje. .