13 °

max 14 ° / min 1 °

Subota

28.11.

14° / 1°

Nedjelja

29.11.

16° / 7°

Ponedjeljak

30.11.

12° / 1°

Utorak

01.12.

11° / -1°

Srijeda

02.12.

10° / 2°

Četvrtak

03.12.

11° / 7°

Petak

04.12.

12° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Papa Franjo: Sadašnji svjetski sistem neodrživ s raznih stanovišta

Svijet

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Papa Franjo: Sadašnji svjetski sistem neodrživ s raznih stanovišta

Papa Franjo je zaključio međunarodni virtualni sastanak s mladim preduzetnicima naglaskom na potrebu hitnog prelaska na drugačiji ekonomski model kako bi se pomoglo "zlostavljanoj" Zemlji, siromašnima i marginalizovanima.

U video poruci učesnicima tog susreta papa je danas poručio: "Znate da je hitno potreban drugačiji ekonomski kontekst, hitno je odgovorno prihvatiti činjenicu da je sadašnji svjetski sistem neodrživ s raznih stanovišta, i da pogađa našu sestru Zemlju, tako teško izrabljenu, kao i siromašne i marginalizovane".

"Ozbiljnost sadašnje situacije, koju dodatno otežava pandemija Kovida-19, zahtijeva odgovornu svijest svih društvenih učesnika, svih nas", objasnio je. "Kada prođe sanitarna kriza koju sada proživljavamo, najgora reakcija bi bila pasti u još grozničaviji konzumerizam."

Trodnevnu video-konferenciju na inicijativu pape nazvanu "Franjova ekonomija" pratilo je oko 2.000 mladih preduzetnika i studenata iz četrdesetak zemalja koji žele promijeniti sadašnje ekonomske modele i izgraditi pravedniju budućnost.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR