13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili čeličanu Azovstal

Izvor: EPA

Svijet

Comments 6

Autobusi sa ukrajinskim vojnicima napustili čeličanu Azovstal

Izvor: Index, AJB, BBC

Autor: Antena M

  • Viber

82. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Najvažnije infomacije pročitajte u nastavku teksta.

22:15 20 civila, među njima i dijete, ubijeno u Donjecku i Lugansku

Operativna grupa ukrajinskih združenih snaga saopštila je večeras da je 20 civila, uključujući dijete, ubijeno u ruskom granatiranju u oblastima Donjecka i Luganska.

Vojna operativna grupa je u saopštenju na svojoj Fejsbuk stranici saopštila da je pucano na 25 zajednica u regionima, a među lokacijama su pogođene 42 stambene zgrade i škola.

Rojters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaj.

21:14 Vojnici izlaze iz Azovstala

Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima koji su bili skriveni u čeličani Azovstal na jugoistoku Ukrajine, koja je bila pod opsadom Rusije, napustila je fabriku, rekao je izvor agenciji Rojters.

Agencija novodi da nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima.

20:34 Rusija poručuje: Ulazak Švedske u NATO nanosi štetu bezbjednosti Evrope

19:51 Lukašenko: Moramo da ojačamo vojni savez, Rusija ne može sama protiv NATO-a

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko je, zbog vjerovatnog pridruživanja Švedske i Finske NATO-u, pozvao na jačanje Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza predvođenog Rusijom koji je nastao kao protivteža NATO-u, prenosi Hina.

19:45 Erdogan: Turska neće odobriti članstvo Finske i Švedske u NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kazao je da Turska neće odobriti članstvo Finske i Švedske u NATO. 

Kako javlja Rojters, Erdogan je izjavio i da švedske i finske delegacije ne moraju ni da dolaze u Tursku kako bi je ubijeedile da odobri njihove kandidature. 

19:37 Raskol u Kremlju potvrđen na državnoj TV?! Neki su spremni povući se, pa čak i pokajati!

18:03 Deset ljudi ubijeno na istoku Ukrajine

Najmanje 10 civila ubijeno je danas u ruskom granatiranju grada Sijerodonjecka na istoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner Sergej Gajdaj.

Gajdai, guverner oblasti Lugansk, rekao je ranije da je snažno granatiranje izazvalo požare u stambenim oblastima.

16:41 Orban: Moguća era recesije u Evropi

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da postoje izgledi za dolazak „ere recesije“ u Evropi pošto se kontinent bori sa rastućim cijenama energije i visokom inflacijom zbog rata u Ukrajini.

Opširnije..

16:26 Švedska odlučila da podnese zahtjev za članstvo u NATO

Švedska premijerka Magdalena Anderson objavila je danas da će se Švedska pridružiti Finskoj u podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u, u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

>>Opširnije

15:28 Putin: Nemamo problema s Finskom i Švedskom

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da Rusija nema problema s Finskom i Švedskom, ali da bi širenje vojne infrastrukture na njihovoj teritoriji zahtijevalo reakciju Moskve jer se nordijske zemlje približavaju ulasku u NATO.

Putin, govoreći u Moskvi na samitu Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) predvođene Rusijom, rekao je da je proširenje NATO-a problem za Rusiju. Kako piše Sky News, primjetno je da njegova retorika nije sadržavala nikakve direktne prijetnje i bila je manje agresivna nego što se moglo očekivati.

13:58 Ukrajina: Osujećen upad ruskih diverzanata u Sumiju

Ukrajinska granična straža osujetila je danas upad ruske diverzantsko-izviđačke grupe u sjeveroistočni region Sumi, izjavio je guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki.

Živicki je naveo da su diverzanti upali na ukrajinsku teritoriju pod okriljem minobacačke i mitraljeske paljbe, ali su se povukli nakon što su ukrajinski graničari uzvratili.

13:55 Zelenski: Nastavljamo teške i delikatne pregovore

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da se nastavljaju pregovori oko spasavanja preostalih boraca iz Azovstala.

"Nastavljamo veoma teške i delikatne pregovore kako bismo spasili naše ljude iz Mariupolja, iz Azovstala. Ovo radimo svaki dan. A glavno je da su dogovori ispunjeni", rekao je Zelenski.

12:56 EU treba još nekoliko dana da odobri nove sankcije i zabranu ruske nafte, kaže Njemačka

Evropskoj uniji trebaće još nekoliko dana da postigne dogovor o novom paketu sankcija protiv Rusije - uključujući zabranu ruske nafte - rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova.

"Kao Njemci, znamo da ovaj naftni embargo nije lak korak. Određena pitanja još treba riješiti, a to se neće dogoditi danas", rekla je Analena Baerbok.

"Ali uvjerena sam da ćemo naći dogovor u narednim danima", dodala je.

12:57 Kremlj: Pomno pratimo Finsku i Švedsku

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija pomno prati pokušaje Finske i Švedske da se pridruže vojnom savezu NATO-u predvođenom SAD-om te je uvjeren da njihovo pristupanje ni na koji način neće ojačati evropsku sigurnosnu arhitekturu, prenosi Reuters.

10:17 Rusija žestoko zaprijetila Švedskoj, Finskoj i SAD-u

Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, obrušio se na Finsku i Švedsku zbog njihove odluke da uđu u NATO.

"Niko ne bi trebalo da ima iluzije da će Rusija jednostavno gledati i šutjeti i prihvatiti ulazak Švedske i Finske u NATO", rekao je dodavši da sigurnost u dvije zemlje "neće biti ojačana" tim potezom.

"Globalna situacija će se radikalno promijeniti nakon odluke Švedske", dodao je.

"Činjenica da sigurnost Švedske, kao i Finske, neće biti ojačana kao rezultat ove odluke, za nas je potpuno očigledna. Opšti nivo vojne napetosti će se povećati. Šteta što se zdrav razum žrtvuje zbog nekih fantomskih ideja o tome što bi trebalo učiniti u trenutnoj situaciji", zaključio je.

Ruski ambasador: Američko uvlačenje u sukob veoma je opasno

Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov rekao je sinoć da rat u Ukrajini sve više uvlači Vašington u sukob s Moskvom. Kaže da je situacija "veoma opasna"

"Današnja situacija je izuzetno, veoma opasna. SAD se sve dublje uvlači u sukob s najnepredvidljivijim posljedicama za odnose između dvije nuklearne sile", rekao je Antonov na ruskoj televiziji.
 

08:51 Danas kreće ogromna vojna vježba NATO-a, najveća u istoriji na Baltiku

Danas će se održati velike vježbe NATO-a, najveće u istoriji na Baltiku, javlja BBC. Vježbe se sprovode pod kodnim imenom "Jež". Vježbe će se održati u Estoniji tokom sljedeće dvije sedmice i učestvovaće 15.000 vojnika iz deset zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Finsku i Švedsku.

Uprkos tome što su bile planirane mnogo prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, vježbe se odvijaju u trenutku značajno povećane napetosti između NATO-a i Moskve.

08:47 Novi izvještaj britanskih obavještajaca: Lukašenko raspoređuje specijalne snage

Britansko ministarstvo odbrane izvještava o povećanju aktivnosti među bjeloruskim oružanim snagama. 

U svom dnevnom obavještajnom izvještaju ministarstvo je saopštilo da je ruska saveznica Bjelorusija "najavila raspoređivanje snaga za specijalne operacije duž granice s Ukrajinom, kao i jedinica vazdušne odbrane, topova i raketa na poligone za obuku na zapadu zemlje".

06:45 NATO: Ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ruska ofanziva u Donbasu zastala i da bi Ukrajina mogla dobiti rat.

"Ruski rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala", rekao je.

06:39 Moskva će raspisati referendum o pridruživanju Mariupolja Rusiji, kaže Ukrajina

Moskva se priprema za održavanje referenduma u Mariupolju o tome hoće li se grad pridružiti Rusiji, tvrde ukrajinski zvaničnici, nakon najave sličnog poteza u otcijepljenoj gruzijskoj regiji Južnoj Osetiji.

Petro Andryushchenko, savjetnik gradonačelnika lučkog grada, koji djeluje u egzilu, rekao je da izvori među onima koji su ostali u Mariupolju vjeruju da će se raspisati referendum.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

luka

Propalog Putina još jedino Srbija i Vučić podržavaju i to iz silnoga straha

ruki

A što se ove godine Putin nije kupao i prsio po rijekama Sibira,aj laku noć Putinu

riki

A ima li NATO da uništi Rusiju ze sekund,ajde viš prestanite sa veličanjem Putinakao da su ovi drugi naoružani kopljima