13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU pokreće platformu za obnovu Ukrajine; Putin izdao naredbu vojsci - Nastavite ofanzivu

Izvor: Twitter

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

EU pokreće platformu za obnovu Ukrajine; Putin izdao naredbu vojsci - Nastavite ofanzivu

Autor: Antena M

  • Viber

131. dan ruske invazije na Ukrajinu mogli ste da pratite uživo na našem portalu. U tekstu ispod pročitajte tok današnjeg dana.

22:26 Njemački kancelar o inflaciji: Istorijski izazov

Ljudi u Njemačkoj moraju da se ujedine kako bi se nosili s "istorijskim izazovom" skoka troškova života uzrokovanog ruskom agresijom na Ukrajinu, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc nakon sastanka s čelnicima sindikata i udruženja poslodavaca.

"Trenutna kriza neće proći za nekoliko mjeseci", rekao je on novinarima. "Moramo biti spremni da se ova situacija neće promijeniti u doglednoj budućnosti", dodao je.

"Ruski agresorski rat na Ukrajinu promijenio je sve, a istovremeno su lanci još uvijek poremećeni jer pandemija i opšta neizvjesnost rasta", dodao je. "Krizu ćemo prebroditi samo ako zajednički dogovorimo rješenja."

19:35 Velika Britanija proširila listu sankcionisanih

Britanska vlada dodala je imena šest pojedinaca i jedne kompanije na svoju listu sankcionisanih zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Sankcije omogućavaju “zamrzavanje sredstava i ekonomskih resursa određenih osoba, entiteta ili tijela uključenih u destabilizaciju Ukrajine… ili onih koji ubiraju koristi od podrške Vladi Rusije”, saopštilo je britansko ministarstvo finansija, prenosi Rojters.

17:21 Britanija uvodi nove sankcije Bjelorusiji

Britanija će uvesti nove ekonomske, trgovinske i saobraćajne sankcije Bjelorusiji zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Novi paket uključivaće zabrane uvoza i izvoza robe u vrijednosti od oko 60 miliona funti, uključujući izvoz robe za rafinisanje nafte, komponenti napredne tehnologije i luksuzne robe. Sankcije će se takođe primijeniti na uvoz bjeloruskog gvožđa i čelika.

Stav

Lukašenkov posljednji tango

04.07.2022. 14:00

16:44 Evropska unija pokreće platformu za obnovu Ukrajine

EU će uspostaviti platformu za koordinisanje obnove Ukrajine nakon rata s Rusijom, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Platforma će se koristiti za utvrđivanje investicionih potreba, koordinisanje akcija i usmjeravanje resursa, rekla je na Konferenciji o oporavku Ukrajine u švajcarskom Luganu.

"Od početka rata, EU je mobilisala oko 6.2 milijarde eura finansijske podrške. I još više će doći. Značajno ćemo se angažovati na srednjoročnoj i dugoročnoj obnovi", kazala je šefica EK, prenijela je Hina. 

Platforma će okupiti zemlje, institucije, privatni sektor i civilno društvo.

Takođe će uključivati međunarodne organizacije poput Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

14:43 Turska zaustavila ruski brod

Turska je zaustavila teretni brod pod ruskom zastavom u Crnom moru u blizini svoje obale i istražuje ukrajinsku tvrdnju da prevozi ukradeno žito, rekao je visoki turski zvaničnik. 

Ukrajinski ambasador u Turskoj potvrdio je da su turske carinske vlasti zadržale brod Žibek Žoli.

Ukrajina je u četvrtak zatražila od Turske da zadrži teretni brod Žibek Žoli, koji pod ruskom zastavom prevozi ukrajinsko žito oteto iz okupirane luke Berdjansk, prema ukrajinskom zvaničniku i dokumentu u koji je uvid imao Rojters. Ukrajina je zatražila od Turske i da uhapsi posadu broda, prenosi Index. 

Zvaničnik iz ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova, navodeći informacije ukrajinske pomorske uprave, rekao je da brod Žibek Žoli prevozi otprilike 4500 tona žita natovarenog u Berdjansku, koje pripada Ukrajini. 

14:38 Putin nakon osvajanja Luganska izdao naredbu vojsci: Nastavite po planu

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojoj vojsci da nastavi ofanzivu na istoku Ukrajine nakon što je u potpunosti osvojila regiju Lugansk.

Ruske snage "moraju nastaviti svoje misije prema već odobrenim planovima", rekao je Putin tokom televizijskog razgovora s ministrom obrane Sergejem Šojguom, prenosi Hina. 

"Nadam se da će se u njihovim sektorima sve odviti kao što je bilo u Lugansku", rekao je. 

Ove izjave dolaze dan nakon što se ukrajinska vojska povukla iz strateški važnog grada Lisičanska, čime su Rusi i proruski separatisti u potpunosti osvojili Lugansk.

Lugansk i susjedni Donjeck zajedno čine rudom bogatu regiju Donbas, koja je cilj Moskve.  Šojgu je rekao kako su ruske snage u procesu "razminiravanja Lisičanska". 

12:48 Papa: Nadam se da ću uskoro posjetiti Moskvu i Kijev
12:09 Kremlj: Putin neće čestitati Bidenu američki Dan nezavisnosti

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas neće čestitati američkom predsjedniku Joeu Bidenu američki Dan nezavisnosti zbog "neprijateljskih" poteza SAD-a usmjerenih prema Moskvi, objavio je danas Kremlj.

"Čestitke na današnji dan ne bi bile primjerene. Razlog su neprijateljske politike Sjedinjenih Država", rekao je danas novinarima portparol Vladimira Putina, Dmitri Peskov.

Joe Biden je, podsjetimo, od početka ruske invazije na Ukrajinu oštro osudio postupke Rusije i njenog predsjednika Putina, kojeg je nazvao ratnim zločincem i rekao da "ne može ostati na vlasti".

11:38 Guverner Luganska o padu Lisičanska: Ovo jako boli, ali nijesmo izgubili rat

Ukrajinski guverner istočne regije LuGansk, Serhij Hajdaj, danas je rekao da će ruske snage sad, nakon što su osvojile Lisičansk, prebaciti fokus na pokušaj okupacije regije Donjeck. 

Hajdaj kaže kako očekuje da će na udar Rusa sada doći gradovi Slovjansk i Bakmut.

"U vojnom smislu loše je napustiti položaje, ali nema ničeg kritičnog u padu Lisičanska. Moramo pobijediti u ratu, a ne u borbi za Lisičansk", rekao je Hajdaj pa dodao: "Ovo jako boli, ali nismo izgubili rat."

Guverner Luganska rekao je da je povlačenje ukrajinskih boraca iz Lisičanska bilo izvedeno "u skladu s planom" jer je prijetila opasnost da će branitelji biti opkoljeni.

"Za Ruse je Donjeck sada cilj broj jedan. Slovjansk i Bakmut će biti napadnuti. Zapravo, Rusi su već počeli žestoko granatirati Bakmut", utvrdio je Hajdaj.

11:16 U oblasti Harkova poginule 3 osobe u posljednja 24 sata
"Ovo je to što je ostalo iz jedne od gradskih škola poslije jutarnjeg granatiranja. To nije imalo nikakav strateški značaj. Šta god Rusija uradi, neće uspjeti da liši ukrajinsku djece njihove budućnosti.
U posljednja 24 sata, 3 osobe su poginule od ruskih bombi u oblasti Harkova", navodi se u objavi Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori.
09:49 Ogromna eksplozija na okupiranom području, Ukrajinci pogodili rusko skladište municije?

Ukrajinski mediji objavili su da je u okupiranom mjestu Snjižne u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck uništeno rusko skladište municije.

Društvenim medijima proširila se i snimka za koju ukrajinski mediji tvrde da prikazuju eksploziju skladišta.

09:34 Ruski raketni napad na u školu kod Harkova

Ruske snage sinoć su raketom pogodile zgradu srednje škole u harkovskoj regiji, objavio je guverner Oleh Sinehubov.

Projektil je pogodio školu u okrugu Ševčenkiv u 4 ujutro, a spasioci pretražuju ruševine, objavio je Sinehubov na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski guverner piše da ruske snage napadaju gradove i sela u regiji Harkov, Izjum i Bogodukiv te granatama uništavaju stambene zgrade, farme, garaže i druge strukture.

09:00 Ukrajinci objavili koliko je civila ostalo u okupiranim Lisičansku i Severodonjecku

Oko 8000 civila ostalo je u okupiranom Severodonjecku, a oko 10.000 ih je ostalo u nedavno okupiranom gradu Lisičansku u Luhansku, rekao je guverner te regije Serhij Hajdaj.

Na svom Telegram kanalu Hajdaj je objavio da ukrajinske snage "i dalje brane manji dio Luganska kako bi vojska dobila na vremenu i utvrdila odbrambene pozicije."

Ove tvrdnje nisu nezavisno provjerene.

08:47 Lukašenko: Naša i ruska vojska su praktički ujedinjene

Aleksandar Lukašenko, bjeloruski diktator i najbliži saveznik Vladimira Putina rekao je da Bjelorusija "potpuno podržava" ruski rat u Ukrajini.

Obraćajući se na ceremoniju obilježavanja godišnjice oslobođenja Minska u Drugom svjetskom ratu, Lukašenko je rekao da podržava Putinov napad na Ukrajinu "od prvog dana".

"Danas nas kritikuju jer smo jedina zemlja na svijetu koja podržava Rusiju u njezinoj borbi protiv nacizma. Podržavamo i nastavićemo podržavati Rusiju", rekao je Lukašenko.

"Što se tiče onih koji nas kritikuju, zar ne znaju zašto imamo tako čvrsto jedinstvo s Ruskom Federacijom? Danas imamo praktički ujedinjenu vojsku. Ali vi to znate. Ostat ćemo zajedno s bratskom Rusijom", rekao je Lukašenko.

08:17 Gori čuveni kompleks nebodera u Moskvi

Ruski mediji upravo izvještavaju da gori krov čuvenog kompleksa nebodera u Moskvi koji se nalazi u blizini moskovskog tgovinskog centra. 

07:32 Britanski obavještajci: Rusi će sad se gotovo sigurno prebaciti na okupciju Donjecka

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih vojnih obavještajaca.

U izvještaju se navodi da će sad, kad su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska, posljednjeg većeg grada u regiji Lugansk koji je bio pod kontrolom Kijeva, "gotovo sigurno" prebaciti na pokušaj osvajanja regije Donjeck. Velik dio Donjecka je i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga. 

"Borba za Donbas (regiju u kojoj su Donjeck i Luhansk, op.a) bila je teška i iscrpljujuća te je vrlo vjerovatno da će tako ostati i u narednim tjednima", navodi se u izvještaju.

Britanski obavještajci ističu da ruska invazija i dalje ima "razarajuč učinak" na ukrajinski poljoprivredni sektor te je uzrokovala značajne poremećaje u opskrbnim lancima sjemena i gnojiva.

07:00 Ukrajinska vojska: Rusi poslali 14 vagona municije u regiju Herson

Glavni stožer ukrajinske vojske objavio je da ruske snage šalju velike količine muniicje s Krima, ukrajinskog poluostrva kojeg je Rusija aneksirala 2014. godine, prema regiji Herson.

Ukrajinska vojska jutros tvrdi da su ruske snage prebacile 17 vagona municije na željezničku postaju Mirne u regiji Herson, koja je djelimično okupirana. 

Ukrajinci se, naime, spremaju za protivofanzivu u Hersonu, pa je moguće da je slanje municije priprema za novu veliku bitku nakon pada Luganska u ruske ruke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR