25 °

max 26 ° / min 17 °

Ponedjeljak

25.05.

26° / 17°

Utorak

26.05.

22° / 13°

Srijeda

27.05.

24° / 11°

Četvrtak

28.05.

25° / 14°

Petak

29.05.

22° / 14°

Subota

30.05.

22° / 14°

Nedjelja

31.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Ptica špijunka": 170 miliona kamera prati 1,3 milijarde Kineza

Izvor: Foto: Wikipedia

Svijet

Comments 0

Izvor: B92

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

"Ptica špijunka": 170 miliona kamera prati 1,3 milijarde Kineza

Kineski naučnici razvili su ultramoćnu vrstu kamere koja može da identifikuje jednu osobu unutar gomile od nekoliko desetina hiljada ljudi.

Kameru od 500 megapiksela razvili su naučnici sa Univerziiteta Fudan u saradnji s Optičkim institutom Čangčun iz Kineske akademije nauke.

Riječ je o kameri čija rezolucija sadrži petorostruko više detalja od ljudskog oka, iako je po visini rezolucije nadmašuje kamera od 570 megapiksela iz jedne čileanske opservatorije koja se korisi za posmatranje udaljenih galaksija.

Kamera koju su izumili kineski naučnici koristiće se za svrhu video-nadzora, a kineski državni mediji su je već pohvalili zbog aplikacija kojima će se služiti kineska vojska i sigurnosne institucije, prenosi SEEbiz.

Tehnologija prepoznavanja lica u kombinaciji s praćenjem pojedinaca u stvarnom vremenu na taj način doprinosi nadzornoj mreži kojom Kina bilježi podatke o svim svojim građanima.

Procjenjuje se da Kina trenutno ima 170 miliona nadzornih kamera, odnosno jednu na svakih 12 ljudi, što njenu tehnologiju nadzornog hardvera i softvera čini jednom od najrazvijenijih na svijetu. Za praćenje svojih građana Kina je prošle godine razvila tehnologiju prepoznavanja hoda koja može da identifikuje pojedinca na udaljenosti od 50 metara samo posmatranjem pokreta tijela.

Program "ptice špijunke", s druge strane, koristi se jatima robotskih ptica s kamerama koje iz vazduhe snimaju ljude. Insititucije za ljudska prava kritikovale su nadzornu tehnologiju koju kineska država primjenjuje na svojim građanima, navodeći pritom da je riječ o teškom kršenju ljudskih sloboda.

"Rangiranje građana s obzirom na njihovo ponašanje, od toga šta kupuju u prodavnicima, do toga šta pišu na internetu, predstavlja vještački način stvaranja društva u kome ne postoje problemi. Nisko rangirani ljudi se na taj način suočavaju sa poteškoćama u svim aspektima života, od zaposlenja do školovanja svoje djece", izjavila je Maja Vang iz organizacije "Hjuman rajts voč"B

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR