15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski: Sarajevski atentat je dokaz da samo nekoliko hitaca može dovesti do miliona žrtava

Izvor: Granatirani Lugansk

Svijet

Comments 0
Ukrajina produžila vanredno stanje još tri mjeseca

Zelenski: Sarajevski atentat je dokaz da samo nekoliko hitaca može dovesti do miliona žrtava

Autor: Antena M

  • Viber

89. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Glavne informacije i danas ste mogli da pratite na portalu Antena M.

22:50 Prva dama Ukrajine: Ruska invazija će ostaviti trajne posljedice po zdravlje

Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekla je na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da bi uticaj ruske invazije na zdravstvenu zaštitu i mentalno zdravlje mogao trajati decenijama.

U video obraćanju Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi 23. maja, Zelenska je rekla da je “ruski rat pokazao užase koje nismo mogli ni zamisliti”, naglašavajući posljedice po mentalno zdravlje.

“SZO je posvećena zaštiti najvažnijih ljudskih prava na život i zdravlje. Sada su oba kršena u Ukrajini”, rekla je ona.

“Posljedice ovog rata, nažalost, ostaće godinama i decenijama”, rekla je Zelenska.

Komentari Zelenske uslijedili su dok se zemlje na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini spremaju da raspravljaju o rezoluciji koju će predstaviti Ukrajina i njeni saveznici 24. maja, u kojoj se oštro osuđuje ruska invazija, posebno njenih više od 200 napada na zdravstvenu zaštitu, uključujući bolnice i ambulantna vozila, u Ukrajini.

Trenutno, rekla je Zelenska, “nijedan Ukrajinac, ni odrasla ni mala djeca, ne mogu biti sigurni da će se sjutra probuditi i da im projektil neće uletjeti u kuću”.

“Ljekari ne mogu biti sigurni da njihova vozila hitne pomoći neće biti bombardovana na putu do pacijenta”.

22:33 Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji se protivi ulasku Švedske i Finske u NATO pozvao je danas te dvije zemlje da se ne podržavaju i ne ignorišu djelovanje kurdskih pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

>>Opširnije

19:29 Zelenski: Sarajevski atentat je dokaz da samo nekoliko hitaca može dovesti do miliona žrtava

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se svjetskim liderima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kazavši da je Sarajevski atentat potvrda da se sa samo nekoliko hitaca može dovesti do miliona žrtava.

Predsjednik Ukrajine spomenuo je istorijske događaje koji su dramatično promijenili svijet, Sarajevski atentat iz 1914. i Minhenski sporazum iz 1938, a koji su prethodili izbijanju dva svjetska rata.

>>Opširnije

17:54 Kremlj optužuje Ukrajinu za teroristički napad

Zapadne zemlje su izazvale globalnu krizu s hranom uvođenjem najtežih sankcija Rusiji u modernoj istoriji, tvrdi Kremlj.

"Rusija je uvijek bila pouzdan izvoznik žitarica. Mi nismo izvor problema. Izvor problema koji vodi prema svjetskoj gladi su oni koji su nam uveli sankcije", rekao je danas Dmitri Peskov, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Naime, gotovo trećina svjetskih zaliha žitarica dolazi iz Rusije i Ukrajine. Ukrajina je takođe veliki izvoznik kukuruza i suncokretova ulja.

UN je objavio da se 36 zemalja oslanja na Rusiju i Ukrajinu za više od polovice uvoza žitarica, a među njima su i neke od najsiromašnijih država na svijetu - od Libanona preko Sirije, Jemena i Somalije do DR Konga.

Prošle nedjelje generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je kako se vode "intenzivni razgovori" s Rusijom, Ukrajinom, Turskom, SAD-om i EU-om kako bi se opet omogućio izvoz žitarica iz Ukrajine, dodavši kako svjetska prehrambena kriza postaje sve gora

Ruski predsjednik Vladimir Putin, objavio je Kremlj, slaže se s procjenom UN-a da se svijet suočava s prehrambenom krizom koja bi mogla dovesti do gladi.

12:11 Prva presuda za ratne zločine u Ukrajini: Doživotna robija za ruskog vojnika

12:03 Zelenski iznio zahtjeve Zapadu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na skupu u Davosu da od zapadnih zemalja zahtjeva da uvedu potpuni embargo na rusku naftu, svim ruskim bankama zabranjen pristup globalnim sistemima i obustavi trgovinu sa Rusijom.

11:51 Borcima iz Azovstala će se suditi u separatističkom regionu

Lider otcijepljene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin u ponedeljak je rekao da će se borcima koji su se predali u čeličani Azovstal u Mariupolju suditi u separatističkom regionu, prenosi Rojters.

„Zatvorenici iz Azovstala nalaze se na teritoriji Donjecke Narodne Republike“, rekao je Denis Pušilin, a prenosi Interfaks. „Planirano je i organizovanje međunarodnog tribunala na teritoriji republike."

U izvještaju nije precizirano sa kojim optužbama će se borci suočiti.

10:50 Ukrajina: Neće biti ustupaka za Rusiju

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak odbacio je mogućnost za prekid vatre sa Rusijom i rekao da Kijev neće prihvatiti bilo kakav sporazum sa Moskvom koji uključuje ustupanje teritorije.

"Rat neće prestati poslije bilo kakvih ustupaka. Samo će biti stavljeno na pauzu na neko vrijeme", rekao je Podoljak.

10:00 Poljska prestala da uvozi ruski gas

Poljska vlada saopštila je da raskida ugovor o isporuci ruskog gasa i da neće čekati kraj ove godine, kako je prvobitno planirano.

09:22 Ukrajina produžila vanredno stanje

Ukrajina je produžila vanredno stanje u zemlji još tri mjeseca - do 23. avgusta.

09:13 Rusi tvrde: Uništili smo ono što su Amerikanci poslali

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene snage uništile ukrajinsku jedinicu koja je koristila američke haubice tipa hovicer M777.

Kako je prenijela agencija RIA Novosti, Ukrajina je prošle nedjelje na linije fronta postavila najveći dio od 90 poslatih američkih haubica hovicera M-777, što je saopštila ranije i američka ambasada u Kijevu.b9

Rojters je tada izvijestio da je M-777 dio velike pošiljke haubica od SAD, sa namjerom da se pomogne Ukrajini da se odbrani od ruskog napada, i dio je najnovije američke pomoći vrijedne 800 miliona dolara namijenjene ukrajinskoj vojsci.

08:15 Preminula djevojčica od posljedica granatiranja

Djevojčica iz Privolje, koja je teško povrijeđena u granatiranju Luganska prije dvije nedjelje, preminula je na odjeljenju intenzivne njege u Dnjepru, saopštio je načelnik Luganske regionalne vojne administracije Sergej Hajdaj.

08:06 U Ukrajini poginulo Rusa kao u devet godina rata u Avganistanu

U tri mjeseca otkako je Rusija napala Ukrajinu, ruske snage pretrpjele su gubitke usporedive s gubicima Sovjetskog Saveza tokom devetogodišnjeg rata u Avganistanu, objavilo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem izvještaju vojnih obavještajaca.

07:29 Jake eksplozije u Korostenu u Žitomirskoj oblasti

U gradu Korostenu u Žitomirskoj oblasti, na sjeveru Ukrajine, tokom noći su se čule jake eksplozije. Zamjenica gradonačelnika Korostena Natalija Čiževskaja saopštila je da su mještani čuli dvije eksplozije, kojima su prethodili bljeskovi, prenosi agencija Unian. Ona je kasnije navela da se u gradu čula još jedna eksplozija, ali drugih detalja nema.

07:23 Zelenski: Na istoku dnevno umire do 100 Ukrajinaca

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da svakog dana u borbama na istoku zemlje pogine od 50 do 100 Ukrajinaca. Po svemu sudeći, govorio je o vojnim žrtvama sukoba.

Najteže borbe ovih dana vode se oko gradova Severodonjecka i Lisičanska u Luhansku, jednoj od dvije regije koje čine pokrajinu Donbas na istoku zemlje, koju Rusi pokušavaju osvojiti.

Sergej Gaidai, guverner Luhanska, je u televizijskom intervjuu rekao da Rusija koristi “taktiku spaljene zemlje” te da je Sieverodonjeck pod napadima “iz četiri različita smjera”. No, tvrdi da ruske snage nisu uspjele ući u grad.

07:07 Rusija prijeti: Arktik bi mogao da postane ratište

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da bi odluka Finske i Švedske da uđu u NATO mogla da pretvori arktički region u međunarodno ratište.

Ruski diplomata Nikolaj Korčunov rekao je da su Švedska i Finska ranije bile odgovorne za bezbjednost na Arktiku, ali je naglasio da njihov ulazak u NATO uopšte neće doprinijeti miru i bezbjednosti u arktičkom regionu.

„Vidimo da se na Arktiku povećava međunarodna vojna aktivnost. Postoji takozvana internacionalizacija vojnih aktivnosti. Ovo je, naravno, veoma uznemirujući trend koji pretvara Arktik u međunarodnu arenu vojnih operacija. To ne može a da nas ne brine“, rekao je Korčunov.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR