10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinski general: Rusi napreduju u Donbasu, dnevno ispale do 60.000 komada municije

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Ukrajinski general: Rusi napreduju u Donbasu, dnevno ispale do 60.000 komada municije

Autor: Antena M

  • Viber

174. dana rata u Ukrajini nastavljamo da pratimo ključna zbivanja. Na Anteni M pogledajte današnja dešavanja.

23:11 Ukrajinski general: Rusi napreduju u Donbasu, dnevno ispale do 60.000 komada municije

General Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, priznao je da ruske snage nastavljaju napredovati u Donbasu, ali je rekao da je situacija pod kontrolom.

"Informisao sam svog kolegu o situaciji na prvoj liniji ratišta. Ona je intenzivna, ali potpuno kontrolisana", rekao je Zalužni nakon razgovora s kanadskim generalom.

Zalužni je dodao da "neprijatelj nastavlja da napreduje duž cijele linije ratišta. U isto vrijeme, neprijatelj svaki dan izvodi oko 700-800 granatiranja naših položaja, koristeći od 40 do 60.000 komada municije."

20:35 Erdogan i Gutereš putuju u Ukrajinu

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš putuje u četvrtak u Ukrajinu, gdje će se sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i turskim šefom države Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je danas Guterešov portparol.

20:00 Vašington post: Zelenski nije vjerovao upozorenjima

19:19 Britanija odgovorila Rusiji

Ujedinjeno Kraljevstvo negiralo je tvrdnje Rusije da je britanski avion povrijedio njihovu državnu granicu objasnivši da je letjelica britanskih Kraljevskih zračnih snaga izveo "rutinsku operaciju" u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Norveškog i Barentsovog mora.

“Ruski mlaznjak MiG-31 izvršio je nesiguran prolazak pored RAF-ovog vazduhoplova RC-135W Rivet Joint dok je izvodio rutinsku operaciju u međunarodnom prostoru. Avion Ujedinjenog Kraljevstva bio je u komunikaciji s ruskom civilnom kontrolom i njegova je posada djelovala na siguran i profesionalan način", rekao je portpatol odbrane Ujedinjenog Kraljevstva za CNN.

19:99 Masovni bijeg s Krima

Ruski državni mediji izvještavaju da je rekordan broj automobila prešao Krimski most, koji povezuje Krim pod ruskom okupacijom s Rusijom – što sugeriše da brojni Rusi koji su se naselili u regiji nakon aneksije 2014. sada bježe.

17:40 Zelenski optužio Rusiju za nuklearni terorizam

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom razgovarao o ruskom "nuklearnom terorizmu", kako je opisao situaciju u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je pod ruskom kontrolom na jugu Ukrajine i koja je meta napada.

Zelenski je na Tviteru napisao da je zahvalan Makronu na "opipljivoj odbrambenoj pomoći" i ponovio svoj poziv na povećanje sankcija Rusiji, prenosi Slobodna Evropa.

"Makron je informisan o situaciji na frontu, o nuklearnom terorizmu Rusije. Hvala Francuskoj na opipljivoj pomoći u odbrani. Razgovaralo se o makrofinansijskoj pomoći i izazovima u prehrambenoj krizi. Moramo povećati sankcije Rusiji", napisao je on.

Makronov kabinet je potvrdio da je razgovor vođen, ali nije iznio detalje.

16:29 Finska smanjuje izdavanje turističkih viza Rusima 90 odsto

Finska je objavila da će smanjiti broj ruskih turističkih viza koje izdaje 90 odsto kao znak sve većeg nezadovoljstva zbog rata u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odluka, koju je 16. avgusta najavio ministar spoljnih poslova Peka Havisto, posljednja je u nizu poteza zemlje kao direktan odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi RSE.

14:13 Eksplozije prijavljene na drugoj lokaciji na Krimu

Sada su se pojavili izvještaji o eksplozijama u Simferopolju prema jugu Krima, oko 93 kilometara od eksplozije u skladištu municije koja je oštetila željezničku prugu na sjeveru u blizini Džankoja.

12:55 Hrvat zarobljen u Ukrajini na sudu se izjasnio da nije kriv i da se nije borio

Hrvat koji je zarobljen u Ukrajini izjasnio se pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te samoproglašene republike pod ruskim patronatom optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti te mu prijeti smrtna kazna.

"Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije učestvovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Posljednji put je pucao prije početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli pratiti suđenje", prenijela je slovenska novinska agencija STA u utorak.

12:50 Putin: Zapad koristi Ukrajince kao topovsko meso

Zapad koristi građane Ukrajine kao topovsko meso kako bi održao svoju hegemoniju, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Zapadne zemlje trebaju sukobe kako bi održale hegemoniju. To je razlog zašto u svom projektu protiv Rusije koriste građane Ukrajine kao topovsko meso. Zatvaraju oči pred ideologijom neonacizma i masovnim ubistvima civila u Donbasu i snabdijevaju oružjem kijevski režim", rekao je Putin, a prenosi TASS.

11:40 Podoljak o eksplozijama na Krimu 

Ukrajina nije zvanično potvrdila niti demantovala odgovornost za prijavljene eksplozije na Krimu.

Međutim, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak je nakon današnjih eksplozija tvitovao da postoji “visoki rizik od smrti za osvajače i lopove” u oblasti pod ruskom okupacijom.

“Jutro kod Džankoja je počelo eksplozijama. Podsjetnik: Krim normalne zemlje je sve o Crnom moru, rekreaciji i turizmu, a Krim koji su okupirali Rusi je o sve o eksplozijama skladišta i velikom riziku od smrti za osvajače i lopove. Demilitarizacija na dijelu”, napisao je Podoljak.

Krim je anektiran od strane Rusije 2014. 

11:18 Putin: Situacija u Ukrajini pokazuje da SAD nastoje da odugovlače taj sukob

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je SAD da odugovlače ukrajinski sukob i nastoje da "destabilizuju" svijet nedavnom posjetom predsjednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

„Situacija u Ukrajini pokazuje da SAD nastoje da odugovlače taj sukob. I to čine tako što njeguju mogućnost sukoba u Aziji, Africi i Latinskoj Americi“, rekao je Putin u obraćanju na Međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi.

10:28 Zelenski smijenio šefove sigurnosnih službi

Zelenski je smijenio ili rekonstruisao čelnike sigurnosnih službi četiri regionalna odjeljenja.

Prema dekretima objavljenim na predsjedničkoj web-stranici, Serhij Zajats je smijenjen s mjesta šefa glavne uprave SBU-a u Kijevskoj regiji. Yurij Boreičuk smijenjen je s mjesta šefa glavne uprave SBU-a u regiji Ternopil.

Artem Bondarenko premješten je s mjesta načelnika glavne uprave SBU-a u regiji Lavov na čelo glavne uprave SBU-a u Kijevu i njegovoj regiji.

10:03 Šojgu: Nema potrebe da koristimo nuklearno oružje u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da Rusija nema potrebe koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Tokom govora na Moskovskoj međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji ustvrdio je da Sjedinjene Države i Britanija planiraju ukrajinske vojne operacije te da je NATO "nekoliko puta" povećao svoje trupe u istočnoj i srednjoj Evropi, prenosi Reuters.

Šojgu je dodao da AUKUS blok Australije, Velike Britanije i SAD-a ima potencijal da se razvije u "političko-vojni savez".

10:00 Zapaljena trafostanica na Krimu

Više nepotvrđenih izveštaja i video snimaka eksplozija stižu jutros sa okupiranih teritorija na jugu Ukrajine.


Savjetnik ukrajinskog predsjednika Anton Geranščenko je objavio snimak na kojem se vidi eksplozija jutros na Krimu. Prema pisanju medija gori skladište municije.

07:07 Harkov ponovo granatiran

Oko tri sata iza ponoći ruske snage su ponovo granatirale Harkov.

07:00 Institut za proučavanje rata: Potencijalne podjele među ruskim zastupnicima u Donbasu

Prema američkom istraživačkom centru, postoji „veći trend smanjenja investicija LNR (ruskih zastupnika u Luganskoj oblasti) i morala da podrži“ ruski rat u Ukrajini.

U maju, Institut je objavio sličan izvještaj o žalbama ruskih punomoćnika u Donjeckoj oblasti, u kojima su se žalili na premještaj iz Mariupolja u Lugansk.

06:58 Gradonačelnik: Ruske snage postavile kontrolne punktove u Melitopolju

Ruske snage postavile su kontrolne punktove u privremeno okupiranom Melitopolju, u Zaporoškoj oblasti, da identifikuju ukrajinske partizane, rekao je gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov.

Prema riječima Fedorova, ruske snage takođe vrše pritisak na lokalne nastavnike i prijete da će im oduzeti roditeljska prava ako ne pošalju svoju djecu u školu, koja će vjerovatno sijlediti ruski nastavni plan i program.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR