14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amerika šalje Ukrajini oružje vrijedno 450 miliona dolara; Putin optužio Zapad: Svoje greške prebacuju na cijeli svijet

Izvor: Pixabay

Svijet

Tag Video
Comments 0

Amerika šalje Ukrajini oružje vrijedno 450 miliona dolara; Putin optužio Zapad: Svoje greške prebacuju na cijeli svijet

Autor: Antena M

  • Viber

120. je dan ruske invazije na Ukrajinu. I danas ste dešavanja uživo mogli da pratite na portalu Antena M.

21:36 "Ovo je kraj 'ruskog svijeta' u Ukrajini i kraj ere ruskog lobija u Evropi", poručio je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, komentarišući odluku da se Ukrajini dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u EU.

21:30 Predsjednica EK: Danas je dobar dan za Evropu

Odluku o zvaničnom davanju Ukrajini i Moldaviji statusa zemlje kandidata za članstvo u EU na Tviteru je pozdravila i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Danas je dobar dan za Evropu", napisala je te čestitala predsjednicima Ukrajine i Moldavije.

"Vaše zemlje su dio europske porodice. Današnja istorijska odluka to potvrđuje", napisala je.

21:21 Nakon što je Ukrajina dobila status kandidata za članstvo u EU, oglasio se Zelenski 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku, nazvavši je "jedinstvenim i istorijskim trenutkom u bilateralnim odnosima".

"Budućnost Ukrajine je unutar EU", poručio je Zelenski. 

Oglasio se i šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, koji je poručio da je budućnost Ukrajine u EU.

20:51 Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

20:03 Amerika šalje Ukrajini oružje vrijedno 450 miliona dolara, tu su i moćni MLRS-ovi

Sjedinjene Države će u narednim sedmicama poslati Ukrajini novi paket oružja vrijedan 450 miliona dolara.

U novom paketu vojne pomoći naći će se i višecijevni bacači raketa tipa Himars, potvrdila su dva američka zvaničnika za Rojters, prenio je Index. 

Ukrajina već sedmicama traži da joj Zapad pošalje još teškog oružja, a naročito MLRS-ova većeg dometa od onog čime trenutno raspolažu.

Danas je ukrajinski ministar odbrane potvrdio da su dobili prvu isporuku američkih MLRS-ova, dodavši kako "Ruse čeka vruće ljeto, za neke od njih i posljednje".

18:38 Putin optužio Zapad: Svoje greške prebacuju na cijeli svijet

Vladimir Putin je danas pozvao na jaču saradnju zemalja BRICS-a dok je Zapad optužio da sankcijama izaziva krizu.

"Samo na temelju iskrene i obostrano korisne saradnje možemo tražiti izlaze iz krizne situacije koja se razvila u globalnoj ekonomiji zbog nepromišljenog i sebičnog djelovanja pojedinih država", rekao je Putin obraćajući se video vezom na skupu.

Ruski je predsjednik optužio Zapad da "koristi financijske mehanizme" kako bi "prebacio vlastite greške u makroekonomskoj politici na cijeli svijet", prenosi Index. 

Putin smatra da su odnosi Rusije i Kine najbolji u istoriji te je nahvalio strateško partnerstvo sa Kinom sa ciljem suprotstavljanja uticaju SAD. 

18:36 Šojgu: Rusija i Bjelorusija moraju hitno ojačati svoju odbranu

Rusija i Bjelorusija "moraju preduzeti hitne zajedničke mjere" kako bi ojačale svoje odbrambene sposobnosti, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, a prenosi ruska prorežimska agencija Interfaks.

Šojgu je to rekao na sastanku sa svojim kolegom iz Bjelorusije.

"Okolnosti su takve da zahtijevaju preduzimanje hitnih zajedničkih mjera kako bi se ojačale odbrambene sposobnosti obje zemlje te povećala borbena spremnost, ali i zajednička regionalna protivvazdušna odbrana", rekao je Šojgu.

Portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, danas je ponovio da ruske snage ne kradu ukrajinske žitarice.

Podsjetimo, ukrajinski ambasador u Ankari je ranije ovog mjeseca rekao da su turski kupci među onima koji plaćaju za žitarice koje je Rusija ukrala od Ukrajine, dodavši kako traži pomoć Turske u identifikaciju i privođenju pravdi odgovornih za tu krađu.

Na pitanje o komentaru turskog šefa diplomatije Mevluta Čavušoglua, koji je rekao da će Ankara istražiti te navode, Peskov je rekao: "Trebali biste to pitati ministarstvo vanjskih poslova. Rusija nije ukrala nikakve žitarice".

Prošlog mjeseca ruski predsjednik Putin rekao je zapadnim liderima da je spreman za pregovore o dozvoljavanju izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka. Naime, više od 20 miliona tona žitarica blokirano je u ukrajinskim lukama zbog pomorske blokade koju provodi ruska ratna mornarica.

15:57 Ukrajina: Možda ćemo se povući iz Lisičanska

Ukrajinska vojska možda će se morati povući iz grada Lisičanska na prvoj liniji obrane kako bi izbjegla opkoljavanje nakon što je ruska vojska zauzela dva naselja južno od grada, rekao je danas guverner te regije Serhij Hajdaj.

15:38 Rusi zauzeli više od pola gradova u Donjecku

Samo 45% istočne regije Donjeck je pod kontrolom ukrajinskih snaga, što znači da je ostalih 55% pod kontrolom ruskih snaga, javlja CNN.

"Teško je reći da je ostatak gradova odnosno teritorije pod kontrolom neprijatelja, jer ruske snage uništavaju te gradove. Radi se samo o teritorijama, rekao je danas Pavlo Kirilenk, ukrajinski šef vojne administracije regije Donjeck.

Kirilenko je govorio i o koncentraciji ruskih bataljina na gradove Slovjansk i Liman.

"Pred ukrajinskim snagama su teške borbe", rekao je Kirilenko, dodajući da Rusi nastavljaju granatirati autocestu Bakmut-Lisičansk kako bi odsjekli Severodonjeck i Lisičansk te onemogućili opskrbu ukrajinskih snaga.

15:23 Još jedna eksplozija u Sverdlovskoj regiji Ruske federacije

Nastavlja se ukrajinska odbrana, a eksplozije na teritoriji Ruske federacije su sve češće. Pogledajte još jedan video snimak eksplozije u Sverdlovskoj regiji u Rusiji. Ministarstvo vanrednih situacija saopštilo je da je skladište gasa koje je

14:57 Europol: Ukrajinske izbjeglice su meta krijumčara ljudima

EUROPOL je objavio saopštenje u kojem navodi da su izbjeglice iz Ukrajine meta kriminalnih mreža. Istražitelji su provjeravali forume koji nude pomoć ili poslove za izbjeglice, platforme za "dejtanje" i seksualne usluge.

"Na više internet platformi, od kojih su neke na ruskom jeziku, otkrivene su sumnjive aktivnosti", saopštio je Europol.

Prema saopštenju, provjeravali su se razni forumi koji nude pomoć ili poslove za izbjeglice, platforme za "dejtanje" i seksualne usluge kako bi se identifikovali pokušaji kriminalnih mreža u vrbovanju ranjivih ukrajinskih izbjeglica u cilju izrabljivanja.

14:54 Ruski parlamentarac: Rusija bi mogla da napusti OEBS

Nakon odbijanja Velike Britanije da izda vize ruskim parlamentarcima radi učešća u Parlamentarnoj skupštini OEBS u Birmingemu, Rusija bi mogla da izađe iz te organizacije, upozorili su ruski poslanici.

14:49 Moćno američko oružje stiglo u Ukrajinu: Ruse čeka vruće ljeto

Američki višecijevni bacači raketa (MLRS) tipa Himars stigli su u Ukrajinu, objavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru.

MLRS-ovi su dio novog američkog paketa vojne pomoći Ukrajini, koji je najavljen 15. jun.

"Ljeto će biti vruće za ruske okupatore. Za neke od njih će biti posljednje", objavio je Reznikov.

14:27 Borba za Lisičansk i Sjeverodonjeck je dostigla vrhunac

Aleksij Arestovič, savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine, rekao je na nacionalnoj televiziji da je "borba za Lisičansk i Sjeverodonjeck dostila svoj vrhunac".

"Ova faza izgleda zastrašujuće sa vojne tačke gledišta", rekao je on.

Arestovič je ovo uporedio sa "18. rundom" bokserskog meča.

14:24 Evropski parlament izglasao Rezoluciju o kandidatskom statusu Ukrajine i Moldavije

Evropski parlament prihvatio je, sa 529 glasova za, 45 protiv i 14 suzdržanih, Rezoluciju kojom se šefovi država članica EU-a, koji će u četvrtak i petak učestvovati na Samitu EU-a, pozivaju da Ukrajini i Moldaviji omoguće kandidatski status za članstvo u Uniji.

To isto treba omogućiti i Gruziji, kada se vlada te zemlje pobrine za prioritete koje je navela Evropska komisija, naveo je EP u saopštenju.

„Ukrajinci, Moldavci i Gruzijci zasužuju da žive u slobodnom, demokratskom i prosperitetnim državama koje su ponosne i posvećene članice evropske porodice“, navodi se.

13:13 Njemačka u krizi s gorivom, Ministar: Kreće nestašica plina, smanjite potrošnju

Njemačka je aktivirala drugu fazu svog trodijelnog plana za hitne slučajeve snabdijevanja prirodnim plinom, objavio je danas ministar ekonomije Robert Habeck.

"U Njemačkoj kreće nestašica plina", rekao je Habeck na konferenciji za novinare u Berlinu i pozvao građane da smanje upotrebu ovog goriva.

Ministar je rekao da je vladina odluka da podigne nivo na "alarmantan" uslijedila nakon obustave ruskih isporuka od 14. juna i kontinuirane visoke tržišne cijene plina. Habeck je rekao da je treća i najviša faza "hitan" nivo.

12:35 Šolc: Potreban Maršalov plan za Ukrajinu

Njemački kancelar Olaf Šolc najavio je da želi da razgovara o obrisima „Maršalovog plana za Ukrajinu“ sa liderima Grupe sedam zemalja na samitu u Njemačkoj.

12:29  Nove britanske sankcije Rusiji

Velika Britanija je u četvrtak uvela novu tranšu trgovinskih sankcija Rusiji, navodi se u obavještenju objavljenom na sajtu vlade, prenosi Rojters.

U obavještenju izvoznicima navedene su nove mjere, koje uključuju zabranu izvoza u Rusiju niza dobara i tehnologije, izvoz avionskog goriva i prodaju novčanica denominovanih u funtama ili u bilo kojoj zvaničnoj valuti država članica EU-a.

Navedeno je da su na snazi i nove zabrane pružanja tehničke pomoći, finansijskih usluga, novčanih sredstava i brokerskih usluga u vezi sa uvozom željeza i čelika.

11:17 U ruskom napadu na Nikolajev pogođeni terminali za skladištenje žitarica

U ruskom granatiranju lučkog grada Nikolajeva u Ukrajini pogođena su dva terminala za skladištenje žitarica, javila je agencija AFP.

Terminali, zatvoreni od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, obuhvataju skladište, dio za pretovar žitarica i pogon za proizvodnju biljnog ulja.

10:07 Zelenski pričao s 11 vođa EU zemalja: Danas nastavljam telefonski maraton

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da očekuje ključnu evropsku odluku večeras te da očekuje odobrenje ukrajinske kandidature za Evropsku uniju.

U svom noćnom obraćanju dodao je da je razgovarao s 11 evropskih čelnika u, kako je nazvao, telefonskom maratonu za pozitivnu odluku o kandidaturi za Ukrajinu.

"Nastavljam ovaj maraton – moramo pružiti maksimalnu podršku našoj državi. Očekujemo ključnu evropsku odluku, rekao je Zelenski u noći na četvrtak.

Zelenski je zahvalio vodstvu Bugarske, Latvanije, Grčke, Švedske, Estonije, Češke, Belgije, Austrije, Slovenije, Moldavije i Litvanije te pozvao čelnike da posjete njegovu razorenu zemlju.

07:56 Čelnici EU danas odlučuju o Ukrajini, očekuje se da će dobiti status kandidata

Evropski čelnici će danas na sastanku u Briselu i formalno započeti dugi put Ukrajine ka članstvu u EU jer se očekuje da će donijeti pozitivnu odluku oko dodjele statusa kandidata Ukrajini nakon što je pozitivnu preporuku dala Evropska komisija.

06:51 Osloboditi zemlju što je brže moguće

"Osloboditi našu zemlju što je brže moguće je nacionalni cilj", poručio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

06:20 Ukrajinska vojska uništava rusku opremu

Operativna komanda Ukrajine „Jug“ saopštila je da su 22. juna ubili 20 vojnika i uništili 2 skladišta municije, kao i nešto opreme, uključujući samohodnu haubicu i 4 vojna vozila.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR