10 °

max 10 ° / min 4 °

Ponedjeljak

11.12.

10° / 4°

Utorak

12.12.

12° / 7°

Srijeda

13.12.

12° / 10°

Četvrtak

14.12.

12° / 8°

Petak

15.12.

10° / 3°

Subota

16.12.

4° / -0°

Nedjelja

17.12.

4° / -1°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svjedočanstvo o strahotama u Mariupolju: Djeca pila kišnicu iz lokvi da bi preživjela

Svijet

Comments 0

Svjedočanstvo o strahotama u Mariupolju: Djeca pila kišnicu iz lokvi da bi preživjela

Autor: Antena M

  • Viber


Koliko je situacija u ukrajinskom Mariupolju teška govori i to da su djeca primorana da piju kišnicu iz lokvi kako bi preživjela.

Stanovnica ovog grada - Julija, istakla je da djeca moraju piti kišnicu. Julija i njene tri kćerke tokom agresije Rusije se skrivaju u podrumu. One su među brojnim stanovnicima Mariupolja koji nemaju vodu, hranu, toalet i struju. To su samo neke od strahota rata.

Prema Julijinim riječima, dnevno za troje djece imala je jednu posudu supe i jednu čašu vode. U jedan od podruma je otišla sa kćerkama nakon što joj je kuća uništena. Uslovi su užasni i jedva preživljavaju.

"Kada bi kiša počela padati mogli smo piti kišnicu i voda je bila tako ukusna. Našli smo posude koje su se punile kišnicom", rekla je Julija za BBC.

Prije nego što bi krenula po vodu, kćerke je sakrivala. Sve je to činila usljed teških oružanih borba, pješačeći i do tri kilometra. Jedna njena kćerka ima 11 godina, druga šest, a treća tri godine. Zdravstveno stanje šestogodišnjakinje je bilo pogoršano, a Julija ljekove nije mogla pronaći.

"Imala sam novca, ali nisam mogla ništa kupiti, jer nigdje ničega nije bilo. Sve je polomljeno, opljačkano i uništeno", kazala je.

Juliji pokušava pomoći prijateljica iz djetinjstva Natalija Roberts koja je sa suprugom prije pet godina iz Ukrajine otišla u Vels. Julija, čiji se suprug bori protiv ruske agresije, i Natalija su od početka rata svakodnevno u kontaktu. Cilj im je da i oni pođu u Vels.

Lučki grad Mariupolj je od marta pod ruskom opsadom, a otpor pruža nekoliko stotina ukrajinskih vojnika koji se nalaze u velikoj čeličani Azovstal koja se nalazi u južnom dijelu grada.

Rusi su potpuno blokirali fabriku, ali još nema jasnih naznaka da li će pokušati sukobiti se s Ukrajincima unutar same čeličane.

Ukrajina je optužila Rusiju da je i u ovom gradu počinila teške ratne zločine. Navode da je ubijeno najmanje 20.000 civila. U Mariupolju se trenutno pod opsadom nalazi više od 100.000 ljudi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR