8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čuvena politikološkinja, praunuka sovjetskog lidera upozorila: Putin bi zaista mogao koristiti i atomsku bombu

Svijet

Comments 0

Čuvena politikološkinja, praunuka sovjetskog lidera upozorila: Putin bi zaista mogao koristiti i atomsku bombu

'Moj pradjed bi ovaj napad smatrao vrijednim prezira'

Izvor: Jutarnji list

Autor: Antena M

  • Viber

Praunuka bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova upozorila je da bi Rusija mogla biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Nina Hruščova, profesorica međunarodnih odnosa u Sjedinjenim Državama, izjavila je za BBC kako vjeruje da će ruski predsjednik Vladimir Putin na kraju učiniti što god je potrebno da ostvari pobjedu u ratu.

"Mislim da Putin ovaj rat zbilja planira dobiti i da planira pobijediti pod svaku cijenu. Ako treba proglasiti pobjedu i možda bude morao upotrijebiti taktičko nuklearno oružje - ne predviđam da će to učiniti - to bi mogla biti jedna od opcija na koju su Rusi možda spremni", rekla je.

Taktičko nuklearno oružje nije toliko moćno koliko rakete dalekog dometa s nuklearnim bojevim glavama, čije je raspoređivanje od strane SAD-a i Rusije 60-ih godina prošlog vijeka tokom Hladnog rata dovelo svijet na sam rub nuklearnog rata.

Nina Hruščova je politikološkinja u Njujorku danas. Dugogodišnja je Putinova kritičarka, a, samo nekoliko dana nakon početka invazije na Ukrajinu, rekla je da joj je neugodno zbog razvoja događaja te da bi njen pradjed taj napad smatrao "vrijednim prezira".

"S prezirom bi gledao kako ruske trupe napadaju Kijev, grad koji je on obnovio nakon Drugog svjetskog rata. Čak i ako si isprovociran, ne ideš bombardovati drugu državu", komentarisala je istakavši kako Zapad nije dobro reagovao na krizu, ali da je Putin jedini odgovoran za napad.

"Putinov potez je orvelovski, teško je više shvatiti što on želi", izjavila je autorka nekoliko knjiga o Putinu i Rusiji.

Nikita Hruščov je bio odani pristalica Josifa Staljina za njegova života, ali se poslije smrti diktatora borio protiv njegovog nasljeđa. Putin ga smatra glavnim krivcem što je Krim svojevremeno poklonjen Ukrajini.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR