6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gdje god nađes zgodno mjesto ti Teslu zalijepi

Stav

Comments 2

Gdje god nađes zgodno mjesto ti Teslu zalijepi

Izvor: Buka

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Piše: Aleksandar Trifunović

Njujork, Badnje veče, ljeta gospodnjeg 1943...

U sobi hotela Njujorker starac se spremao za počinak. Sam. O čemu je razmišljao gledajući to veče ka plafonu sobe u kojoj je proveo prethodnih deset godina - niko ne može sa sigurnošću reći. Živi kažu, da stari ljudi predosjete dolazak kraja, nepogrešivo, i tada im u misli ulaze slike iz djetinjstva, bezbrižni krajevi iz kojih su pošli ka nekim drugim, često ne baš gostoljubivim predjelima. Obično u tim trenucima kraj postelje bi trebao da bude i neko od onih koje je čovjek volio, koji su ga voljeli i poštovali. U ovom slučaju nije bilo nikog... Dan poslije, na Božić 1943. godine sobarica je zatekla nepomično, beživotno tijelo koje je za ovo malo života pripadalo Nikoli Tesli, naučniku i pronalazaču.

O čemu je Nikola razišljao to veče pred Božić... Da li o djetinjstvu, vodenicima od kukuruznog klipa koje je spretno pravio na potocima oko Smiljana, o tome kako je bilo kad je prvi put čuo grmljavinu kojom je do kraja života bio opsjednut, o komšijama koje su ga posmatrali u čudu šta god bi on rekao ili uradio. Ili je možda čuo daleku ali jasnu huku Nijagarinih vodopada koje je nepovratno ukrotio.

Da li razmišljao o tome zašto je pred smrt i na badnje veče sam... Ne vjerujem. Nije ni trebao.

O tome bi, mislim, trebali da razmišljamo mi.

Kada sve ove godine imamo obraza i svijesti da Nidžin zamišljeni lik stavimo na sve gdje je to moguće (...gdje god nađeš zgodno mjesto ti Nidžu zalijepi..), a sve u dokazu naše pameti, trebali bi, logikom, razmišljati zašto smo svog najvećeg naučnika ostavili i ostavljali samog.

Izmišljaju se jubileji i drže govori posvećeni Tesli kad god to zatreba. Upakovani u tamna konfekcijska odijela, glumci, izvučeni iz naftalina, patetišu tužnim stihovima i gromkim glasovima, kao da je on umro juče. Ispred njih su u prvim redovima naučni radnici, zamišljeni, sa suzom u oku... A jedina veza i zajedničko sa velikom Teslinom zaostavštinom njegova slika u kabinetima, salama, kancelarijama... Obavezna i što veća. Nekako vrli govornici zabroave da pomenu da mu je Matica Srpska dva puta odbila dati stipendiju ... Dok je bilo preživjelih rođaka i komšija koji su se mogli prisjetiti Tesle, dofuravali bi ih pred ekrane pa bi nam oni pričali... ne znam, uvjek je bio drugačiji... uvjek se igrao drugačije, naš Nidžo. I u Hrvatskoj su se evo sjetili Tesle, kažu naš je i gotovo.

A istina je da ih sve i da nas sve zajedno za Teslom boli neka stvar. Kao i za Vukom Karadžićem, Kočićem i mnogim kojim za života nismo pokazali koliko ćemo ih voljeti - posthumno. Kako ćemo ih godinama poslije veličanstveno sahranjivati. I danas, toliko poštovanja vrijednih sunarodnika otišlo je zauvijek, a da se vijest o tome tek tijesno provukla u buljumenti vijesti o novim projektima polupismenih pjevačica, o svadbama revolveraša i baraba, o novom prebjegu govana u novu partiju na vlasti.

No drugari, istorija će zabilježiti da su nam najveći umirali sami i daleko od nas. Nismo im znali pokazati koliko ih volimo, i sakriti koliko ih ne volimo dok bili su blizu.

Neprilagođeni i uvrijeđeni, odlazili su zauvijek i što dalje. Hodali su unatrag nadajući se da će im neko mahnuti i reći da ostanu. I bili su i jesu bolji, oprostili su nam sve, a mi njima za života nikako nismo mogli što su imali sve što većina ovdje nema - talenat, hrabrost, nepredvidivost i vjeru u sebe.

I upravo zato, dok čitate ovaj tekst, najmanje jedan budući Tesla pakuje svojih malo stvari i odlazi odavde zauvijek. Odlazi da kroti tuđe rijeke, pronalazi izume u tuđim laboratorijama, crta tuđe pejzaže, pjeva u tuđim horovima kad od najmanje jednog matorog, sporog i duhom skromnog učitelja to nije mogao raditi ovdje.

Dok čitate ovaj tekst najmanje jedan matori, spori i duhom skromni učitelj je srećan što je bolji od njega otišao i što je njegovo neznanje opet ostalo zaštićeno. Kad pročitate ovaj tekst i odete pred ogledalo, u njemu ćete vidjeti najmanje jedno biće koje nije uradilo ama baš ništa da sve ovo ne završi baš tako...

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Jagoš

@martin, A kako bi bilo , da se Ti malo opismeniš!? Pusti veliku politiku! :((

martin

V.karađic je lopov..pokra je sve iz cg na magarad...Vuk je lopov vrhunski?r