Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Granica Sirije i Turske poslije napada: 15 stradalih, civili napuštaju domove

Izvor: Foto: Beta

Svijet

Tag Video
Comments 0

Izvor: B92

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Granica Sirije i Turske poslije napada: 15 stradalih, civili napuštaju domove

Veliki broj civila u Siriji napušta gradove koji se nalaze duž granice s Turskom, nakon današnje operacije turske vojske.

Mediji prenose nove informacije da je stradalo 15 ljudi, od kojih je osam civila.

Prema posljednjim informacijama, turska vojska je ušla u sirijski grad Tel Abjad, gdje se sastala sa Sirijskim demokratskim snagama, koje predvode Kurdi, piše Sputnjik.

Ranije danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan objavio je da je turska vojska pokrenula vojnu operaciju na sjeveru Sirije.

Sirijske demokratske snage su saopštile da su turski vazdušni napadi bili i do 50 kilometara od granice i da je gađano 16 njihovih položaja.

Kako prenosi AFP, ukupno je stradalo 15 ljudi, od kojih su osam civili.

Mediji prenose da je najmanje jedan pripadnih kurdskih snaga poginuo tokom napada Turske protiv Kurda, saopštili su Sirijska opservatorija za ljudska prava i grupa kurdskih aktivista.

Nakon turskog napada, prema navodima agencija, Kurdi su ispalili šest raketa iz Kamišila ka gradu Nisajbinu, centru granice sa Turskom, kao odgovor turskim snagama.

Reakcije na odluku predsjednika Turske stigle su od svjetskih zvaničnika i međunarodnih organizacija.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je veoma zabrinut zbog dešavanja na sjeveru Sirije, rekao je portparol UN Farhan Haki, piše Al Džazira.

“Civili i njihova infrastruktura moraju biti zaštićeni. Generalni sekretar vjeruje da sukob u Siriji ne bi trebalo rješavati sa vojskom”, rekao je Haki.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je Turskoj da "dalje ne destabilizuje region" svojom vojnom akcijom na severu Sirije.

Evropska unija je takođe pozvala Tursku da obustavi svoje napade na Siriju.

”EU ponavlja svoj stav da je se održivo rješenje sirijskog konflikta ne može postići vojnim putem”, rekla je Federika Mogerini, šefica diplomatije EU.

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je napad Turske na Siriju loša ideja. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR