11 °

max 11 ° / min 9 °

Utorak

06.12.

11° / 9°

Srijeda

07.12.

13° / 10°

Četvrtak

08.12.

12° / 10°

Petak

09.12.

13° / 10°

Subota

10.12.

13° / 12°

Nedjelja

11.12.

13° / 10°

Ponedjeljak

12.12.

9° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čarls je čekao decenijama da postane kralj, evo zašto nije želio tron

Izvor: EPA EFA

Svijet

Comments 0

Čarls je čekao decenijama da postane kralj, evo zašto nije želio tron

Izvor: Nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Kralj Čarls III na presto je dospio tek sa 73. godine, nakon više decenija čekanja. Iako je najstariji prestolonasljednik u istoriji Velike Britanije, izvori bliski novom kralju kažu da nije priželjkivao tu funkciju jer da bi do nje došao morao bi prvo da sahrani majku.

Čarls je zvanično postao prestolonasljednik sa samo četiri godine, kada je njegova majka Elizabeta II krunisana. Punih 70 godina bio je uz nju sa titulom princa od Velsa još od 1959. Još su ga zvali „kralj na čekanju“, čak su se u medijima pojavljivale analize šta će se dogoditi ako on umre prvi, obzirom na njegove pozne godine.

I dalje se pamti intervju njegove bivše žene princeze Dajane koja je 1995. sugerisala da Čarls ne želi da bude kralj i da nije satkan za tako tešku ulogu.

Takođe, dugo se nagađalo da li će novi kralj biti Vilijam, odnosno da li će najstariji prestolonasljednik u istoriji Velike Britanije ostati bez krune.

Međutim, izvori bliski novom kralju tvrde za britanske medije da Čarls zapravo nikada nije želio da govori o tome, jer bi to značilo da govori o smrti svoje majke.

Kraljica nikada nije razmatrala opciju povlačenja sa trona i ustupanja mjesta sinu, što znači da je jedini način da Čarls postane kralj upravo ono što se dogodilo – smrt najvoljenije britanske kraljice.

Čarls je svoju novu dužnost dočekao spreman. Već nekoliko sati nakon smrti kraljice, objavljeno je da je novi kralj, a ubrzo potom i kojim je imenom odlučio da se predstavlja – Čarls III.

Zvanično, danas, u subotu u 10 sati ujutru biće proglašen za kralja na Pristupnom savjetu u palati Sent Džejms, saopštila je Bakingemska palata. Nakon Savjeta za pristupanje usljediće Glavna proklamacija, koja će biti pročitana u 11 sati sa balkona u Sent Džejms palati.

Ovo je prvo javno čitanje Proglasa. Drugi proglas će biti pročitan u Londonu, na Kraljevskoj berzi, u podne, a potom i u Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i Velsu.

Do juče, njegova puna titula glasila je: Njegovo kraljevsko veličanstvo princ Čarls Filip Artur Džordž, princ od Velsa, grof Čestera, vojvoda od Kornvola, vojvoda od Rotsaja, grof Karika, baron Renfrua, gospodar ostrva, princ i veliki čuvar Škotske. Kao da to nije dovoljno titula za jednog čovjeka, afričko pleme Masai 2001. dodijelilo mu je i titulu „čuvara krava“.

Zanimljivo je da je Čarls bio prvi princ koji je pohađao običnu osnovnu školu i vanredno je obrazovan. Diplomirao je na Kembridžu, gdje je studirao istoriju, ekologiju, arhitekturu, umjetnost. Usavršavao se i u Australiji. Po običaju, ima i vojno obrazovanje i pohađao je pomorski koledž.

Njegova popularnost je varirala tokom godina, posebno zbog njegovog burnog razvoda sa u narodu obožavanom princezom Dajanom početkom devedesetih, ali i drugih afera skorijeg datuma.

Prije samo mjesec bio je u žiži javnosti kada je objavljen tekst „Sandej tajmsa“ da je prihvatio milion funti od Bakira i Šafika bin Ladena, polubraće Osame bin Ladena.

Ne postoje dokazi da su njih dvojica imali ikakve veze sa Al Kaidom, a iz rezidencije oštro osporavaju mnoge tvrdnje iz teksta, navodeći da su odluku o prihvatanju donacije donijeli nadležni u Fondaciji, a ne sam princ.

Prije dva mjeseca mediji su izvještavali da je princ Čarls prihvatio tri miliona eura od bivšeg katarskog premijera, šeika Hamada bin Džasima. Iz rezidencije princa Čarlsa tada je, kao i sada, navedeno da su donacije odmah proslijeđene u humanitarni fond i da su ispoštovane sve procedure.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR