10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spekulacije o Putinovom zdravlju: Medije intrigira hod predsjednika Rusije

Izvor: Epa

Svijet

Tag Video
Comments 0

Spekulacije o Putinovom zdravlju: Medije intrigira hod predsjednika Rusije

Izvor: Slobodna Dalmacija

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Ponašanje, zdravlje i izgled ruskog predsjednika Vladimira Putina posljednjih dana su uveliko analizirani u stranim medijima. Traži se mišljenje ljekara da li ruski lider možda boluje od Parkinsonove bolesti, a Telegraf navodi da se gomilaju činjenice koje ukazuju da njegovo zdravlje nije dobro. Oni procjenjuju da niz faktora ukazuje na to koliko šokantna odluka o napadu na Ukrajinu može biti zdravstvene prirode.

Ali sve ovo su spekulacije na staklenim nogama jer nema konkretnih dokaza o bolesti. Između ostalog, komentariše se da su lice i vrat ruskog predsjednika prilično otečeni, što može biti posljedica upotrebe steroida. Steroidi su hormoni stresa koji stimulišu agresiju, ali ipak ne mogu nekoga drastično da promijene.

Mnogo se raspravljalo o Putinovom ogromnom stolu i ekstremnim mjerama socijalnog distanciranja. Kada su se sastali sa Putinom u Moskvi, francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc morali su da sjede na drugoj strani bijelog stola dugog šest metara. Tako veliki oprez se preduzima ako osoba ima smetnje imuniteta ili boluje od neke teže bolesti.

Godine 2020. Valerij Solovej, bivši istoričar Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, tvrdio je da sumnja da Putin boluje od Parkinsonove bolesti i raka. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je tada odbacio Solovejeve tvrdnje kao potpunu besmislicu. Najtingejl je kasnije dao ostavku na Institutu i kasnije je uhapšen tokom protesta opozicije u Moskvi.

Prije nekoliko godina, tim neurologa iz Portugala, Italije i Holandije istraživao je Putinovo hodanje i čudno držanje desne ruke. Sumnjali su da mu je lijeva ruka normalno ljuljala dok je hodao, a desna ukočeno stajala uz tijelo.

"Prva stvar koja pada na pamet je Parkinsonova bolest zbog asimetričnih pokreta ruku" rekao je Bastijan Blum, specijalista za neurološke poremećaje pokreta, na čelu sa profesorom neurologije sa Univerziteta u Holandiji.

Pored Parkinsonove bolesti, neki su smatrali da je neobičan hod Vladimira Putina posljedica moždanog udara ili paralize. Naučnici su analizirali brojne snimke ruskih zvaničnika, međutim, iako su asimetrični pokreti ruku jedan od ranih pokazatelja bolesti, ljekari njeisu uspjeli da uoče druge simptome, poput loše koordinacije. A Putinove aktivnosti poput džudoa i plivanja nisu u skladu sa tom dijagnozom.

Tragajući za mogućim objašnjenjima, naučni tim je primijetio da su i neki drugi visoki ruski zvaničnici, poput Dmitrija Medvedeva, i dva bivša ministra odbrane Anatolija Serdjukova i Sergeja Ivanova, kao i vojni oficir Anatolij Sidorov, hodali slično.

Tada su shvatili da iza takvog poteza stoje drugi razlozi osim zdravlja.

U studiji koju je objavio British Medical Journal zaključeno je da je hod Vladimira Putina, u kojem desnu ruku drži gotovo nepomično, rezultat intenzivne obuke tajne službe ruskog KGB-a, a ne simptom Parkinsonove bolesti.

Agenti manje mašu desnom rukom dok hodaju, što je povezano sa obukom o oružju koju su prošli u KGB-u.

"Vjerujemo da ovaj novi obrazac hoda, koji smo nazvali 'revolverski hod' ili 'strjeličarski hod', može proizaći iz prilagođavanja ponašanja , zaključili su.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR