27 °

max 28 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

28° / 20°

Srijeda

23.09.

22° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 18°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

19° / 16°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen: Približiti Zapadni Balkan je strateški značajno

Svijet

Comments 0

Izvor: RTS

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Fon der Lajen: Približiti Zapadni Balkan je strateški značajno

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je što tjesnije povezivanje Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom od strateškog značaja za samu Uniju.

Ona je poslije sastanka sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekla novinarima, da čvrsto vjeruje da je od velikog strateškog značaja da se Zapadni Balkan što je bliže moguće poveže sa EU.

Njena izjava jasna je primjedba na račun francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji se prošlog mjeseca usprotivio odluci o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, ocjenjuje portal Politiko.

Albanija i Sjeverna Makedonija učinile su "nevjerovatne napore da stignu do tačke koju smo od njih tražile da dostignu", ocijenila je Fon der Lajenova i dodala da će potražiti alternativne načine za jačanje veza sa tim zemljama.

"Sve dok ne bude bilo moguće zaista otvoriti pristupne pregovore... uložiću svu svoju energiju u razvijanje zajedničkih projekata koji će još više povezati ove zemlje sa nama kroz tjesniju saradnju", rekla je Fon der Lajen.

"Ako to ne učinimo, drugi će upasti u vakuum, a to ne želimo da se desi", rekla je nova predsjednica Evropske komisije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na konferenciji rekla da smatra da je od izuzetnog značaja za strateški interes Evrope da ove zemlje ne izgube nadu u perspektivu pristupanja.

To pitanje je veoma blisko povezano sa pitanjem migracije, dodala je Merkelova aludirajući na činjenicu da su mnoge izbjeglice prethodnih godina ulazile u EU zapadnobalkanskom rutom, navodi Politiko.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR