12 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ubistvo Džordža Flojda: Optužnica protiv izvršioca podignuta na drugostepenu, optužena i tri druga policajca

Svijet

Comments 0

Ubistvo Džordža Flojda: Optužnica protiv izvršioca podignuta na drugostepenu, optužena i tri druga policajca

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Državni tužilac Minesote, Kit Elison saopštio je u srijedu na press konfrenciji da je optužnica protiv bivšeg policajca Dereka Čauvina koji je ubio Afroamerikanca, Džordža Flojda podignuta na ubistvo drugog stepena i da su za saučesništvo i podstrekivanje u zločinu, koji je šokirao Ameriku i ostatak svijeta i izazvao najveće proteste u SAD decenijama unazad, otužena i tri druga bivša policajaca koji su gledali svog kolegu kako ubija Flojda.

Ubistvo drugog stepena za razliku od trećeg stepena podrazumijeva namjeru. 

Čauvin je prošlog petka, četiri dana nakon što je snimak svirepog ubistva izašao u javnost optužen za ubistvo trećeg stepena, a trojica drugih policajaca su samo otpušteni sa posla, ali nijesu bili obuhvaćeni optužnicom. Takva odluka izazvala je ogorčenje i bijes u SAD i proizvela osmodnevne proteste koji su tokom vikenda u nekim gradovinma prerastali u nasilje i bunt. Predsjednik  Donald Tramp je aktivirao i Nacionalnu gardu, a juče u Vašingtonu i vojnu policiju na mirne demonstrante što je izazvalo ogorčenje javnog mnjenja.

Tužilac Elison, koji je naknadno preuzeo slučaj i koji uživa povjerenje porodice i građana, prije opbraćanja na press konferenciji obavijestio je porodicu Džordža Flojda da će optužnica protiv Čauvina koju su demonstranti i dobar dio javnog mnjenja smatrali neadekvatnom, biti povećana i da će i tri ostala bivša policajca biti optuženi.

Tužilac Kit Elison je rekao da je ovo u ovom trenutku maksimum koji su mogli da urade u skladu sa zakonom, a da će za temeljnu istragu u kojoj će učestvovati i FBI trebati još najmanje dva mjeseca.

"Ne možemo kontrolisati prošlost. Sve što možemo da uradimo je da uzmemo slučaj koji imamo sada i da uradimo sve što možemo da donesemo pravdu u ovoj situaciji kakva jeste i to ćemo i učiniti" poručio je Elison.

"Mi smo uvjereni da radimo ispravno, ali je istorija pokazala da tu postoji dosta izazova" rekao je Elison naglašavajući da je "Džordž Flojd važan" kao i da dodatne optužnice ne mogu same "ispraviti bol i gubitak koji mnogi ljudi osjećaju".

Gostujući odmah po okončanju press konferencije na CNN-u uživo, tužilac Elison je rekao da su optužnice tu, da su bazirane na činjenicama za koje vjeruju da ih mogu dokazati.

Za ubistvo drugog stepena predviđena zatvorska kazna je 25 godina.

Na pitanje novinara da porodica traži prvostepenu optužnicu i da li bi dalji tok istrage mogao dovesti do toga, Elison je rekao da su na osnovu dokaza sa kojima raspolažu mogli da dokažu drugostepenu, ali da i dalje sakupljaju dokaze i ako ih uspiju sakupiti to nije isključeno.

Na konstataciju voditelja da je istorija u SAD pokazala da nije lako osuditi policajace i da su do sada najčešće oslobađani, te pitanje da li i sada očekuje sličan izazov, tužilac Elison je priznao da je pred njima zaista veliki izazov i da će stoga morati da rade temeljeno da bi proces doveli do kraja.

Dan ranije je najavljeno da je zbog ubistva Džordža Flojda, započeta istraga o radu policije Mineapolisa jer se tokom istrage otkrilo da su brojne zloupotrebe, uključujući i problem sistematskog rasizma kod policije prikrivane. Primjera radi protiv direktnog izvršioca ubistva Dereka Čauvina postojalo je 17 prijava za zlopupotrebe i prekoračenje i sve su odbacivane.

Takođe nezadovoljni demonstranti i porodica i prijatelji ubijenog Flojda, zahtijevaju ispitivanje odgovornosti i podnošenje ostavke prethodnog državnog tužioca Mineapolisa, koji je prvo vodio ovaj slučaj, Majka Frimana, zbog sumnje da je pokušao da zaštiti ubicu i njegove saučesnike.

Zbog zvaničnog izvještaja autopsije kojim se pokušala opravdati prva optuženica trećeg stepena, sumnja se da je tužilastvo pokušalo zaštiti Čauvina, zaključkom da je Flojd "možda" umro i od posljedica prethodnog srčanog oboljenja, a ne davljena nogom Čauvina punih 8 minuta i 45 sekundi koji je na snimku gledao cijeli svijet.

Porodica je angažovala nezavisnog i uglednog stručnjaka za autopsiju koji je neupitno potvrdio da je Džordž Flojd umro od posljedica davljenja. 

SAD ulaze u devetu noć protesta dok su u mnogim gradovima uvedeni policijski satovi. U međuvremenu je ministar odbrane SAD Mark Esper koji je ranio rekao da nije bio saglasan sa Trampovom odlukom da upotrijebi vojsku na mirne demonstrante u Vašingtonu, da bi prošetao parkom Lafajet do crkve Svetog Petra i slikao se sa Biblijom ipred nje, večeras je preinačio odluku Penatagona i naredio uklanjanje vojnih trupa iz Vašingtona. Izvori AP navode da je odluka donesena na osnovu procjene da ima dovoljno snaga reda da spriječe eventualne nerede u Vašingtonu bez upotrebe vojske. 

Distanciranje Espera od Trampove kontroverzne odluke, izazvalo je ljutnju američkog predsjednika a njegova portaparolka Keli Mekaneni nije na prethodnom brifingu u Bijeloj kući danas, na pitanje novinara mogla da potvrdi da je Esperova pozicija u administraciji sigurna.

Trumpova odluka da naredi upotrebu vojske na mirne demonstrante ispred Bijele kuće izazvala je ogorčenje javnosti i osude hrišćanskih vjerskih lidera koji su Trampovo slikanje ispred crkve Sv. Petra, koja je djelimično oštećena u neredima prethodnoh večeri, nazvali manipulacijom i zloupotrebom. Svi vjerski službenici u crkvi su se ogradili od njega, zapravo oni su prije upotrebe vojske na demonstrante dijelili vodu i osvježenje građanima koji protestju. 

Nakon tužioca Elisona uslijedilo je online obraćanje naciji bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame koji je apelovao na mlade da se što više angažuju i pritiskaju ka promjenama, te je rekao da je uprkos svemu optimista da će "ova zemlja biti bolja".

Aktuelna dešavanja u Americi, Obama je okarakterisao kao "epske promjene i događaje duboke kao ništa što sam vidio u svom životu".

Rasnu nejednakost Obama je nazvao "prvobitnim grijehom našeg društva" (orginal sin of our society) ali je rekao da posljednji događaji nude priliku Americi da svi skupa rade na promjenama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR