19 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
The Times: Sprema li Putin napad na Moldaviju? Pominje se i tačan datum

Izvor: Twitter: Moldavci napuštaju prorusku regiju

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

The Times: Sprema li Putin napad na Moldaviju? Pominje se i tačan datum

Izvor: Times, radio sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinski vojni izvori navode kako je Ruska Federacija donijela odluku o napadu na Moldaviju pod opravdanjem zaštite ruskog stanovništva u separatističkoj regiji Pridnjestrovlje.

Tvrde kako brojne informacije iz obavještajnih izvora upućuju na to da bi Rusija vrlo brzo mogla započeti aktivnosti oko ponovnog ujedinjenja djelova južne Ukrajine pod kontrolom Rusije i pridnjestrovske regije u Moldaviji.

Na aerodromu u Tiraspolu, glavnom gradu nepriznate moldavske paradržave Pridnjestrovlja, primjećuju se pojačane aktivnosti. Ukrajinci očekuju da bi Rusi dio svojih trupa mogli prebaciti avionima i helikopterima koji bi poletjeli s Krima, a paralelno s time, u glavnom gradu Moldavije Kišnjevu, organizovali bi proteste i nerede.

Tekst se nastavlja ispod linkova

Napetosti već rastu u Pridnjestrovlju nakon niza tajanstvenih eksplozija za koje su krivi "teroristi".

Zapadni analitičari vjeruju da bi cilj Kremlja mogao biti stvaranje kopnenog mosta od Rusije duž ukrajinske obale do Pridnjestrovlja, odsjecajući Ukrajinu od Crnog mora.

Moldavija je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, bori se s velikim prilivom izbjeglica i ekonomskim posljedicama rata koji su zaustavili dobar dio njezina izvoza. Nije članica NATO saveza, a graniči se sa Rumunijom koja jeste.

Britanski The Times, koji je potanko analizirao mogućnosti ruskog napada na Moldaviju napominje pak kako većina obavještajnih informacija ipak sugeriše da Rusija u ovom trenutku nije sposobna za taj napad.

Smatraju kako nisu u stanju osigurati adekvatnu rutu za svoje avione, a da ne rizikuju da ih sruši protivvazdušna odbrana u blizini Odese. Vjeruje se da se oko 1.500 ruskih vojnika već nalazi u Pridnjestrovlju, a sve nove trupe koje bi doletjele morale bi prijeći ukrajinski prostor, što je veliki rizik.

"Kako bi prebacila trupe, Rusija bi morala izgraditi kopneni koridor od Hersona kroz dio Mikolajeva i Odese.

Tamo bi se suočili s žestokim otporom ukrajinskih snaga – analizira „The Times“ te spekuliše kako bi Rusija mogla pokušati napasti Moldaviju oko 9. maja.

Tog bi datum ruski predsjednik Vladimir Putin mogao objaviti priznanje neozavisnosti Pridnjestrovlja, što bi dovelo do scenarija nalik onome u Donbasu i predstavljalo bi direktnu prijetnju teritorijalnom integritetu Moldavije.

Prema britanskim vojnim analitičarima vojna operacija ruskih snaga mogla bi poslužiti Rusiji za tri cilja.

Izvještaj Jacka Watlinga i Nicka Reynoldsa s Royal United Services Instituta sugerše da Federalna sigurnosna služba (FSB), glavna ruska špijunska agencija, raspravlja o pokušaju destabilizacije Moldavije kako bi vezala ukrajinske snage na južnoj granici.

Drugi cilj je suprotstavljanje rastućem proevropskom raspoloženju u zemlji i treći - Zapadu pokazati da podrškom Ukrajini rizikuju šire posljedice, uključujući i one na Balkanu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR