21 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi napad na Odesu; U Kijevu se uvodi policijski sat

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Novi napad na Odesu; U Kijevu se uvodi policijski sat

Izvor: Index

Autor: Antena M

  • Viber

72. dan ruske invazije na Ukrajinu pratili ste na našem portalu.

Najvažnija dešavanja pogledajte ispod.

I treći autobus napustio je opkoljenu čeličanu Azovstal u Mariupolju, izvijestila je ruska agencija Tass koja dodaje kako je u posljednjih nekoliko sati evakuirano 48 civila, među kojima ima i djece.

Tass piše kako se planira evakuacija još ljudi te da će uskoro i četvrti autobus s civilima napustiti područje Azovstala.

Prvi autobus koji je danas evakuisao civile stigao je u obližnji grad Bezimenne, koji je pod ruskom kontrolom.

18:30 Sastanak Bajdena, Zelenskog i čelnika G7

Kako javlja CNN, američki predsjednik Bajden u nedjelju ujutro sastat će se sa Zelenskim te čelnicima G7. Online sastankom će predsjedavati njemački kancelar Šolc. Na dnevnom redu biće sankcije Rusiji.

17:47 RIA: Iz Azovstala evakuisano 12 civila

Dvanaest civila evakuisano je iz čeličane Azovstal, među njima ima i djece. Evakuisani su autobusom, izvijestila je RIA.

17:00 Zelenski: Ovo što se događa u Mariupolju je mučenje do smrti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je devastirani Mariupolj primjer mučenja i gladovanja koji se koriste kao oružje, dodajući da nikakve međunarodne organizacije ne mogu ući u grad.

"Ova nečovječnost i okrutnost je način na koji ruska vojska postupa s ljudima. Smrt nije uzrokovana ratom. Ovo je mučenje do smrti. Ovo je terorizam i mržnja. Cijeli grad je uništen, razoren. Ukrajini je potrebno oružje i oprema za probijanje blokade u Azovstalu", kaže Zelenski.

"Rusija će nastaviti da napada Ukrajinu dok ih ne zaustavimo", dodao je.

16:55 Kremlj je odbio da potvrdi hoće li se parada za Dan pobjede održati u ponedjeljak u Mariupolju.

"Ne mogu reći postoje li planovi", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za CNN.

16:53 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je njemačkog kancelara Olafa Šolca da učini snažan korak i posjeti Kijev u ponedjeljak - na dan kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu.

"Pozvan je, poziv je otvoren, već neko vrijeme", rekao je Zelenski obraćajući se londondskom think tanku.

"Pozvan je da dođe u Ukrajinu, on može napraviti ovaj vrlo snažan politički korak da dođe ovdje 9. maja, u Kijev. Nema potrebe objašnjavati zašto bi to bilo važno, mislim da dovoljno znate da shvatite zašto", dodao je.

15:19 Azov: Rusi ispalili protivtenkovski projektil na automobil koji je pokušavao da evakuiše civile

Puk Azov objavio je da su tokom prekida vatre na teritoriju čeličane Azovstal u razorenom Mariupolju ruske snage ispalile protivtenkovsku granatu na automobil koji je pokušavao da pomogne u evakuaciji civila. I dalje nije jasno je li prekid vatre na području Azovstala i dalje na snazi, odnosno poštuje li se, prenose mediji. 

Azov je na svom Telegram kanalu objavio: "U granatiranju je jedan vojnik poginuo, a šestorica su ranjena. Neprijatelj nastavlja da krši sve dogovore i odbija da poštuje bezbjednosne garancije za evakuaciju civila."

15:10 Branitelj Azovstala: Situacija u čeličani sve gora

Mihajlo Veršinjin, jedan od ukrajinskih boraca preostalih u mariupoljskoj čeličani, govorio je za BBC o uslovima koji vladaju u Azovstalu. 

"Situacija u čeličani je sad kritična. Kritična je već neko vrijeme, ali sad je sve gora. Već dva dana ruske snage aktivno pokušavaju upasti u Azovstal i potiskuju branitelje uz pomoć artiljerije, avijacije i teškog naoružanja. Puno je gubitaka i ranjenih. Nismo uspjeli da spasimo sve ranjenike", rekao je Veršinjin.

"Najvažnije je da se u skloništima u čeličani i dalje nalaze civili. Nedavno je, tokom izuzetno teškog bombardovanja Azovstala, ubijeno dvoje civila, a desetak ranjeno. Trenutno nemamo informaciju o tome koliko je civila ubijeno jer ne možemo napustiti položaje i otići do skloništa u kojima se nalaze", rekao je. 

13:11 Kremlj: Poljska bi mogla biti izvor prijetnje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tokom današnjeg brifinga s novinarima da iz Poljske dolazi neprijateljska retorika i da bi Varšava mogla biti izvor prijetnje za Rusiju.

Peskov je to izjavio usred poziva Poljske da Evropska unija pooštri sankcije Rusiji i da NATO dodatno naoruža Ukrajinu. Ranije ove sedmice poljska ministrica okoline i klime Ana Moskva rekla je "da je Poljska ponosna što je na Putinovoj listi neprijateljskih zemalja".

Peskov je takođe rekao da ne zna hoće li se 9. maja održati parada u Mariupolju u znak sjećanja na pobjedu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu.

"Doći će vrijeme da se Dan pobjede obilježi u Mariupolju".

11:58 Rusija: Nećemo koristiti nuklearno oružje u Ukrajini

Kremlj je ranije u više navrata poručio da ne planira koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, a sad je to ponovio i Aleksej Zaitsev, portparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Zaitsev je danas rekao da rusko korišćenje nuklearnog oružja, što je rizik na koji su zapadni zvaničnici upozoravali, "nije primjenjivo na specijalnu vojnu operaciju", kako Kremlj naziva invaziju Ukrajine.

Podsjetimo, više zapadnih zvaničnika i analitičara upozorilo je da bi Vladimir Putin, zbog neuspjeha u slamanju žestokog otpora Ukrajinaca, mogao pribjeći nekoj vrsti nuklearnog udara. Najčešće su spominjali taktičko nuklearno oružje.

09:32 Supruga zapovjednika Azova: Zvučao je kao da se oprašta od mene

Ukrajinski borci koji pružaju otpor ruskim snagama u tunelima ispod mariupoljske čeličane odbijaju se predati uprkos ruskim napadima, javlja Sky News pa dodaje kako su borbe u posljednjem uporištu ukrajinskih branitelja u tom razorenom gradu sve intenzivnije. 

"Oni se neće predati. Nadaju se čudu", rekla je za Sky News telefonom Katarina Prokopenko, supruga zapovjednika pukovnije Azov Denisa Prokopenka, koji se nalazi u Azovstalu. Kaže da se čula s njim telefonom.

Rekla je da joj je suprug rekao da će je voljeti zauvijek.

"Ludim zbog toga. Zvučalo je kao da se oprašta od mene", rekla je Prokopenko.

Vjeruje se da se u tunelima pod Azovstalom još uvijek nalazi oko 2000 ukrajinskih boraca.

08:02 UN: Tokom noći iz Azovstala i Mariupolja evakuisano gotovo 500 ljudi

U zajedničkoj operaciji UN-a i Crvenog krsta iz Azovstala, Mariupolja i okolnih područja evakuisano je gotovo 500 ljudi, objavio je na Twitteru glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš. Evakuaciju su izvela dva humanitarna konvoja, navodi.

"Nadam se da će kontinuirana koordinacija s Moskvom i Kijevom dozvoliti još više humanitarnih prekida vatre kako bi se civilima dozvolio siguran prolaz", objavio je on.

07:02 Poljska i baltičke zemlje otvorile novi plinovod

Poljska i baltičke zemlje otvorile su novi plinovod koji povezuje sjeveroistočnu EU s ostatkom Evropske unije, što je ključni korak prema smanjenju zavisnosti o ruskom plinu, prenosi AFP.

Cjevovod dug 508 km koji povezuje plinske mreže Poljske i Litvanije na kraju će moći da transportuje oko dvije milijarde kubnih  metara plina godišnje u oba smjera.

Zahvaljujući postojećim vezama u regiji, Latvija, Estonija pa čak i Finska takođe će imati pristup široj evropskoj mreži plinovoda.

07:01 Zelenski: U srušenim bolniacama nema lijekova 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u ruskim napadima na Ukrajinu srušene stotine bolnica i drugih ustanova te da su ljekari ostali bez lijekova za liječenje raka, a ne mogu obavljati ni operacije. Zelenski je u video poruci humanitarnoj medicinskoj organizaciji rekao da na mnogim mjestima na istoku i jugu Ukrajine, gdje se vode glavne borbe, nedostaje čak i osnovnih antibiotika.

"Pogledamo li samo medicinsku infrastrukturu, do danas su ruske snage srušile ili oštetile gotovo 400 zdravstvenih ustanova: bolnica, porodilišta, klinika", rekao je okupljenima dodavši da je na područjima pod ruskom okupacijom situacija katastrofalna.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR