25 °

max 35 ° / min 23 °

Nedjelja

05.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

06.07.

34° / 25°

Utorak

07.07.

34° / 22°

Srijeda

08.07.

33° / 21°

Četvrtak

09.07.

34° / 21°

Petak

10.07.

35° / 22°

Subota

11.07.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otkriven tajni dokument: Velika Britanija će se raspasti

Izvor: Foto: Wikipedia

Svijet

Comments 0

Izvor: b92

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Otkriven tajni dokument: Velika Britanija će se raspasti

Postoji realan rizik od raspada Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu bi sve četiri nacije krenule svojim putem, u slučaju "bregzita" bez sporazuma, piše "Fajnenšel tajms" i navodi da nije riječ o njihovoj procjeni već o dokumentu koji je predstavljen britanskoj Vladi.

Dejvid Lidington, neformalni zamjenik premijerke u ostavci Tereze Mej, izvijestio je o tom istraživanju članove kabineta, i to u samom finišu borbe između Borisa Džonsona i Džeremija Hanta za mjesto čelnika Konzervativne stranke i, samim tim, i borbe za mjesto britanskog premijera, prenio je Sputnjik.

"FT", međutim, nije objavio kada je Vlada obaviještena o ovim zaključcima, ali je zanimljivo da je "FT" dobio uvid u dokument upravo na dan debate između Džonsona i Hanta, koja je održana u utorak 9. jula.

Prvi je zagovornik izlaska iz EU bez dogovora, dok drugi smatra da bi to bio samo ultimativni potez.

A šta su zaključci pomenutog dokumenta:

Škotska: Pokret za nezavisnost predstavlja važan i urgentan politički izazov koji bi mogao da se poveća ukoliko Škotska nacionalna partija (SNP) osigura većinu na izborima za lokalni parlament 2021.

Vels: Rastuća podrška lokalnoj stranci Plaid Kajmru potvrđuje da "ne možemo da budemo spokojni kada je riječ o odnosu Velsa prema Uniji i nezavisnosti".

London: Posebno zabrinjavajuće djeluju zahtjevi za "glasanjem o granici", što bi moglo da dovede do ujedinjenja Irske. Na umjerene glasače u Śevernoj Irskoj posebno privlačno deluje društvena liberalizacija u Republici Irskoj (ukinut stari zakon o abortusu, omogućene istopolne zajednice, smanjen uticaj Katoličke crkve na društvena pitanja).

Engleska: Posljednja istraživanja pokazuju da su Englezi postali indiferentni prema Uniji. To se posebno odnosi na engleske članove Konzervativne stranke: 63 odsto njih prihvatilo bi nezavisnost Škotske kao cijenu za Bregzit. Riječ je o prvom javno potvrđenom dokumentu koji govori da bi direktna posledica Bregzita mogao biti raspad Ujedinjenog Kraljevstva.

Situacija sa Škotskom nije novost: Nikola Stardžon, prva ministarka, više puta je jasno rekla da Škotska nacionalna partija (SNP) čeka da se proces Bregzita završi, a da će odmah zatim pokrenuti kampanju za novi referendum o nezavisnosti. Novi referendum bi trebalo da se održi i prije sljedećih izbora.

Podrška u javnosti za takav korak je oko 65 odsto. Laburisti su u više navrata rekli da će, ako budu na vlasti, onemogućiti referendum. Međutim, SNP već traži pravne korake kojima će moći da se tome suprotstavi.

Novost je situacija sa Velsom, koji je, sve do sada, bio smatran čvrstim uporištem zajedništva. Ali, situaciju je katalisala odluka kompanije „Ford“ da zatvori fabriku, što su učinile i neke druge kompanije. A uticala je i spoznaja da će poljoprivrednici ostati bez subvencija iz EU. Posebno je ośetljiva Śeverna Irska.

Razlozi koji su izneti pred britansku Vladu pokazuju da je situacija ozbiljna: ni Belfast ni Dablin ne žele granicu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR